Ekstremt vejr rykker tættere på, engelske restriktioner er på retræte, og DF vil gøre op med konvention

Her samler Kristeligt Dagblad nogle af dagens vigtigste historier om tro, etik, eksistens og de værdikampe, der foregår i ind- og udland

Ekstremt vejr rykker tættere på, engelske restriktioner er på retræte, og DF vil gøre op med konvention
Foto: Henning Bagger, Natalie Thomas og Philip Davali/Ritzau Scanpix.

Det er voldsomme billeder af ødelagte bygninger og katastrofeberedskaber, der kæmper for at finde overlevende i kaosset, som cirkulerer på internettet. De oversvømmelser, der lige nu hærger flere lande i Europa, kalder på alvorlige miner og målrettet problemløsning.

Det var også, hvad der var lagt op til, da den tyske CDU-formand og kanslerkandidat Armin Laschet og forbundspræsident Frank-Walter Steinmeier lørdag besøgte byen Erfstadt. En tv-optagelse endte dog med at sætte et stort spørgsmålstegn ved de to herrers situationsfornemmelse, da kanslerkandidaten fjollede rundt i baggrunden under en tale. I dagens leder kan du blive klogere på, hvad oversvømmelserne – og den tyske regerings håndtering af samme – kan ende med at betyde for det nærtforestående tyske valg.

Klimaforsker: Ekstremt vejr kan også ramme Danmark

Det er ikke noget nyt, at man i medierne bliver præsenteret for foruroligende historier om naturkatastrofer som oversvømmelser, orkaner og skovbrande. Men sjældent finder ødelæggelserne sted i Danmarks egen baghave, sådan som det netop nu er tilfældet med de kraftige regnskyl, der har ramt især Tyskland hårdt.

Selvom uvejret efter alt at dømme er på vej østover, og Danmark dermed ser ud til at gå fri i denne omgang, kan vi godt begynde at vænne os til tanken om mere ekstreme vejrforhold herhjemme. Sådan lyder det i dagens udgave af Kristeligt Dagblad fra Sebastian Mernild, der er klimaprofessor ved Syddansk Universitet. ”Det er noget, man bør have fokus på,” siger han.

Tegneren Kurt Westergaard er død

Han blev især kendt som ophavsmanden til en karikaturtegning i Morgenavisen Jyllands-Posten, der viste muslimernes profet Muhammed med en bombe i turbanen. For tegneren Kurt Westergaard var der sjældent et emne, der var for kontroversielt til at lave sjov med. Heller ikke religion.

”For mig var det bare en af de sædvanlige opgaver. Det var ikke noget, jeg tænkte særligt over,” sagde han til DR i kølvandet på Muhammed-krisen i 2005. Selv mente han, at sammenstødet mellem islam og de vestlige værdier ville være kommet, uanset om han og de andre tegnere havde lavet tegningerne. Terroren endte dog med også at blive et personligt problem for bladtegneren, der trods en alderdom præget af dødstrusler og mordforsøg gerne ville huskes som en bannerfører for ytringsfriheden.

Kurt Westergaard blev 86 år og sov stille ind efter længere tids sygdom. Læs Kristeligt Dagblads nekrolog her.

Engelske restriktioner på retræte

Det er ikke mange uger siden, at historier om deltavariantens rekordkurs i England nåede danske ører. Med 50.000 smittede om dagen og op mod 130.000 dødsfald er Storbritannien et af de lande i Europa, der har mærket pandemiens konsekvenser på allernærmest hold. Alligevel er den engelske befolkning i dag stået op til et samfund, hvor stor set alle restriktioner er skrottet. Det skyldes, at to tredjedele af den voksne befolkning er færdigvaccineret, siger premierminister Boris Johnson ifølge Ritzau.

På trods af en opløftende vaccinestatistik er der flere, der vælger at trodse regeringens anbefalinger. Det gælder blandt andet adskillige supermarkeder samt hovedstaden London, hvor mundbind fortsat vil være obligatorisk. ”Hvis du ikke bærer mundbind, spredes virusset yderligere. Så simpelt er det,” skriver Londons borgmester, Sadiq Khan, på det sociale medie Twitter.

DF vil gøre op med menneskerettighedskonventioner

Kan Danmark tillægge Den Europæiske Menneskerettighedskonvention mindre betydning? Det er spørgsmålet, der skal ligge til grund for en uafhængig undersøgelse, Dansk Folkeparti ønsker at iværksætte. Partiet mener nemlig, at konventionen gør det for svært at smide kriminelle ud – og for nemt for for eksempel familiesammenførte at komme ind i landet. 

Dansk Folkeparti vil blandt andet have undersøgt, hvad der sker, hvis man bliver i konventionen, men ikke følger alle afgørelserne fra domstolen. ”Målet er klokkerent: Vi vil have et opgør med den måde, som Den Europæiske Menneskerettighedskonvention fungerer på og bliver brugt i Danmark,” siger Kristian Thulesen Dahl til Jyllands-Posten. Flere partier reagerer med tavshed, mens Enhedslisten sammenligner forslagsstillerne med Erdogan og Putin.

Nye tal: Det går bedre for dansk musik end hidtil antaget

I sidste uge kunne Kristeligt Dagblad berette, at dansk musik er ved at tabe terræn til udlandet. På blot 10 år var danske kunstnere gået fra at sidde på halvdelen af det danske musikmarked til en tredjedel, og ifølge flere eksperter er det en ærgerlig tendens. For hvis musik skal have en betydning, der gør en forskel for os, så er det vigtigt, at det ligger tæt på vores egen verdensforståelse, forklarer Steen Kaargaard Nielsen, der er forsker i musikkultur på Aarhus Universitet.

Nu viser en korrigeret pressemeddelelse Danmarks Statistik imidlertid, at det måske ikke står helt så slemt til med den danske musikindustri, som man ellers kunne frygte. 2020 har nemlig været et stærkt år for de danske kunstnere, der endte med at sidde på hele 42,3 procent af det digitale salg. Det skriver Kulturmonitor.

Morgensamling er Kristeligt Dagblads nyhedsoverblik om tro, etik og eksistens. Morgensamling udsendes som nyhedsbrev alle hverdage. Du kan skrive dig op til at modtage det her.