Udvikling i coronasmittetal deler eksperter: Skal myndighederne gribe ind nu?

Der er aktuelt ikke grund til bekymring over det voksende antal smittede, mener virolog. Men som samfundet genåbner, er det som at blæse og have mel i munden, mener leder af projekt, der måler coronareaktioner. Ekspert i epidemi-matematik frygter, at vi om få uger kan se op til 1000 nye smittede om dagen

Danskerne er måske blevet en anelse for uforsigtige med forholdsregler for coronasmitte.
Danskerne er måske blevet en anelse for uforsigtige med forholdsregler for coronasmitte. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Den danske sommer i coronaland har været præget af, at mange, der normalt ville have rejst afsted på charterferie, er blevet i Danmark og har benyttet sig af museer til halv pris samt et hav af gratis færgebilletter. Det er også i sommerferien, at smittetallene igen er begyndt at stige. I uge 29 blev der påvist 240 tilfælde af covid-19, hvilket er en stigning i forhold til de to foregående uger. I uge 28 blev der påvist 169 tilfælde og i uge 27 var tallet 123.

Men selvom smittetallet stiger, er der ingen grund til bekymring, mener Søren Riis Paludan, der er professor i virologi og immunologi på Aarhus Universitet.

”Mennesker uden for risikogruppen skal ikke være bekymrede. Men man skal selvfølgelig være opmærksom, og vi skal sørge for, at tallene bliver ved med at være lave og ikke begynder at gå opad, som vi ser i andre lande. Men det er vigtigt at huske på, at tallene i Danmark fortsat er meget lave,” siger han og afviser en yderligere politisk indblanding for at sikre mod øget smittespredning.

Samlet er der indtil nu konstateret 13.577 smittede personer i Danmark, hvilket er en stigning på 30 det seneste døgn. 12.451 er indtil videre erklæret raske, mens antallet af indlagte i går var 22, hvilket er syv færre end dagen før. I Danmark er 1.107.638 personer blevet testet, og 9103 af dem er testet inden for det seneste døgn. Der er registreret nul coronarelaterede dødsfald inden for det seneste døgn, viser tal fra Statens Serum Institut.

Artiklen fortsætter under annoncen