Enhedslisten med centralt krav til finanslov: Let adgang til opholdstilladelse

Enhedslisten kræver nu som et led i finanslovsforhandlingerne, at Socialdemokratiet lemper reglerne for permanent ophold. Uddannelse skal tælle som et job, når udlændinge optjener ret til blive i Danmark. De nuværende regler er rimelige, lyder det fra minister

"Jeg møder udlændinge, der vil gerne vil uddanne sig til pædagog, ingeniør eller murer, men ender med at tage ufaglærte jobs, alene af den grund, at uddannelse ikke tæller med, når de skal søge om permanent ophold,” siger Rosa Lund, udlændingeordfører for Enhedslisten. De Radikale bakker op om forslag, der skal gøre det lettere at få opholdstilladelse.
"Jeg møder udlændinge, der vil gerne vil uddanne sig til pædagog, ingeniør eller murer, men ender med at tage ufaglærte jobs, alene af den grund, at uddannelse ikke tæller med, når de skal søge om permanent ophold,” siger Rosa Lund, udlændingeordfører for Enhedslisten. De Radikale bakker op om forslag, der skal gøre det lettere at få opholdstilladelse. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix.

En uge inden offentliggørelsen af S-regeringens første finanslovsudspil, kridter Enhedslisten banen op til en udlændingepolitisk kamp, der er ”hjerteblod” for partiet. Ved finanslovsforhandlingerne stiller Enhedslisten ”et centralt krav” til Socialdemokratiet om, at uddannelse skal tælle lige så meget som et fuldtidsjob, når udlændinge skal optjene ret til permanent opholdstilladelse. Det vil fremgå af et finanslovsudspil, som Enhedslisten offentliggør i morgen.

Forslaget er en markant lempelse af en stramning, som VLAK-regeringen sammen med Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet stemte igennem i 2016. Her ændrede et bredt flertal i Folketinget reglerne for, hvornår udlændinge kan få permanent opholdstilladelse i Danmark. Før 2016 talte både uddannelse og job med i bedømmelsen af, om man kunne blive i Danmark. I dag er det kun fuldtidsarbejde, der tæller med.

”Det her er hjerteblod for os. Uddannelse er nøglen til vores arbejdsmarked, og det er nøglen til god integration. Derfor giver det ingen mening, at det ikke tæller med, når vi giver permanent ophold,” siger Rosa Lund, udlændingeordfører i Enhedslisten.

I dag skal udlændinge have været i arbejde i mindst tre år og seks måneder ud af de seneste fire år, hvis de skal optjene ret til permanent opholdstilladelse. Helt konkret foreslår Enhedslisten, at også uddannelse kan tælles med. Lempelsen er ifølge partiet udgiftsneutral, og Enhedslisten gør nu forslaget til en del af finanslovsforhandlingerne.

Hvad betyder det konkret, at I inddrager det her som en del af finanslovsforhandlingerne?

”Det betyder, at det er et centralt krav fra vores side. Jeg møder udlændinge, der gerne vil uddanne sig til pædagog, ingeniør eller murer, men ender med at tage ufaglærte jobs, alene af den grund, at uddannelse ikke tæller med, når de skal søge om permanent ophold,” siger Rosa Lund.

Hun slår fast, at Enhedslisten ikke går til forhandlingerne med nogle ultimative krav.

”Vi er godt klar over, at fire partier skal mødes. Men jeg er meget fortrøstningsfuld. I forståelsespapiret står der, at udlændingepolitikken skal fremme integrationen - og det gør vores forslag,” siger Rosa Lund.

Enhedslisten har ikke tal på, hvor mange flere udlændinge, der vil få opholdstilladelse, hvis reglerne ændres.

Alt andet lige vil det dog være flere, siger Rosa Lund.

”Som udlændingeordfører er det noget af det, jeg får allerflest henvendelser om. Unge, der gerne vil tage en uddannelse, men dropper skolen og finder sig et ufaglært job, fordi det tæller med i deres ansøgning om permanent ophold.”

Hvorfor skal folk ”lokkes” med permanent ophold, før det er værd at tage en uddannelse? Er det ikke belønning nok at få en god, gratis uddannelse i Danmark?

”Nej. Midlertidighed skaber dårlige forudsætninger for integration. Folk går hele tiden og tænker ’hvad hvis jeg bliver sendt tilbage?’. Det gør, at man ikke engagerer sig og ikke har den samme motivation for at lære dansk, uddanne sig og blive en del af arbejdsmarkedet. Det er rigtig ærgerligt, for der er ikke udsigt til, at der kommer fred i Syrien eller Afghanistan i nogen nær fremtid,” siger Rosa Lund.

De Radikale bakker op om Enhedslistens forslag.

”Når vi bruger penge på at give folk en uddannelse, skal de kunne blive i Danmark og bruge den. Det er sund fornuft. Vi bakker op om, at det her gøres til en del af finanslovsforhandlingerne,” siger udlændingeordfører Andreas Steenberg.

Ifølge Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Pia Kjærsgaard, er kravet fra Enhedslisten helt skævt.

”Det åbner uden tvivl for, at endnu flere udlændinge vil få permanent ophold i Danmark. Socialdemokratiet er nødt til at stå fast på det her. Men jeg er meget skeptisk over for, hvad finansloven bringer med sig af lempelser, når den her type krav kommer frem,” siger Pia Kjærsgaard.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) har ikke haft mulighed for at stille op til et interview. I et skriftligt svar kalder han de nuværende regler for rimelige:

“Jeg synes, det er rimeligt, at man har bidraget til samfundskassen, før man får permanent ophold i et velfærdssamfund. Det kan jeg helt ærligt ikke se noget problem i,” skriver ministeren.