Eksperter siger ro på med tredje stik

En ældre kvinde modtager i januar i den israelske by Netanya sit andet stik mod covid-19. Den israelske regering tilbyder nu mænd og kvinder som hende over 60 år at få et tredje stik med Pfizer/BioNTechs vaccine.
En ældre kvinde modtager i januar i den israelske by Netanya sit andet stik mod covid-19. Den israelske regering tilbyder nu mænd og kvinder som hende over 60 år at få et tredje stik med Pfizer/BioNTechs vaccine. Foto: Ronen Zvulun/Reuters.

Israel vil fra søndag som første land i verden tilbyde det tredje vaccinestik med Pfizer/BioNTech til personer over 60 år. Det skal dæmme op for den smitsomme Delta-variant.

Meldingen får Konservative og Dansk Folkeparti til at mene, at det er en god idé at se på, om ældre eller sårbare danskere også skal have et tredje stik af vaccinen.

- Vi stiller os positive over for et tredje stik. Vi har hele tiden vidst, at det kunne komme på tale ved det, at nogle grupper ikke bliver dækket lige så meget af de stik, man har fået, siger Liselott Blixt, sundhedsordfører for Dansk Folkeparti.

Hun tilføjer, at det er sundhedsmyndighederne, der skal vurdere, om det er en fordel at give tredje stik til de ældre.

Per Larsen, sundhedsordfører for Konservative, er enig og vil have dem til at kigge på det.

- Kommer de frem til, at der er grupper i befolkningen, der skal vaccineres en gang mere, bakker vi selvfølgelig op, siger han.

Ifølge danske eksperter er der ikke videnskabeligt belæg for at sætte tredje nål i ældre danske skuldre lige nu.

Jens Lundgren er professor i infektionssygdomme på Rigshospitalet.

- Det er en forhastet beslutning, som der ikke er enighed om i det internationale forskningsmiljø. Det er ikke baseret på god videnskab, siger han til Ritzau.

Han peger på, at der fortsat er en begrænset mængde vacciner til disposition globalt.

Vaccinerer Israel og andre lande tredje gang, begrænser det mulighederne i andre lande med markant lavere vaccinationsrater.

- Vi taler om en verdensomspændende pandemi. Vejen ud er at udvikle immunitet i hele verdens befolkning og ikke kun ens egen.

- Den vestlige verden har prioriteret sig selv til at begynde med. Men man skal have et vigtigt øje for, at med en pandemi skal man tænke ud over sine egne grænser.

- I den sidste ende påvirker det alle lande, hvis vi ikke får bedre gang i vaccinationen af den asiatiske, afrikanske og latinamerikanske befolkning, siger Jens Lundgren.

Professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet Hans Jørgen Kolmos forventer ikke, at de danske myndigheder griber til tredje vaccination foreløbig.

- Vi følger udviklingen tæt herhjemme, og der er vi slet ikke nu, siger han til Ritzau.

- Man kan ikke afvise det senere. Men det er noget, vi skubber foran os, og hvor måske tidligst ved årsskiftet kan man se, hvordan det udvikler sig, siger han.

Ifølge Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen, vil de danske myndigheder vurdere revaccination i løbet af efterår og vinter.

- Vi er godt rustet mod Delta i Danmark. Men den er dobbelt så smitsom som den variant, vi havde sidste sommer, siger han.

Derfor er det altafgørende, at Danmark får en høj vaccinationsdækning, og vaccinernes effektivitet er noget, myndighederne holder skarpt øje med.

- Noget, vi vil vurdere i løbet af efteråret og vinteren, er, om nogen skal revaccineres på et tidspunkt i Danmark, og i givet fald hvem. Kan det være nogle af de sårbare, som skal have et tredje stik på et tidspunkt, lyder det fra Brostrøm.

/ritzau/