Elefantsnabelen har en ekstrem kraftig sugekraft

Arkiv
Arkiv. Foto: S.Bidstrup/Ritzau Scanpix.

Elefantens snabel er et umådeligt praktisk organ, som både er finmotorisk nok til at plukke individuelle blade og stærkt nok til rive små træer op med roden.

Yderligere kan snabelen også bruges til at kommunikere over flere kilometers afstand, agere snorkel, samt opbevare vand, som elefanten kan sprøjte på andre, drikke eller vaske og fugte sig selv med, hvilket er livsvigtigt i den tropiske hede. Nu viser et nyt studie, at snabelen også kan bruges til at skabe undertryk, så elefanten kan suge mad til sig. En adfærd, der ellers kun er set hos fisk, og som forskerne formoder er helt unik blandt landdyr.

Kelly, en 3 tons tung og 34 år gammel afrikansk hunelefant fra Atlanta Zoo i USA, lagde snabel til eksperimenterne, som viste, at elefantens snabel suger med en kraft på 540 kilometer i timen, eller 150 meter i sekundet. En hastighed, som er næsten 30 gange hurtigere end et menneskenys, der bevæger sig med 4,5 meter i sekundet ifølge New Scientist.

Forskerne bag studiet håber, at robotforskere vil lade sig inspirere af studiets resultater og bruge nogle af snabelens særegne fysiologiske egenskaber til at designe og udvikle fremtidens robotter.