Eksperter: Helt unge pubertets-piger skal rådgives bedre

Danske piger går stadigt tidligere i puberteten med bryster og behåring helt ned til otte-niårsalderen. Det kommer bag på både pigerne og voksne omkring dem. Udviklingen kræver tidligere og bedre rådgivning til helt unge piger, lyder det fra eksperter

"Der er et efterslæb hos pædagoger, som er vant til at have med børn at gøre. Med streg under børn. De har svært ved at håndtere, at den fysiske modenhed begynder allerede i ni-tiårsalderen og tænker, at det er unormalt, at børn får bryster," siger Ungdomsforsker ved Center for ungdomsstudier, Søren Østergaard.
"Der er et efterslæb hos pædagoger, som er vant til at have med børn at gøre. Med streg under børn. De har svært ved at håndtere, at den fysiske modenhed begynder allerede i ni-tiårsalderen og tænker, at det er unormalt, at børn får bryster," siger Ungdomsforsker ved Center for ungdomsstudier, Søren Østergaard. Foto: Miriam Hinman Nielsen/ Denmark.

Begyndende bryster, svedlugt under armene og behåring er tegn på pubertet hos en pige. Og den nyeste forskning både fra Danmark og udlandet viser, at det sætter ind stadig tidligere, så det ikke længere er unormalt, at piger på otte og ni år begynder at gå i pubertet. Men det kommer ofte bag på både pigerne selv og ikke mindst de voksne omkring dem.

LÆS OGSÅ: En alder med både pudekampe og humørsvingninger

Og det bør vi som samfund indrette os på og rådgive bedre om, påpeger en række eksperter i seksualitet, børn og sundhed. Blandt andre formand for Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi Kresten Rubeck Petersen:

Jeg mener, man må tage konsekvensen af den tidligere pubertet og sætte ind med rådgivning på et tidligere tidspunkt. Det ligger naturligt i hele skoleforløbet også i de mindre klasser, men det bliver i virkeligheden gjort for sent, som det er i dag.

Rådgivningen er vigtig, også fordi der er mange, der har kommercielle interesser i de spirende pubertetsbørn. Og pigerne er sårbare, fordi de mentalt stadig er små piger, selvom deres krop forandrer sig hen mod voksenlivet:

Der er mange, som gerne vil gøre dem voksne før tiden. Det skal man være forsigtig med. Også i den sammenhæng kunne der bestemt være behov for at ruste pigerne til den nye rolle. I det øjeblik puberteten kommer, så kommer den. Jeg synes personligt, det er lidt synd, når det sker så tidligt, men man kan ikke rigtig gøre noget ved det, med mindre der er tale om decideret sygdom, siger Kresten Rubeck Petersen.

LÆS OGSÅ: Pige, kend din pubertet

Hos Sex og Samfund opfordrer man fagpersoner til at tilrettelægge seksualundervisningen ud fra modenhed og behov hos de pågældende elever, men undervisningen i pubertet er først skrevet ind i fællesmål for faget fra 4. til 6. klasse.

Men man kan som lærer altid bruge materialet fra mellemtrinnet og bruge i indskolingen, hvis der er behov, siger Marianne Lomholt, national chef i Sex og Samfund. I Sex og Samfunds materialer står der, at brystudvikling sker i 10 til 12-års alderen, men normalområdet har bevæget sig nedad, fortæller Marianne Lomholt:

Vi får henvendeler fra lærere og sundhedsplejersker, som oplever, at der er sket et ryk. Det er også det, vi hører fra forskere, og det vil vi selvfølgelig undersøge nærmere. Og så vil vi fremadrettet kigge på at trække formuleringen ned til mellem 8 og 13 år.

Ungdomsforsker ved Center for ungdomsstudier Søren Østergaard stod for nylig bag rapporten Børneliv version 2.0 perspektiver på tweens, fritidsliv og trivsel.

Han mener, det primært er et forældreansvar at tale om den fysiske udvikling med børnene, men fagpersoner i blandt andet fritidsklubber er nødt til at være mere opmærksomme:

Der er et efterslæb hos pædagoger, som er vant til at have med børn at gøre. Med streg under børn. De har svært ved at håndtere, at den fysiske modenhed begynder allerede i ni-tiårsalderen og tænker, at det er unormalt, at børn får bryster. Men man må gøre fagfolk opmærksomme på, at der er nogle ting, som stille og roligt er rykket nedad i alder. De voksne, der arbejder med børnene, er nødt til at være professionelt nysgerrige og tage ansvar for at hjælpe dem med de fysiske forandringer i deres liv.

Forfatter og journalist Julie Schlüter Valentin har netop lavet en håndbog, der henvender sig direkte til piger på vej i puberteten i alderen 8-12 år:

Der er brug for mere information tidligere til de her piger om pubertet. De voksne tænker, at det er alt for tidligt og grænseoverskridende at tale pubertet med piger på otte år. Men det burde de ikke, for det er blevet meget mere almindeligt, end man tror.