Eksperter: Regering med S, V og DF har ingen gang på jord

Mens blå blok er i krise, lufter Dansk Folkeparti nu tanken om et samarbejde med Socialdemokratiet og Venstre. En regering med de tre partier er dog et umuligt scenarie, siger politiske kommentatorer

”Det er jo en situation, hvor Dansk Folkeparti, Venstre og Socialdemokratiet kan arbejde tæt sammen, og hvor der er en regering, der fungerer på en måde, også i forhold til de andre partier i Folketinget, der gør det muligt, at de tre partier kan arbejde sammen om de mange spørgsmål, som vi bør kunne se ret ens på,” sagde Kristian Thulesen Dahl til TV 2.
”Det er jo en situation, hvor Dansk Folkeparti, Venstre og Socialdemokratiet kan arbejde tæt sammen, og hvor der er en regering, der fungerer på en måde, også i forhold til de andre partier i Folketinget, der gør det muligt, at de tre partier kan arbejde sammen om de mange spørgsmål, som vi bør kunne se ret ens på,” sagde Kristian Thulesen Dahl til TV 2. . Foto: Jakob Jørgensen/Ritzau Scanpix.

Dansk Folkeparti har en drøm. En drøm om en regering, hvor et ”paradigmeskifte” i udlændingepolitikken lykkes. En drøm om en kombination mellem stramninger for indvandrere og velfærd for danskerne. En drøm, hvor skattepolitiske frihedskæmpere fra Liberal Alliance ikke står i vejen for at få indfriet de politiske ambitioner. Den drøm er et samarbejde med Dansk Folkeparti, Venstre og Socialdemokratiet som hinandens støtter, måske endda som regering.

Det var i hvert fald det svar, Kristian Thulesen Dahl, formand for Dansk Folkeparti, gav, da han onsdag aften blev spurgt ind til sin drømme- regering efter et eller to folketingsvalg i talkshowet ”Lippert” på TV 2 News.

”Det er jo en situation, hvor Dansk Folkeparti, Venstre og Socialdemokratiet kan arbejde tæt sammen, og hvor der er en regering, der fungerer på en måde, også i forhold til de andre partier i Folketinget, der gør det muligt, at de tre partier kan arbejde sammen om de mange spørgsmål, som vi bør kunne se ret ens på,” sagde Kristian Thulesen Dahl og tilføjede, at det ville ”repræsentere en stor del af danskerne, hvis de tre partier fandt sammen om store brudflader”.

En konstruktion, hvor et eller to af de tre partier kunne være i regering og samarbejde med det tredje parti uden for regeringen, er ikke urealistisk, siger Erik Holstein, journalist og politisk kommentator hos Altinget.

”De tre partier kan sagtens lave politik sammen, men ikke i en konstruktion, hvor de alle tre sidder i regering,” siger han og uddyber:

”En regering har ingen gang på jord, og Dansk Folkeparti er også klar over, at det ikke kommer til at ske hverken ved det her valg eller det næste. Ud fra en substans- betragtning er det ikke helt sort. De tre partier ville nok kunne blive enige om en politik, men specielt Venstre og socialdemokraterne er jo vant til at stå som modpoler og konkurrenter til statsministerposten. Dansk Folkeparti er udmærket klar over, at det ville være rigtig dyrt for alle tre partier. Socialdemokratiet ville miste en hel masse til venstrefløjen, DF ville sandsynligvis miste stemmer til nye borgerlige, og Venstre ville nok også blive klemt. Man har overhovedet ikke tradition for sådan nogle store koalitioner herhjemme,” siger Erik Holstein.

Politisk er der ellers meget at finde fælles fodfæste i. Alle tre partier ønsker en stram udlændingepolitik, man vil styrke kernevelfærden og har inden for de seneste år ind-gået aftaler om eksempelvis dagpenge og boligskat.

Tanken om et regeringssamarbejde mellem S, V og DF er da også blevet luftet før.

Tidligere har Kristian Thulesen Dahl over for BT udtalt sig positivt om en trekløverregering, og i går kaldte Peter Skaarup, gruppeformand i Dansk Folkeparti, i dagbladet Information et regeringssamarbejde for en ”spændende idé”, om end både formand og gruppeformand erkender besværlighederne ved en sådan konstellation.

De besværligheder gør et regeringssamarbejde umuligt, siger den borgerlige politiske kommentator Jarl Cordua.

”Sandheden er, at Dansk Folkeparti for længst har gennemskuet, at en sådan regering aldrig nogensinde ville kunne se dagens lys, medmindre landet står i en krisesituation. Alle med bare en lille bitte indsigt i dansk parlamentarisk historie ved, at det er et fatamorgana af en anden verden,” siger han og påpeger, at der i en SOV-, OSV- eller VOS-konstellation ville være politiske stridigheder fra start til slut.

”Kræfter fra Socialdemokratiet og Venstre ville forsøge at undergrave hinanden fra dag et. Man er politiske rivaler, og problemerne ville allerede begynde ved spørgsmålet om, hvem der skulle være statsminister. Social- demokratiet ville aldrig acceptere en Venstre-mand på posten og omvendt,” siger Jarl Cordua.

Et regeringssamarbejde mellem Venstre og Socialdemokratiet er blevet forsøgt én gang, nemlig i 1978, hvor Anker Jørgensen (S) var statsminister. Dengang holdt regeringen med 88 mandater i ryggen kun lidt over et år. Et regeringssamarbejde mellem S, V og DF ville i dag have 117 mandater i ryggen.

Alligevel kalder Jarl Cordua tanken for et ”eklatant godt eksempel på, hvor begavet og elegant Dansk Folkeparti driver debatten om, hvorvidt de kan være regeringsduelige eller ej”.

”Men det er selvfølgelig en konstellation, som sikkert lever sit liv på diverse ølstuer og i Dansk Folkepartis baglands forestillinger,” siger han.