Eksperter: Mistilliden vinder, når politik bliver til jura

Claus Hjort-sagen er den seneste af mange voldsomme sager, hvor politik bliver til jura. Politikere er begyndt at tørre ansvaret af på jurister, siger tidligere toprådgiver.

Regeringen og Mette Frederiksens rolle i Claus Hjort-sagen var genstand for hård kritik, da Folketinget mandag holdt afslutningsdebat.
Regeringen og Mette Frederiksens rolle i Claus Hjort-sagen var genstand for hård kritik, da Folketinget mandag holdt afslutningsdebat. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix.

Først var der rigsretssagen mod den tidligere udlændingeminister Inger Støjberg. Så kom granskningskommissionen, der nu er i gang med at undersøge forløbet op til regeringens ulovlige instruks om at slå alle danske mink ihjel. Senest har der været sagen om den tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V), der i sidste uge blev reddet fra en tur i retten, da et lille flertal i Folketinget afviste at ophæve hans parlamentariske immunitet.

Selvom dansk politik historisk har været en garant for skandalesager, har mængden af politiske føljetoner med voldsomme juridiske overtoner været markant i indeværende valgperiode.