Eksperter: Radikale vil sikre sig frem mod et valg, der alligevel kommer

Er det troværdigt, når Radikale truer med at vælte regeringen? Et valg er under alle omstændigheder under opsejling, lyder det fra eksperter

Sofie Carsten Nielsen skrev i et Facebook-opslag lørdag, at partiet opfordrer Mette Frederiksen til at udskrive valg i Danmark efter sommerferien
Sofie Carsten Nielsen skrev i et Facebook-opslag lørdag, at partiet opfordrer Mette Frederiksen til at udskrive valg i Danmark efter sommerferien. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix.

Det var et par relativt fredelige Tour de France-etaper, der til stor fornøjelse rullede over det danske land i weekenden - men i det politiske felt har dramaet været til at tage og føle på.

Diskussionen om statsminister Mette Frederiksens (S) ageren i sagen om minkaflivningerne i coronaefteråret 2020 ruller igen, efter at Minkkommissionen i sidste uge offentliggjorde med sin længe ventede rapport. En rapport, der retter alvorlig kritik mod både den tidligere fødevareminister Mogens Jensen (S), statsminister Mette Frederiksen og den meget omtalte departementschef i Statsministeriet, Barbara Bertelsen.

Og mens oppositionspartierne alle har meldt ud, at de ønsker sig en uvildig advokatundervurdering, der kan afgøre, om der kan rejses en rigsretssag mod Mette Frederiksen på baggrund af kommissionens konklusioner, har regeringens støttepartier fastholdt, at der ikke er grundlag for en advokatvurdering, da Mette Frederiksen ikke kendte til ulovligheden af ordren om at aflive alle danske mink, da hun gav den.

Fra Radikale har der været stille - lige indtil lørdag middag, hvor partileder Sofie Carsten Nielsen i et længere Facebook-opslag skrev, at partiet ikke vil bakke op om en advokatundersøgelse som de borgerlige partier - men til gengæld opfordrer de Mette Frederiksen til at udskrive valg i Danmark efter sommerferien, og senest inden Folketinget igen samles den 4. oktober.

"Ellers udtrykker vi mistillid ved Folketingets åbning. Der er brug for en ny start," lød det i opslaget.

Nye muligheder med valg

Det er egentlig et ganske hårdt pres, der nu lægges på statsministeren fra regeringens støtteparti, og det kan betyde, at danskerne skal forberede sig på et folketingsvalg efter sommerferien. Sådan lyder vurderingen fra Henrik Bech Seeberg, lektor i statskundskab ved Aarhus Universitet.

"Vi lever i nogle uvante tider, hvor det er svært at vurdere det, der sker politisk. Men jeg har en følelse af, at det er noget, de mener, når de truer med at vælte statsministeren," siger han.

"Radikale er ikke tilfredse med status quo, og et valg vil give dem nye muligheder. Jeg kan sagtens se motivet og interessen i et valg fra deres side. Kommer det til et mistillidsvotum, vil det være Danmarkshistorie, og det vil virkelig forværre forholdet mellem de to partier."

"Retssikkerhed" og "retsstat" er ord, politikere i både rød og blå blok har brugt i forbindelse med både rigsretssagen mod Inger Støjberg og minksagen. Flere har spurgt til, hvor vi er henne, hvis politikere kan udstede ordrer, der i virkeligheden ikke har rod i lovgivningen?

Enhedslisten er ét parti, der har talt meget om retssikkerhed i de politiske skandalesager de senere år. Men de ville tabe på at kræve valg, mens Radikale har flere muligheder, vurderer Henrik Bech Seeberg.

"Hvis det var Enhedslisten, der var kommet med den udmelding, havde jeg ikke troet på et valg. De ville 'gamble' alt for meget, hvis magten skiftede til valget. Radikale snakker utroligt meget om at skifte blok - men det er noget, der sker hvert 30. år. I sidste ende tror jeg ikke på, Radikale ville støtte en blå regering - men de vil gerne have mere samarbejde henover midten. De kunne skubbe til magtbalancen i en regering, og for eksempel trække Lars Løkke Rasmussen med ind, hvis hans parti skulle gå hen og få mange mandater."

Kraka-modellen

Peter Nedergaard, professor i statskundskab ved Københavns Universitet, mener ikke, presset på statsministeren er øget så voldsomt efter weekenden. Men han finder den Radikale udmelding interessant.

De seneste dage har der på Twitter cirkuleret et opslag fra Sofie Carsten Nielsen, der i december sidste år, da Inger Støjberg blev dømt i rigsretssagen mod hende, skrev, at "retsstaten hverken er rød eller blå." Det er den slags, der har gjort, at Radikale har skullet tænke sig godt om i denne omgang, mener Peter Nedergaard.

"Radikale melder ud, som de gør for at være kritiske uden at være så kritiske, at det skader deres mulighed for at gå ind i en regering i fremtiden," siger han.

Han sammenligner den radikale udmelding med sagnet i nordisk mytologi om den unge kvinde Kraka, der stilles en umulig opgave; blandt andet skal hun både være påklædt og uden tøj - så hun iklæder sig et fiskenet, som hun dækker med sit hår.

"Det er samme situation, Radikale er i: De skal både være retsstatsparti og potentiel regeringsmakker. Og dilemaet løser de så sådan her, ved ikke at kræve advokatundersøgelse som oppositionen, men heller ikke lægge sig fladt ned. Man kunne kalde det 'Kraka-modellen'."

Peter Nedergaard vurderer, at Socialdemokratiet vil lade udmeldingen stå hen, blandt andet fordi det måske allerede er i Mette Frederiksens tanker at lade Radikale indgå i en regering efter et kommende valg.

"Radikale har i langt hovedparten af partiets eksistens været støtteparti til Socialdemokratiet. Det er en del af deres DNA. Den anden del af deres DNA er, at de skal være et retstatsparti. Kraka-modellen er et forsøg på at finde en vej i krydspresset," siger han.

Mette Frederiksen har weekenden over undladt at kommentere på Sofie Carsten Nielsen og Radikales udmelding. Statsministeren blev dog i går fanget af en reporter fra TV2 ved en anden af weekendens store idrætsbegivenheder, DGIs landsstævne i Svendborg, og måtte forholde sig til sagen.

"Jeg lytter selvsagt til, hvad partierne i Folketinget siger og ikke mindst vores parlamentariske grundlag, men når det kommer til, hvornår der udskrives valg, har jeg ingen kommentarer," sagde hun.

I dag, mandag, mødes Folketingets Granskningsudvalg, bestående af ordførere fra samtlige politiske partier. På dagsordenen er blandt andet, som det kryptisk hedder: "Videre drøftelse af den indledende drøftelse af videre proces for udvalgets behandling af Minkkommissionens beretning".