Eksperter: Muligt at nedbringe antal selvmord med flere hundrede om året

Antal årlige selvmord i Danmark er stagneret siden 2007. Men en målrettet indsats kan nedbringe det med op mod 200 selvmord om året, mener psykiatriprofessor

Med en national handlingsplan for forebyggelse, kan antallet af selvmord reduceres, vurderer eksperter. Genrefoto.
Med en national handlingsplan for forebyggelse, kan antallet af selvmord reduceres, vurderer eksperter. Genrefoto. . Foto: Ilona Wellmann/Millennium Images/Ritzau Scanpix.

I alt 538 mennesker døde af selvmord i 2021. Tallet er lavere, end det har været de seneste 15 år, hvor omkring 600 mennesker årligt er døde af selvmord. 

Endnu er det for tidligt at sige, at sidste års tal er udtryk for en sikker tendens, siger eksperter. Til gengæld kan det uden tvivl bringes længere ned. 

Faktisk mener Merete Nordentoft, professor i psykiatri ved Københavns Universitet og overlæge ved Psykiatrisk Center København, at man i Danmark kan nedbringe antallet af selvmord med hele 200 om året – som stabil tendens.

"Det er det tal, jeg har sagt til Sundhedsstyrelsen som mål for en national handlingsplan for selvmordsforebyggelse. Tallet bygger på en målsætning fra FN om at nedbringe antallet af selvmord med 33 procent inden 2030. Med en målrettet indsats mener jeg, at vi i løbet af kun et par år kan få antallet af årlige selvmord til at falde med 150," siger hun.

Tal fra de seneste 40 år viser, at dansk selvmordsforebyggelse i en årrække var succesfuld. I 1982 var der 1480 selvmord i Danmark. Tallet faldt støt frem til 2007, hvor det stagnerede på omkring 600 årlige selvmord. 

Annette Erlangsen er seniorforsker hos Dansk Forskningsinstitut for Selvmordsforebyggelse (Drisp). Hun er "forsigtig optimist", hvad angår de seneste selvmordstal.

"Der har altid været årlige udsving, så det er svært at være sikker på, om vi ser en tendens. Dog mener jeg, at tallene omkring årtusindskiftet svingede på et højere niveau, end de gør nu. Men der har jo ingen koordineret indsats været, hvad angår forebyggelse, så jeg kan ikke pege på årsager til, at det skulle være faldet," siger hun.

Også hun mener, at tallet kan bringes betydeligt længere ned: 

"Det er realistisk, ja. Med en national handlingsplan for forebyggelse tænker jeg, at vi kunne komme ned på omkring 450 selvmord om året, altså en reduktion på 15-20 procent."

Alle regioner har selvmordsforebyggende klinikker, hvor man behandler mennesker med selvmordstanker og -adfærd. Men alt for ofte bliver patienter, som for eksempel får behandling på en skadestue efter et selvmordsforsøg, ikke henvist til klinikkerne. Og hvis de gjorde, ville efterspørgslen på behandling være omkring 30 procent højere, end klinikkerne har ressourcer til, siger Annette Erlangsen som et eksempel på, hvor man bør sætte ind med forebyggelse:

"Ideelt set skulle alle med selvmordstanker eller -adfærd sendes videre til de selvmordsforebyggende klinikker eller anden forebyggende behandling." 

I årene 2015-2020 var der over 200 selvmord i Danmark ved udspring, oplyser hun. 

"Over 100 af dem var i København. Jeg har spurgt Sundhedsdatastyrelsen om, hvilke steder det skete fra, men kan ikke få det oplyst. Vi ved ellers, at vi kan forhindre selvmord, hvis vi forhindrer folks adgang til en given metode," siger hun som et andet eksempel på en meget konkret indsats, fagfolk også forsøger at gøre for at forebygge selvmord. 

Merete Nordentoft ønsker sig især en ny døgnbemandet telefonlinje betjent af professionelt personale. 

"Akut selvmordstruede personer skal kunne ringe til den linje, og så bliver der iværksat en indsats med det samme, uanset om det er en henvisning til psykiatriens akutteam eller et besøg af en sygeplejerske dagen efter," siger hun. 

I mange år har hun og andre eksperter ønsket en national handlingsplan for selvmordsforebyggelse. Hun er optimistisk omkring, at indsatsen nu endelig er på vej. 

"For handlingsplanen er både nævnt og finansieret i den 10-årsplan for psykiatrien, som S-regeringen fremlagde lige inden valget," siger hun.  

Christina Petrea Larsen, centerleder ved Center for Selvmordsforskning, peger på, at især ældre mennesker begår selvmord

"Det er stabilt over mange år, at personer over 70 år har den højeste forekomst af selvmord. Mænd over 70 år havde i 2021 en selvmordsrate, som var fem gange så høj som for mænd mellem 15-19 år."

"Tidlig forebyggelse er nøgleordet, hvis antallet af selvmord skal ned. Vi udvikler blandt andet undervisningspakker til social- og sundhedsskolerne, så de kommende sosu-assistenter lærer at være opmærksomme på adfærd, som kan være tegn på selvmordsrisiko," siger Christina Petrea Larsen. 

Har du selvmordstanker, kan du ringe til Livslinien på 70 20 12 01.