Eksperter: Nyt ældreministerium ændrer intet

Med Liberal Alliances Thyra Frank får Danmark sin første rendyrkede ældreminister. Men opsplitningen af ministerposten for sundheds- og ældreområdet er ren symbolpolitik, vurderer fagfolk

Med udnævnelsen af Thyra Frank (LA) som ældre- minister deler statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) sundheds- og ældrepolitikken op i to adskilte minister-områder. Ældre Sagen frygter, at det vil det føre til forringelser på ældreområdet, mens fagfolk ikke tror på det. –
Med udnævnelsen af Thyra Frank (LA) som ældre- minister deler statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) sundheds- og ældrepolitikken op i to adskilte minister-områder. Ældre Sagen frygter, at det vil det føre til forringelser på ældreområdet, mens fagfolk ikke tror på det. – . Foto: Stine Tidsvilde/Polfoto.

Danmark har for første gang fået et ministerium udelukkende dedikeret til de ældre. Liberal Alliances Thyra Frank er ny minister, og med udnævnelsen splitter statsministeren Sundheds- og Ældreministeriet i to ministerposter, hvor Thyra Frank skal dele Sophie Løhdes (V) gamle ansvarsområde med Ellen Trane Nørby (V), der bliver sundhedsminister.

Men er det nye ministerium udtryk for en styrkelse eller en svækkelse af ældreområdet?

At netop Thyra Frank, der blev landskendt for sin ledelse af plejehjemmet Lotte på Frederiksberg, skal være de ældres frontfigur, møder anerkendelse fra Ældre Sagens direktør Bjarne Hastrup. Det gør opdelingen af Sundheds- og Ældreministeriet derimod ikke:

”Vi frygter konkret, at samarbejdet om de ældre, medicinske patienter bliver forringet. Når du i dag som ældre borger bliver udskrevet fra hospitalet, er du ofte ikke rask. De kommunale myndigheder skal tage hånd om dig med det samme og sørge for, at plejen fortsætter. Det tætte samarbejde har netop fungeret, fordi social- og ældre-området har sorteret under det samme ministerium,” mener han.

Men ifølge forskere i velfærd og sundhed får opsplitningen ringe betydning for området.

Sundhedsøkonom Kjeld Møller Pedersen fra Syddansk Universitet lægger vægt på, at der nu godt nok er to ministre i stedet for én, men at de to ministre fortsat må dele embedsværket. Med andre ord er de to ministerier konstrueret, så de administrativt udgør et hele, og derfor er der næppe grund til bekymring:

”Så jeg tvivler på, at der kommer til at blive tale om en svækkelse. Derimod kan der nemt blive konkurrence mellem de to ministre. Der skal vi ikke glemme, at Ellen Trane Nørby allerede har ministererfaring fra et stort ministerium, modsat Thyra Frank som ingen ministererfaring har. Så den mest erfarne vil nok trække det længste strå. Meget afhænger af, om de to ministre kan arbejde sammen.”

Velfærdsforsker fra Roskilde Universitet, Bent Greve, kalder opdelingen for ”symbolpolitik”:

”Jeg tror hverken, det kommer til at betyde en svækkelse eller en styrkelse af ældreområdet, at man udpeger en ældreminister, for området vil stadig skulle kobles med Sundhedsministeriet. Man vil jo ikke pludseligt stoppe med at være opmærksomme på sundhedsaspektet i ældreplejen, bare fordi der er kommet en ekstra minister. Så for mig at se er der tale om ren symbolpolitik, en måde regeringen signalerer opmærksomhed og anerkendelse for den ældre del af befolkningen, men uden at sende flere penge i de ældres retning.”

Thyra Frank sad i Folketinget for Liberal Alliance fra 2011 til 2015 og har tidligere arbejdet som sygeplejerske og plejehjemsforstander.