Prøv avisen

Eksperter: Fogh bør søge forsoning med muslimer

Statsminister Anders Fogh Rasmussen. - Foto: Jens Nørgaard Larsen

Som Natos generalsekretær bør Anders Fogh Rasmussen dæmpe sin retorik og opbygge tillid

To eksperter i international politik er enige om, at Anders Fogh Rasmussen som eventuel Nato-generalsekretær kommer til at kæmpe med sin fortid som Bush-støtte og forsvarer for Muhammed-tegningerne.

- Over for de muslimske lande forestår et tillidsopbygningsarbejde, som er større, end det normalt vil være. Det hænger sammen med, at mange stadig hæfter sig ved Foghs tætte alliance med Geroge W. Bush og en bastant håndtering af Muhammed-krisen, siger Georg Sørensen, professor på Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet.

- Det vil sige, at han uden at forlade sine principper må opbygge nye samarbejdsrelationer. En forsonende retorik vil være mere naturlig, hvilket også ligger i rollen som generalsekretær.

Væk fra Bush
Georg Sørensen mener, at Fogh gør nyttigt i at frigøre sig fra Bush.

- Han skal signalere, at der nu spilles en ny runde. Mange lande forsøger at gentænke eksempelvis håndteringen af Afghanistan, og der skal Fogh spille med, siger han.

Ord med omhu
Henrik Larsen, lektor på Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet hæfter sig også ved krigen i Afghanistan.

- Krigen i Afghanistan er en meget klar udfordring for Fogh. Nato har stor opposition i det muslimske Afghanistan, og der kan han møde problemer på grund af det, han symboliserer, siger han.

- Fogh skal være meget opmærksom på, hvordan han formulerer sig. Han skal vælge sine ord med ekstra stor omhu med tanke på Muhammed-krisen.

- Foghs formuleringer kommer også til det sidste til at være afgørende for Tyrkiets beslutning, siger Henrik Larsen.

Krigen i Afghanistan, hvor Anders Fogh Rasmussen i 2007 besøgte de danske styrker, kommer til at spille en central rolle for Fogh som generalsekretær. - Foto: Keld Navntoft