EL-leder om linje i Ukraine-debat: Kritik er fuldstændig forfejlet

Enhedslisten kunne have udtrykt sig klarere om Ukraine-krigen, men kritikken er forfejlet, mener Mai Villadsen.

Politisk ordfører Mai Villadsen holder tale ved Enhedslistens årsmøde i Hafnia-Hallen i København.
Politisk ordfører Mai Villadsen holder tale ved Enhedslistens årsmøde i Hafnia-Hallen i København. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix.

Under den russiske invasion af Ukraine er medlemmer af Enhedslisten flere gange kommet i spotlyset for deres syn på Ukraines rolle i krigen.

Mai Villadsen måtte i starten af marts erklære sig uenig med folketingsmedlem Christian Juhl. Han havde udtalt, at Ukraine har ført en "ikke-hensigtsmæssig mindretalspolitik" i den østlige del af landet samt i et indlæg i mediet Ræson skrevet, at "konflikten startede med, at den ukrainske regering forbød det russiske mindretal i Østukraine at undervise på russisk ...".

Men generelt har kritikken af partiet været forkert, lyder det nu fra Mai Villadsen. Det siger hun i sin tale på partiets årsmøde i Valby.

- Der har været en del blæst om Enhedslisten i forbindelse med krigen i Ukraine. Og der har også været situationer, hvor vi burde have udtrykt os klarere og bedre, siger hun.

- Men i det store hele må jeg bare sige, at kritikken er fuldstændig forfejlet. Den gør mig faktisk harm.

I stedet mener Mai Villadsen, at Enhedslisten har været det førende parti mod Vladimir Putins Rusland.

- For hvis der er ét parti, som ikke bare i årevis, men i årtier har advaret imod at lægge vores energiforsyning i Putins hænder - har kaldt på mere vedvarende energi for at vriste os fri af alverdens tyranner - hvis der er ét parti, der har gjort det, så er det Enhedslisten, siger Villadsen til klapsalver fra salen.

- Og det har vi vel at mærke gjort, mens andre har drukket øl med Putin i Tivoli, lyder det videre til morskab fra medlemmerne.

- Det var Enhedslisten, der for 15 år siden foreslog at rejse sag mod Rusland ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol for krigsforbrydelserne i Tjetjenien. Hvem var imod? Alle magtpartierne.

Videre lyder det, at Enhedslisten skal ”insistere på, at der skal være plads til kritik af institutioner som Nato og EU”.

Mai Villadsen slår efter talen fast, at "Enhedslistens holdning fuldstændig utvetydig er, at Putin er aggressoren, der er gået ind i et andet land".

- Men det ændrer bare ikke på, at nogle af de folk, der lystigt har forsøgt at få det til at se ud, som om, Enhedslisten mener alt muligt, selv har et ret stort forklaringsproblem, når man kigger historien igennem, siger hun.

EU bliver det helt store tema på årsmødet, der varer frem til søndag. Lørdag skal der debatteres om partiets EU-politik. Siden partiets grundlæggelse i 1989 har en dansk udmeldelse af EU været politikken, men efter weekenden kan det ønske være fortid, hvis en ny politik vedtages.

Blandt andre tidligere politisk ordfører Pernille Skipper og EU-parlamentariker Nikolaj Villumsen står bag et forslag til en ny EU-politik, hvor en EU-udmeldelse ikke skal være et ønske her og nu. I stedet skal EU forandres indefra.

Mai Villadsen kommer dog ikke ind på sit syn på EU-spørgsmålet i talen. Men hun melder sig klar til debatten.

- Der har på det seneste været bølgegang for vores parti, og vi står over for et årsmøde med vigtige, svære diskussioner. Men kære venner: Det er vi vant til, og det kommer ikke til at slå os ud af kurs, siger Mai Villadsen.

/ritzau/