Ellemann kan blive formand på grøn profil

Det historiske bånd mellem Venstre og landbruget blev svækket, da Jakob Ellemann-Jensen var miljø- og fødevareminister og skærpede kravene til landmændene. Bliver han partiformand, kan det være klogt at fortsætte den grønne linje, mener borgerlig kommentator

”Bare fordi man er blå, så kan man også være grøn," proklamerede Jakob Ellemann-Jensen (V) til TV 2 i 2018. Den tidligere ministers grønne fortid kan vise sig at få betydning, hvis han som ventet bliver valgt som formand for Venstre på et ekstraordinært landsmøde den 21. september.
”Bare fordi man er blå, så kan man også være grøn," proklamerede Jakob Ellemann-Jensen (V) til TV 2 i 2018. Den tidligere ministers grønne fortid kan vise sig at få betydning, hvis han som ventet bliver valgt som formand for Venstre på et ekstraordinært landsmøde den 21. september. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Retorikken var ikke til at tage fejl af, da Jakob Ellemann-Jensen (V) i maj 2018 fik sin første ministerpost:

”Jeg bliver minister for miljø og for fødevarer – i dén rækkefølge,” sagde han til den fremmødte presse.

Væk var snakken om ”grøn realisme”, et andet udtryk for en mere landbrugsvenlig klima- og miljøpolitik, som daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) havde betonet siden magtskiftet i 2015, og som tydeligst kom til udtryk ved en landbrugspakke, der gav landmændene lov til at hælde mere gylle på markerne. Nu skulle vægten i stedet lægges på en offensiv klima- og miljøpolitik: strammere regler for brug af pesticider, mere vild natur og et klima- og miljøudspil med 38 punkter, som blev præsenteret sidste efterår.

Midt i den grønne gentænkning af Venstre stod Jakob Ellemann-Jensen og proklamerede til TV 2, at ”bare fordi man er blå, så kan man også være grøn”. Med en åbenlys ivrighed efter at gå i dialog med de store miljøorganisationer personificerede han et politisk stilskifte i blå blok.

Det gav ridser i lakken hos landbruget, der ad flere omgange kritiserede ham hårdt. Men på længere sigt kan Jakob Ellemann-Jensens grønne fortid vise sig at få betydning, hvis han som ventet bliver valgt som formand for Venstre på et ekstraordinært landsmøde den 21. september. Et Venstre, der ikke har styr på miljøet og klimaet, vil få meget svært ved at opfylde partiets primære mål: at vinde nøglerne til Statsministeriet tilbage.

Politisk redaktør Henrik Hoffmann-Hansen om Venstres fremtidige ledelse 3756430

”Venstre er nødt til at have en grøn og klimavenlig profil, hvis de skal have fat i midtervælgerne. Vi så ved folketingsvalget, at det grønne sprængte alle normer og var et vigtigt emne hos ikke kun de unge vælgere, men over en bred kam,” siger Kasper Møller Hansen, professor i statskundskab og valgforsker ved Københavns Universitet.

Ifølge Jarl Cordua, radiovært på 24Syv og borgerlig politisk kommentator, vil den tendens vare ved.

”Det er meget svært at forestille sig Venstre generobre magten uden et stærkt fokus på miljø og klima,” siger han.

Hvis det lykkes for Jakob Ellemann-Jensen at blive formand for Venstre, får blå blok en leder, der oprigtigt går op i miljøet. Det mener Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening.

”Jeg oplevede en minister, som både lyttede og handlede. Han kom ikke igennem med alt, men mere natur og rent drikkevand virkede til at være hjerteblod for ham,” siger hun.

Problemet er ifølge Jarl Cordua, at Venstres historie som et bondeparti med tæt tilknytning til landbruget ikke fornægter sig. Bliver man for grøn, vil særligt det jyske bagland vride sig i smerte:

”I det store billede kan det være fint for Jakob Ellemann-Jensen, at han som miljøminister tog nogle opgør med landbruget. Men indadtil får han problemer, hvis han rykker partiet for meget. Venstre har mange aktive medlemmer i landbruget, og de kan råbe højt. Af hensyn til baglandet får man svært ved at være mere offensiv på klima og miljø end Socialdemokratiet,” vurderer han.

For Mogens Dall (V), folketingskandidat og landmand i Sønderjylland, er det afgørende, at Venstres kommende formand evner at varetage landbrugets interesser.

”Som minister var han hurtig til at bande ad landbruget uden altid at have den faglige indsigt på plads. Lad os sige det sådan, at der er andre Venstre-folk, der har været mere populære end ham,” siger Mogens Dall.

Den kyniske kalkule lyder ifølge Jarl Cordua, at det sandsynligvis vil kunne betale sig at tone grønt flag. Der er færre end 10.000 heltidslandbrug tilbage i Danmark, og erhvervets storhedstid er målt på antallet af vælgere for længst forbi.

”Vil sure bønder gå til Socialdemokratiet i skuffelse over Venstre? Nej, de vil gå til Nye Borgerlige eller Liberal Alliance,” siger Jarl Cordua.

Underforstået: De bliver i blå blok. Holder den analyse stik, kan Ellemann-Jensen med fordel huske tilbage på sine første ord som minister, hvis han senere på måneden tager over i Venstre. Miljø og fødevarer skal prioriteres, men i dén rækkefølge. Også selvom det gør ondt på baglandet.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Jakob Ellemann-Jensen.