Eksperter foreslår forebyggende parterapi mod familieopbrud

Konference peger på at forebyggelse kan nedbringe antallet af skilsmisser og familieopbrud

Det er ikke nok først at sætte ind med rådgivning og terapi, når parforholdet allerede er i dyb krise. Arbejdet med kærligheden og samlivet skal begynde langt tidligere, hvis man vil skabe de bedste forudsætninger for at bevare forholdet og trives i det. -
Det er ikke nok først at sætte ind med rådgivning og terapi, når parforholdet allerede er i dyb krise. Arbejdet med kærligheden og samlivet skal begynde langt tidligere, hvis man vil skabe de bedste forudsætninger for at bevare forholdet og trives i det. -. Foto: Arkiv.

Det er ikke nok først at sætte ind med rådgivning og terapi, når parforholdet allerede er i dyb krise. Arbejdet med kærligheden og samlivet skal begynde langt tidligere, hvis man vil skabe de bedste forudsætninger for at bevare forholdet og trives i det.

Sådan lyder det enstemmige budskab fra de eksperter fra ind- og udland, som i går var samlet til konference på Christiansborg om parforholdets svære udfordringer.

Det er Center for Familieudvikling en non-profit organisation, der arbejder for at give familier en håndsrækning til bedre trivsel, som står bag arrangementet. Og her håber man, at konferencen kan være med til at sætte familielivet på dagsordenen på linje med sundhedspolitiske udfordringer.

Vi forbygger, når det gælder motion, kost, rygning og klima. Men hvad med indeklimaet og den luft, som børn og voksne indånder hver dag i hjemmet? Jeg tror, vi har haft lidt berøringsangst. Men der er ingen modsætning mellem at respektere privatlivet og det personlige ansvar og tilbyde familier viden og læring, som giver dem bedre muligheder for at skabe det forhold og familieliv, de ønsker. Jeg synes faktisk, vi svigter dem, hvis vi ikke giver dem den håndsrækning, siger centerleder og psykolog Anette Due Madsen.

Og der er udfordringer nok at tage fat på. 30 procent af alle småbørnsfamilier har svært ved at få hverdagen til at hænge sammen. Over en tredjedel af alle danske par oplever alvorlige samlivsproblemer. Og hvert år går omkring 14.000 par fra hinanden.

Skilsmisserne og de mange opbrud får ikke bare konsekvenser for de voksne, men også for de børn, der bliver berørt. Børn, der oplever brud, har nemlig større risiko for kortere uddannelse og et dårligere helbred. Samtidig er de mere disponerede for selv at blive skilt som voksne.

Vi vil ikke hænge par, der går fra hinanden, ud. Men vi må se i øjnene, at det her er virkeligheden. Børn lider under deres forældres brud nu og på længere sigt. Og det forpligter. Vi bliver nødt til at gøre en indsats for at hjælpe de par, der kæmper for at blive sammen, og støtte dem, der går hver til sit til at gøre det så skånsomt som muligt. Og den opgave løser vi bedst, hvis vi forebygger i stedet for kun at behandle, siger Anette Due Madsen.

Hun får opbakning fra blandt andre psykologiprofesser Frode Thuen, der gennem flere år har beskæftige sig med familie- og parforhold ved Samlivscentret Modum Bad og Høgskolen i Bergen i Norge.

Familie- og samlivsrådgivnng har længe været en integreret del af det norske velfærdssamfund. Par i krise har ret til hjælp hos det offentlige, alle førstegangsforældre tilbydes et parforholdskursus, og par med handikappede børn tilbydes et særligt kursus rettet mod dem. Og den forbyggende indsats gør en forskel, mener Frode Thuen.

Traditionen for forebyggelse i norsk familiepolitik betyder, at det er blevet mere naturligt at tage vare på og arbejde med sit forhold. Man bliver mere opmærksom på, at kærligheden er alt for alvorlig til at bliver overladt til følelser alene. Fornuften skal på banen, hvis forholdet skal have en chance i en tid, hvor der ikke længere er økonomiske eller sociale forhold, der binder os sammen, siger Frode Thuen.

Han fortæller, at der netop er god logik i at sætte ind hos førstegangsforældre, fordi forholdet stadig er ungt, men står foran den første store udfordring. Og et forsøg fra Aarhus Universitet viser da også, at danske vordende forældre gerne vil have vejleding og viden, som ikke bare kan ruste dem til forældreskabet, men også kan ruste deres parforhold.

Vi inviterede godt 50 repræsentativt udvalgte par til at deltage i et såkaldt PREP-kursus en form for forebyggende parrådgivning og de mødte til vores overraskelse allesammen op. Til det opfølgende møde efter fødslen udeblev kun to par det ene, fordi de havde influenza, og det andet, fordi de havde fået et handicappet barn. Det fremmøde viser jo med al tydelighed, at det her er meget attraktivt. Og at der blandt danske par findes et oprigtigt ønske om at få mulighed for at arbejde med forholdet og familien, siger psykolog og forsker Tea Trillingsgaard, der har stået i spidsen for undersøgelsen.

bech-jessen@kristeligt-dagblad.dk