Eliteghetto: De rigeste klynger sig sammen

Antallet af enklaver, hvor velhavende danskere klumper sig sammen med resten af overklassen, er vokset markant

Danskere fra overklassen og den øvre middelklasse bosætter sig i langt højere grad end tidligere i de samme boligområder.

I 1985 var der seks danske sogne, hvor over 40 procent af borgerne tilhørte overklassen eller den øvre middelklasse. Det tal var i 2009 vokset til 26, viser nye tal fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE-Rådet) ifølge Politiken.

Udviklingen betyder ifølge AE-Rådets chefanalytiker Jonas Schytz Juul, at man nu for første gang kan tale om deciderede velhaver-enklaver i Danmark.

- Det er traditionelt de samme områder, som overklassen og den øvre middelklasse vælger at bosætte sig i, men dykker man ned i tallene, kan man se, at de fylder meget mere, end de har gjort før.

- Det betyder, at vi nu for alvor har fået rigmandsghettoer og underklasseghettoer i Danmark, siger han til Politiken.

Han fremhæver Rungsted og Søllerød som nogle af de byer, hvor der bor flest fra overklassen, og Gellerup og Tingbjerg som eksempler på det modsatte.

- Forskellen på at vokse op i enten den ene eller anden ghetto er enormt stor, påpeger Jonas Schytz Juul.

Udviklingen ærgrer minister for by, bolig og landdistrikter, Carsten Hansen (S).

- Det er bekymrende, at forskellen mellem de forskellige boligområder er blevet så tydelig, som de her tal viser.

Ministeren mener, at udviklingen skal tages alvorligt - blandt andet ved hjælp af byplanlægning, hvor man sørger for at blande forskellige boligformer.

Venstres boligordfører, Louise Schack Elholm, mener omvendt ikke, at det er problematisk, at mange af de ressourcestærke danskere bosætter sig i de samme områder.

I stedet skal vi undgå, at de svageste bliver samlet ét sted, siger hun til Politiken.

Jonas Schytz Juul peger dog på, at det netop er konsekvensen, når den øvre middelklasse og overklasse samler sig i de samme områder.

- Folk fra overklassen og den højere middelklasse flytter af lyst, men de ressourcesvage flytter, fordi de er nødt til det og ikke har råd til at bo andre steder, og på den måde bliver de presset til at bo i bestemte områder, siger han.