Eksploderer rød blok?

Morten Østergaards (R) seneste udlændingepolitiske udspil øger den nuværende regerings overlevelseschancer

Udgangen på presset fra De Radikale kunne være, at Socialdemokratiet accepterer, at integrationspolitikken opprioriteres, således at hjemsendelsespolitikken alene gælder for fremtidige flygtninge samtidig med, at man lover justeringer af ydelserne hurtigt efter en eventuel valgsejr.
Udgangen på presset fra De Radikale kunne være, at Socialdemokratiet accepterer, at integrationspolitikken opprioriteres, således at hjemsendelsespolitikken alene gælder for fremtidige flygtninge samtidig med, at man lover justeringer af ydelserne hurtigt efter en eventuel valgsejr. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix.

Den radikale leder, Morten Østergaard, har i Berlingske meldt kraftigt ud i forhold til Socialdemokratiets udlændingepolitiske linje.

Den konkrete baggrund er, at Socialdemokratiet har accepteret det såkaldte paradigmeskifte, som Dansk Folkeparti og regeringen blev enige om sidste år efter pres fra Dansk Folkeparti. Det indebærer blandt andet, at flygtninge ikke skal gøres til indvandrere og dermed integreres. I stedet skal der arbejdes målrettet for, at de skal sendes til deres hjemland, når der er grundlag herfor.

Herom sagde Morten Østergaard i Berlingske i går: ”Mette Frederiksen skal nu beslutte, hvad hun vil. Vil hun drive en regering baseret på den enighed, hun har med Dansk Folkeparti? Så må hun appellere til, at Kristian Thulesen Dahl gør hende til statsminister. Vil hun basere sig på os? Så skal der være en ny politisk retning for Danmark, og det gælder i høj grad integrationspolitikken.”

Morten Østergaard sætter i høj grad Mette Frederiksen under pres. Hun stod sidste år bag et stort udlændingepolitisk oplæg med titlen ”Retfærdig og realistisk: En udlændingepolitik, der samler Danmark” med Mette Frederiksens portræt udenpå. Heri slog man endegyldigt den nye stramme socialdemokratiske udlændingepolitik fast. I oplægget argumenterer Socialdemokratiet godt nok for en bedre integrationspolitik, som bringer flere udlændinge ud på arbejdsmarkedet og til at acceptere såkaldt danske værdier.

Men samtidig er det en klar linje i oplægget, at der skal færre udlændinge til Danmark, fordi integrationen ofte slår fejl og er meget kostbar for velfærdssamfundet. Det er baggrunden for den socialdemokratiske accept af paradigmeskiftet, selvom partiets udlændingeordfører, Mattias Tesfaye, gentagne har sagt, at man er uenige i nedsættelsen af ydelserne til gruppen af flygtninge, og at der skal gøres noget ved, at børnene rammes, når familierne kommer på ydelser, som er så lave, som de er. Hele ydelsesområdet er imidlertid af Socialdemokratiet lagt i hænderne på en kommende ydelseskommission, som skal se på alle de sammenfiltrede aspekter heraf.

Den socialdemokratiske linje skal også ses som et forsøg på at vinde så mange som muligt af partiets traditionelle vælgere tilbage, som i en periode har stemt på Dansk Folkeparti. Sidstnævnte ser man ud til at være lykkedes med. Dansk Folkeparti ligger i opinionsmålingerne klart under valgresultatet i 2015. Socialdemokratiet ligger samtidig enten på eller over sidste valgresultat i målingerne. Det afspejler, at Socialdemokratiet har fået vælgere fra Dansk Folkeparti, men at man også selv har afleveret vælgere til blandt andet De Radikale og SF.

Det er hele denne øvelse, som Morten Østergaard måske er ved at sætte over styr, fordi han risikerer at stoppe vælgerbevægelsen fra Dansk Folkeparti til Socialdemokratiet, hvilket for øvrigt også kan koste De Radikale. Omvendt har De Radikale også netop vundet de mange nye vælgere ved at være anti-polen til Dansk Folkeparti.

Udgangen på presset fra De Radikale kunne være, at Socialdemokratiet accepterer, at integrationspolitikken opprioriteres, således at hjemsendelsespolitikken alene gælder for fremtidige flygtninge samtidig med, at man lover justeringer af ydelserne hurtigt efter en eventuel valgsejr. I den forbindelse skal det med, at antallet af hjemsendelser under alle omstændigheder ikke ser ud til at blive stort.

Omvendt ville dette være en gave til Dansk Folkeparti og dermed til den nuværende regerings overlevelseschancer, fordi det risikerer at standse vælgerstrømmen hen over midten fra Dansk Folkeparti til Socialdemokratiet, som er det eneste, der holder muligheden for et regeringsskifte i live.

Sagen viser, endnu engang, at udlændingepolitikken i Danmark i høj grad er en sejlads mellem Scylla og Charybdis.

Peter Nedergaard er professor i statskundskab, Københavns Universitet