Eksperter: De unge ændrer dansk værdipolitik

Ungdomspartiernes holdning til en række værdipolitiske spørgsmål afslører, at de har et fjernere forhold til tro og religion, vurderer forskere

De politiske ungdomspartier har andre holdninger end moderpartierne på en række værdipolitiske områder. -
De politiske ungdomspartier har andre holdninger end moderpartierne på en række værdipolitiske områder. -.

Hvis ungdomspartierne fik magten, vil stat og kirke blive adskilt, homoseksuelle får lov til at blive viet i kirken, faget kristendomskundskab bliver afskaffet i folkeskolen, og 24-års-reglen bliver fjernet.

En rundspørge foretaget af kristeligt-dagblad.dk viser, at de politiske ungdomspartier er enige om at ændre en række værdipolitiske områder i forhold til den politik, voksenpartierne i Folketinget er enige om i dag.

Det skyldes ifølge samfundsforsker og lektor ved Aalborg Universitet, Johannes Andersen, at unge i dag har nogle andre værdier.

- Undersøgelsen afspejler, at unge mennesker ikke har den helt store tilknytning til kirke, kristendom og religion i det hele taget, siger Johannes Andersen om udsigten til, at de unge vil give den statsfinansierede folkekirke samt kristendomskundskab dødsstødet.

- Hos unge er religion noget fjernt, mens flere partier i Folketinget har et mere snævert og nært forhold til religion. Det hænger sammen med tradition og alder, siger Johannes Andersen.

Globaliseret og individualiseret verden
De unge politikeres holdning kan ikke blot tilskrives ungdommelig naivitet. Deres værdier er udtryk for, at de er vokset op i en globaliseret og individualiseret verden.

Det mener cand.phil og forsker i værdier, etik og religion ved Instituttet for Fremtidsforskning, Christine Lind Ditlevsen:

- Det er individet og ikke staten, der har noget at skulle have sagt. Værdierne for de unge er, at vi skal kunne træffe nogle valg, siger Christine Lind Ditlevsen.

Hun peger på, at de unge har en bredere accept af minoriteter. Ungdomspartierne vil blandt andet sikre juridisk ligestilling af homoseksuelle og afskaffe 24-års-reglen.

- En sidestilling af religioner og kulturer er mere naturligt for de unge, der er vokset op i en globaliseret verden. Det er ikke naturligt, hvis man er over 50, siger Christine Lind Ditlevsen.

Varsel om ny værdipolitik
Konservativ Ungdom mener selv, at partiet lægger mere vægt på ideologi end moderpartiet, som er mere realpolitisk. Landsformand Rune Kristensen peger på, at det er 20 år siden, at en KU-formand kom i Folketinget. I stedet holder KU'erne fast i ideologien, mener Rune Kristensen.

Og ungdomspartiernes holdning er et varsel om, at dansk værdipolitik kommer til at ændre sig, forudser eksperterne. De unge vil nemlig holde fast i værdierne.

- Normalt siger man, at ungdomspartierne blot er en anelse mere frække end moderpartierne, når det gælder eksempelvis skat og miljø. Men den klassiske model, hvor det ændrer sig, når de unge bliver ældre, gælder ikke. Værdier hænger man fast ved, og grundlæggende er holdninger nogle, som bliver forlænget - også når man bliver ældre, siger Johannes Andersen fra Aalborg Universitet.

Christine Lind Ditlevsen fra Instituttet for Fremtidsforskning afviser også, at de unge indtager en anden holdning end de voksne som en del af et oprør.

- Der er en forbavsende mangel på oprør og opgør. I forhold til tidligere forholder de unge sig konkret og rationelt til tingene. I dag er der så mange kommunikationsveje, at man hver dag kommunikerer sine meninger ud, og man ophober ikke en trang til at gøre noget drastisk. Jeg tror, vi vil se konkrete og handlingsorienterede unge politikere, der træder ind i voksenrækkerne disse år, siger Christine Lind Ditlevsen.

Ungdommens Røde Kors, Mellemfolkeligt Samvirke og Folkekirkens Nødhjælp oplever en stor interesse for frivlligt arbejde blandt unge. -
Ungdommens Røde Kors, Mellemfolkeligt Samvirke og Folkekirkens Nødhjælp oplever en stor interesse for frivlligt arbejde blandt unge. - Foto: Stephen Eastop