Eksperter om Løkke-udtalelser: Stram Kurs og Enhedslisten kan ikke sammenlignes

Det giver ikke mening, når statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) slår Enhedslisten i hartkorn med Stram Kurs, siger eksperter

Lars Løkke Rasmussen går for langt, når han nævner Enhedslisten og det yderliggående indvandringskritiske parti Stram Kurs i samme åndedrag, mener flere eksperter.
Lars Løkke Rasmussen går for langt, når han nævner Enhedslisten og det yderliggående indvandringskritiske parti Stram Kurs i samme åndedrag, mener flere eksperter. . Foto: Nikolai Linares og Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Da statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) for nylig åbnede for en regering med Venstre og Socialdemokratiet, sagde han i samme ombæring til nyhedsbureauet Ritzau, at man på den måde kunne gøre sig fri af ”kommunister ude i Enhedslisten eller folk med nazistiske tendenser i Stram Kurs”.

Men Lars Løkke Rasmussen går for langt, når han nævner Enhedslisten og det yderliggående indvandringskritiske parti Stram Kurs i samme åndedrag, mener flere eksperter. For selvom Enhedslisten aldrig er ”fraveget revolutionsperspektivet”, har partiet gennemgået en moderniseringsproces de seneste år, og selv ved partiets etablering i 1989 var der lang vej til lige så yderligtgående holdninger som dem, vi ser i Stram Kurs, siger Thorsten Borring Olesen.

Han er statskundskabsprofessor på Aarhus Universitet, hvor han blandt andet beskæftiger sig med partiernes historie.

”Det er hårdt trukket op. Enhedslisten har bevist igennem mange år nu, at de godt kan arbejde parlamentarisk. Hvis man tager Stram Kurs’ program for pålydende, er der jo visse ting, der decideret strider mod Grundloven,” siger Thorsten Borring Olesen med henvisning til Stram Kurs’ politik, der blandt andet går på et totalt forbud mod islam og som udgangspunkt at annullere statsborgerskabet hos mennesker, der ikke fik det tildelt ved fødslen i Danmark.

Hos oppositionen skrev Enhedslistens politiske ordfører Pernille Skipper på sin Facebook-side, at udmeldingen ikke engang fortjente et svar. Også Socialdemokratiets formand og statsministerkandidat, Mette Frederiksen, var hurtigt ude med riven efter Lars Løkke Rasmussen. På sin Facebook-side bad hun statsministeren om at løfte niveauet og skrev, at sammenligningen ganske enkel ikke var acceptabel.

Man skal ellers ikke længere tilbage end 2012 for at finde lignende udmeldinger i Mette Frederiksens eget parti. Gruppeformand Henrik Sass Larsen (S) kaldte i et interview med dagbladet Politiken Enhedslisten for et ”ekstremt parti” og beskyldte partiet for at regne med ”fantasilliarder” i sin økonomiske politik.

Enhedslisten har også tidligere advokeret for blandt andet afskaffelse af politiet og den private ejendomsret, mens medlemmer af partiet har haft forbindelse til autonome grupper og udtalt sig i positive vendinger om eksempelvis væbnet revolution. Men i 2014 vedtog partiet et nyt principprogram, hvor der blev luget kraftigt ud i de kontroversielle politiske ønsker. Derfor er det overhovedet ikke fair at lave sammenligningen med Stram Kurs, siger Erik Holstein, politisk kommentator hos netavisen Altinget.

”Det er rigtigt, at der har stået sådan nogle revolutionsromantiske ting i Enhedslistens program indtil for få år siden. Men det har været et fuldstændig teoretisk program, og det er jo ikke sådan, at man i Enhedslisten havde forestillet sig – heller ikke før man ændrede programmet – at skulle storme Statsministeriet en dag og besætte alle væsentlige poster,” siger Erik Holstein og uddyber:

”Du kan godt finde udemokratiske tendenser i de partier, der dannede Enhedslisten i sin tid, særligt Danmarks Kommunistiske Parti. Men siden Enhedslistens dannelse har det ikke været et udemokratisk parti, så alene af den grund holder sammenligningen ikke,” siger han med henvisning til at Enhedslisten blev dannet som et samarbejde mellem Venstresocialisterne, Danmarks Kommunistiske Parti og Socialistisk Arbejderparti.

Ofte har en kritik af Enhedslisten gået på, at der i baglandet stadig findes revolutionære med ønske om at omstyrte samfundet. Men ifølge Karina Kosiara-Pedersen, statskundskabsprofessor på Københavns Universitet, hvor hun har forsket i politiske partier og deres medlemmer, holder det argument ikke.

”Partiet skal selvfølgelig på en måde stå på mål for deres medlemmer. Men det er jo altså en frivillig medlemsorganisation. Et parti er ikke ansvarligt for, hvad dets medlemmer mener. Det er ansvarlig for den politik, der bliver vedtaget. Og så er der noget grundlæggende omkring menneskesyn, der adskiller Stram Kurs og Enhedslisten,” siger Karina Kosiara-Pedersen og fortsætter:

”Enhedslisten er ikke et parti, der sætter spørgsmålstegn ved det demokratiske system. Til eksempelvis basale menneskerettigheder. De vil godt forandre, men den parlamentariske strategi er, at det skal være inden for rammerne. Stram Kurs har ikke haft mulighed for at vise, hvad de vil gøre i praksis, så derfor står partiets program og Rasmus Paludans (partileder for Stram Kurs, red.) meldinger som deres politik. Vi ved ikke, hvordan de vil opføre sig i Folketinget,” siger hun.