Kritik af Pernille Skippers forslag: Aborthjælp til Polen er udtryk for bedrevidenhed

Det vil give yderligere vind i sejlene til Polens konservative kræfter og minder om tidligere tiders anti-polske propaganda, når Folketinget onsdag skal behandle forslag om, at polske kvinder skal have gratis adgang til abort i Danmark, mener Polen-eksperter

Enhedslistens sundhedsordfører, Pernille Skipper, står bag forslaget. Hun ser det som en frihedskamp for kvinder såvel som for demokrati.
Enhedslistens sundhedsordfører, Pernille Skipper, står bag forslaget. Hun ser det som en frihedskamp for kvinder såvel som for demokrati. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix.

Står det til Enhedslisten, skal polske kvinder have ret til gratis abort i Danmark. På onsdag førstebehandler Folketinget derfor et beslutningsforslag fra partiet, der på forsøgsbasis i to år vil give polske kvinder adgang til abort på den danske stats regning.

Men hvis forslaget vedtages, vil det ifølge Polen-kendere kun give yderligere vind i sejlene til landets nationalkonservative magthavere, regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS).

”Enhedslistens forslag om fri abort til polske kvinder er at spille fuldstændig med på Lov og Retfærdigheds grundfortælling om, at ultraliberale, vestlige, køns-flagrende vegetar-regeringer er ude efter Polen af ideologiske årsager, og at Lov og Retfærdighed står vagt om polske værdier og beskytter borgerne mod det her. Og det vil der være mennesker, som tror på,” siger Vibe Termansen, senioranalytiker i Demokrati i Europa Oplysningsforbundet, DEO.

Anna Werenberg, forskningsmedarbejder ved Koldkrigsmuseum Langelandsfort og Polen-specialist, mener desuden, at fortællingen faktisk kører på ”et historisk spor af vestlig racisme over for Polen”:

”Irland havde i årtier et næsten totalforbud mod abort, men det følte ingen danske politikere, at man skulle tage op. Men når det gælder Polen, er der en fornemmelse af, at man i Vesten er civilisatorisk overlegen; en propaganda, nazisterne også brugte for invasionen af landet i 1939, og som vi aldrig rigtig har fået gjort op med. Forslaget vil bekræfte polakkernes følelse af, at vi i Vesten altid gerne vil komme og belære dem.”

Enhedslistens forslag tager afsæt i, at Polens forfatningsdomstol i efteråret 2020 strammede landets i forvejen restriktive abortlovgivning. Udvidelsen af loven betyder, at abort alene vil være tilladt, hvis graviditeten er en konsekvens af incest eller voldtægt, eller hvis moderens liv og helbred er i fare. Før domstolens afgørelse var abort også lovlig i tilfælde, hvor alvorlige defekter eller uhelbredelig sygdom truede fosterets liv.

Enhedslistens forslag har ”til formål at beskytte de polske kvinders seksuelle og reproduktive rettigheder”, skriver partiet om forslaget.

Men ønsker man virkelig at sikre polske borgerrettigheder, bør man gribe om problemets rod, anfører Vibe Termansen:

”Jeg deler opfattelsen af, at det er dybt alvorligt, hvad der sker i Polen. Men det er en ’pandabjørn’, når danske politikere på den måde ønsker at blande sig i kvinders rettigheder eller forholdene forlgbt i Polen, som de også har forsøgt. Det virkelige problem er den polske retsstat. Forfatningsdomstolen er ikke uafhængig, men pakket med politisk udnævnte dommere, der dømmer, som politikerne finder det opportunt. Med en velfungerende retsstat havde man slet ikke haft abortballaden i Polen. Det er dén, man skal have fat i, hvis man reelt interesserer sig for polske forhold.”

På den positive side kan Enhedslistens forslag dog også ses som et udtryk for et øget engagement EU-landene imellem – og her er Polen også aktiv over for de nordiske lande, mener Anna Werenberg.

Som eksempel peger hun på, at en polsk konsul blev udvist af Norge forrige år for at blande sig i norske myndigheders håndtering af børnesager.

”Der er også en debat i Polen om vores lovgivning og altså også eksempler på, at de handler på deres holdninger. EU er, omsider, blevet mere integreret kulturelt og menneskeligt. Vi interesserer os for, hvad der sker og blander os i hinandens anliggender,” siger hun.

Svend Gottschalk Rasmussen, lektor emeritus ved Syddansk Universitet og forsker i polsk kultur og historie, hilser Enhedslistens forslag velkommen. Han mener ikke, at der er tale om kulturimperialisme, men at det er både ret og rimeligt, at der reageres fra dansk hold. Samtidig peger også han på de grundlæggende problemer med det polske retssystem.

Han mener, at EU bør sætte ind med økonomiske sanktioner, fordi den polske regering ”har ændret retssystemet i retning af at blive regeringspartiets forlængede arm”.

”Siden PiS kom til magten i 2015, har vi set en voldsom tilbagerulning af det, vi forstår som almindelige frihedsrettigheder. Når det drejer sig om at kæmpe for menneskerettigheder, frihed og ytringsfrihed, skal vi kæmpe af al magt, og så er der ikke tale om kulturimperialisme, men om frihedskamp,” mener Svend Gottschalk Rasmussen.

Enhedslistens sundhedsordfører, Pernille Skipper, står bag forslaget. Også hun ser det som en frihedskamp for kvinder såvel som for demokrati.

”Vi kan og skal ikke diktere lovgivningen i Polen, men retssystemet er lige så stille ved at glide befolkningen af hænde. Så selvfølgelig blander vi os, når det sker, både i EU-lande og andre steder i verden,” siger hun.

Hun regner ikke med, at forslaget vil opnå tilstrækkelig opbakning i Folketinget onsdag, men:

”Det er selvfølgelig et forsøg på at hjælpe nogle konkrete kvinder, og man kunne da også sagtens argumentere for, at vi skulle give kvinderne på Malta, hvor abort er ulovligt, samme mulighed. Men det er bestemt også et symbolsk forslag, der skal sende et klart signal til både den polske og andre regeringer om, at forfatningsdomstolens ageren langtfra er i orden,” siger hun.

Socialistisk Folkepartis sundhedsordfører, Kirsten Normann Andersen, oplyser, at partiet viser forståelse for Enhedslistens forslag, men dog ikke vil støtte det.

”For det første vil det ramme skævt og tilgodese ressourcestærke kvinder, der har mulighed for at tage til Danmark. For det andet er der et demokratisk problem i, at det fjerner incitamentet for, at den polske befolkning forsøger at skabe forandringer selv. Og for det tredje vil det medføre skruen uden ende, hvis mennesker skal begynde at rejse på tværs af landegrænser for at få forskellige behandlinger, de kan få bedre eller overhovedet få i andre lande,” siger hun.

De Radikale har tilkendegivet, at de støtter forslaget, mens flere borgerlige partier, herunder Dansk Folkeparti og De Konservative, vil stemme imod.