Prøv avisen

Ellemann-Jensen tager mere magt i Venstre

Venstres folketingsgruppe fik tirsdag nyt lederskab. Den tungeste post tog partiformand Jakob Ellemann-Jensen til sig selv. Han udvidede til gengæld gruppeledelsen med Inger Støjberg. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Venstres nyvalgte formand, Jakob Ellemann-Jensen, tog tirsdag også posten som gruppeformand i partiet. Dermed samler han mere magt hos sig selv efter kaos.

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, knyttede tirsdag mere af magten i partiet til sig selv, da han tog posten som gruppeformand i Folketinget. Det skete uden kampvalg.

Folketingsgruppen måtte konstituere sig igen efter en kaotisk august, hvor spændinger i partiets ledelse og et oprør fra baglandet førte til, at både formanden og næstformanden trak sig.

Baglandet opponerede ikke mindst imod, at tidligere formand Lars Løkke Rasmussen havde samlet meget magt omkring sig selv og agerede egenrådigt.

Der blev offentligt spurgt, om der var tale om et parti med en formand eller en formand med et parti.

Jakob Ellemann-Jensen understregede tirsdag, at han selv har tænkt over, at han nu har taget to meget vigtige poster i partiet.

- Det er to tunge poster. Det er jeg meget bevidst om. Men jeg mener, at der er behov for at tage dette greb.

- Jeg og Venstre har brug for, at Venstres folketingsgruppe står samlet.

- Mit vigtigste værktøj i den forbindelse er at være i så tæt kontakt med gruppen som muligt. Og det gør jeg bedst som gruppeformand, sagde Jakob Ellemann-Jensen.

Det var det første gruppemøde i Venstre, siden Jakob Ellemann-Jensen lørdag blev valgt som ny formand for partiet.

Det var dermed også her, at han for første gang skulle vise, hvordan han vil samle folketingsgruppen, der har været splittet.

Det gjorde Jakob Ellemann-Jensen ved, at Sophie Løhde blev politisk ordfører, Karsten Lauritzen gruppenæstformand, og at gruppeledelsen blev udvidet med partiets nyvalgte næstformand, Inger Støjberg.

Karsten Lauritzen havde før mødet som den eneste sagt, at han gerne ville have posten som gruppeformand.

Efter mødet erklærede han sig dog alt andet end skuffet og sagde, at han så det som en ære at kunne supplere formanden.

Den nye gruppeledelse spænder over flere af de fløje, der har tegnet Venstre siden valget. Men om den kan stoppe kiven i gruppen, er for tidligt at sige, siger politisk kommentator Hans Engell.

- Det finder vi først ud af, når det politiske klaver begynder at spille, og vi kommer ind i de konkrete afgørelser.

- Der er jo et hav af store temaer, hvor Venstres folketingsgruppe ikke har været enig, siger Hans Engell.

Han nævner udlændingepolitik, nedlæggelse af regionerne og klimaet over for landbrugets interesser som centrale punkter, hvor Venstres folketingsgruppe kan blive meget uenig.

Den nye gruppeformand satte dog tirsdag igen to streger under, at han ikke vil tolerere mere fløjkrig i partiet.

Adspurgt, om der er tale om et nyt formandskab - det meget diskuterede setup, hvor Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen efter nogles overbevisning delte magten - sagde Jakob Ellemann-Jensen:

- Der kommer til at være ét formandskab i Venstre. Det står nede på mit kontor, og der hænger min jakke.

Og på spørgsmålet om, hvorvidt han vil være gruppeformand for bedre at kunne slå ned på dissidenter, sagde han:

- Det er ikke gjort på grund af et ønske om at kunne slå ned. Men kommer det dertil, at det bliver nødvendigt, så skal vi nok finde ud af det.

/ritzau/