Somalisk ekspræsident i Københavns nordvestkvarter: Verden skal kende mit navn

Den 71-årige dansk-somalier Ahmed Dualeh har levet et begivenhedsrigt liv. Fra somalisk gadebarn over et sømandsliv hos Mærsk til et præsidentembede i Somalia. Nu beskriver ny tv-dokumentar hans liv

71-årige Ahmed Dualeh bor til daglig i Københavns nordvestkvarter. Han besøger dog stadig ofte Somalia, hvor han nu er ved at etablere et politisk parti. –
71-årige Ahmed Dualeh bor til daglig i Københavns nordvestkvarter. Han besøger dog stadig ofte Somalia, hvor han nu er ved at etablere et politisk parti. – . Foto: Alex Tran.

Ahmed Dualeh har tre tilnavne: Det første, ”Speedy Gonzales”, fik han i Mærsk, hvor han var styrmand i en årrække. Alting skulle gå stærkt. På det store rederi var han ”berømt og berygtet” for sin energi, som han selv tilskriver sin barndom, hvor han fra seks-års-alderen blev tvunget til at tage beslutninger om alt i sit liv. ”Socialisten” bliver han kaldt på grund af sit sociale engagement. Endelig er der kaldenavnet ”Diktatoren”:

”Det, jeg siger, skal være lov, og det har givet mig mange slagsmål med mine børn. Det, at jeg har skullet tage stilling til alt i mit liv, fra jeg var seks år, har gjort, at jeg ikke rådfører mig med nogen. Jeg gør bare tingene, men konsekvensen kan så være, at jeg kommer på kollisionskurs med mine omgivelser,” fortæller 71-årige Ahmed Dualeh ærligt, da Kristeligt Dagblad møder ham op til premieren på en ny dokumentarudsendelse om hans liv, der vises i aften på DR 2.

Udover ”Speedy Gonzalez”, ”Socialisten” og ”Diktatoren” kendes Ahmed Dualeh også som ”Præsidenten fra Nordvest”, som er titlen på den nye DR-dokumentar. Men præsidenttitlen er ikke opdigtet.

I 2012 blev dansk-somaliske Ahmed Dualeh af eksilsomaliere valgt som præsident for regionerne Gedo, Middle Jubba og lower Jubba, der tilsammen udgør Jubaland i det borgerkrigshærgede land Somalia, og det er netop denne historie, som DR fortæller i den nye dokumentar. For er det muligt at implementere idéer om almene boliger, et velfærdssystem og ligestilling mellem kønnene fra Danmark i Somalias uroprægede samfund, hvor klaner og islamister hærger? Det tror Ahmed Dualeh på.

For at forstå hans præsidentembede og hans tanker om et anderledes Somalia skal man tilbage til 1960’erne. Hjemme i Mogadishu i Somalia var han faldet over en artikel om Eilif Krogager, præsten, der var blevet multimillionær efter at have stiftet Tjæreborg Rejser.

”Hvis han kan, kan jeg også,” tænkte Ahmed Dualeh og sendte en ansøgning om et legat af sted til Udenrigsministeriet. Han fik legatet, begyndte på søfartsskolen i Esbjerg i 1967, læste videre på Navigationsskolen i København i 1969-1973 og fik derefter arbejde som styrmand for A.P. Møller-Mærsk i 10 år. Nogle år efter flyttede han og familien til Aalborg, hvor han blev kaptajn for Aalborg Portland. Dertil har han etableret en række virksomheder i Danmark og Somalia. Sideløbende var han blevet politisk vakt af ungdomsoprøret i 1968 og blev senere folketingskandidat for Minoritetspartiet uden dog at blive valgt ind.

I det hele taget har det flere gange – særligt i Ahmed Dualehs politiske liv – været lige ved og næsten. Jo, han blev udpeget som præsident i Jubaland, Somalia, men trak sig efter fire år, da det viste sig at være svært for ham at realisere sit politiske projekt. Senere stillede han op som premierminister i Somalia, men blev ikke valgt.

”Jeg tror, at alt kan lade sig gøre,” siger Ahmed Dualeh og tilføjer:

”Men jeg har også en vis stædighed og en naivitet, som har givet mig nogle problemer. Jeg kæmper med næb og klør, og det betyder, at jeg får nogle knubs engang imellem. Men jeg bøjer ikke af. Jeg kører videre. Jeg bliver ved med at undersøge, om der er en lille sprække, jeg kan komme ind af,” siger Ahmed Dualeh, som nu overvejer, om han skal følge en opfordring om at stille op som præsident i Somalia. En følge af, at han har stiftet et politisk parti i Somalia. Ved siden af har han stiftet den humanitære organisation Children of Somalia (Børn af Somalia).

”Jeg kan lide at skabe noget, og jeg kan ikke sidde stille. Vil man gøre en forskel, er man nødt til at tage chancer,” siger Ahmed Dualeh.

Er det vigtigt for dig at gøre en forskel?

”Når jeg stadig arbejder hårdt, er det ikke for at skabe penge, men for at efterlade en legacy (arv, red.), at vise, at man kan opnå det, man sætter sig for. Jeg har sovet på gaden i Mogadishu, jeg har prøvet at være fattig. De drenge, jeg sov med på gaden, har ikke været lige så heldige som mig. Jeg blev adopteret af en italiensk familie i Somalia. Jeg kan kun være taknemmelig for de muligheder, jeg har fået. Det driver mig også at give andre de muligheder, jeg har fået,” siger Ahmed Dualeh.

Hvorfor er det vigtigt for dig at efterlade en arv?

”Jeg vil vise verden, hvem jeg er. Verden skal kende mit navn. Jeg vil vise verden, at den fattige dreng nede fra gadehjørnet kan skabe noget. Jeg vil efterlade noget til mine børn, som de kan være stolte af.”

Ahmed Dualehs begivenhedsrige liv har imidlertid ikke været omkostningsfrit for hans familie. Turene med Mærsk varede ofte op til et halvt år. Samtidig sad familien hjemme i Danmark. Det politiske eventyr i Somalia har ligeledes betydet, at Ahmed Dualehs kone har været meget alene i lejligheden hjemme i København.

”Det har været det hårdeste, og jeg kan ikke tale mig fra, at det har været et stort afsavn for min familie. Når jeg har været i Somalia, har min kone ofte siddet med telefonen og en usikkerhed om, hvordan jeg havde det.”

Men var det nødvendigt for, at du kunne følge dine drømme?

”Det har været nødvendigt. Men jeg skulle ikke have holdt min kone helt udenfor. Men det gjorde jeg, fordi at jeg troede, jeg beskyttede hende på den måde. Det var nok ikke helt rigtigt. Det prøver jeg at lave om på nu,” siger Ahmed Dualeh.

Du er 71 år nu og har lige stiftet en humanitær organi-sation. Hvornår trækker du dig?

”Når jeg ikke længere kan gå. Hvis jeg bare sætter mig og får min kop te serveret, så går det galt. Det er ikke mig.”