EM-semifinale og Tour de France-succes: Befinder dansk eliteidræt sig i en guldalder?

Danmark har i sommerens første halvdel imponeret med både en EM-semifinale i fodbold og en flot Tour de France-præstation. Generelt har dansk idræt det seneste årti befundet sig på et højt internationalt niveau, siger eksperter

Danske Jonas Vingegaard i hvid trøje har vist imponerende kørsel i årets Tour de France. Aktuelt ligger han på løbets samlede andenplads og er kun overgået af sloveneren Tadej Pogačar i den gule trøje.
Danske Jonas Vingegaard i hvid trøje har vist imponerende kørsel i årets Tour de France. Aktuelt ligger han på løbets samlede andenplads og er kun overgået af sloveneren Tadej Pogačar i den gule trøje. Foto: Stephane Mahe/Reuters/Ritzau Scanpix.

Allerede inden OL i Tokyo, der begynder næste fredag, har sommeren budt på flotte danske sportspræstationer. Fodboldlandsholdet nåede semifinalen ved EM-slutrunden, og aktuelt ligger den 24-årige Jonas Vingegaard på andenpladsen i Tour de France, inden løbet slutter søndag. Efterhånden kan kun sort uheld forhindre ham i en podieplacering i Paris.

I det hele taget har både de danske mandlige og kvindelige cykelryttere imponeret hele året, hvor det blev til flere sejre i forårsløbene.

Og man må heller ikke glemme, at 2021 blev skudt i gang med endnu et VM-guld i herrehåndbold.

Spørgsmålet er, om de flotte resultater er udtryk for, at vi befinder os i en gylden periode for dansk elitesport?

Faktisk har det seneste årti været historisk godt for dansk idræt på højeste niveau, lyder det fra Klaus Nielsen, som er professor ved Birkbeck College på University of London og med til at lave en årlig analyse af dansk eliteidræt.

”Ser man bredt på OL-disciplinerne, har Danmark haft en guldalder mere eller mindre siden OL i London i 2012. De efterfølgende år var resultater ved europa- og verdensmesterskaber endnu bedre, og så toppede det ved OL i Rio i 2016, hvor vi hentede 15 medaljer. Det højeste antal siden 1948,” siger han.

Ifølge Klaus Nielsen er det dog gået lidt tilbage, når man kigger på EM- og VM-slutrunder i de efterfølgende år:

”Men det danske niveau er stadigvæk historisk højt. Mellem 8 og 10 medaljer burde være realistisk for OL i Tokyo.”

I gennemsnit har Danmark vundet 7,2 medaljer ved De Olympiske Sommerlege, siden de første gang blev holdt i sin moderne form i 1896. Det højeste antal var i London i 1948, da det blev til hele 20 medaljer.

Selvom man generelt kan tale om en god periode for dansk elitesport, afhænger det ifølge Klaus Nielsen også lidt af, hvor man kigger hen. Danmark klarer sig godt i de store holddiscipliner, som vi har specialiseret os i: fodbold, håndbold og ishockey.

”Fodboldlandsholdet nåede semifinalen ved EM og ligger i top-10 på Det Internationale Fodboldforbunds verdensrangliste. Håndboldherrernes niveau har været højt i mange år. Ishockeylandsholdet har siden 2003 ligget i A-gruppen med de bedste hold i verden og slog for nylig Sverige ved VM,” siger han.

I de store individuelle sportsgrene som golf, tennis og atletik klarer Danmark sig dog ikke specielt godt, men vinder ofte medaljerne i de idrætsgrene, der ikke er så meget fokus på, eksempelvis roning, sejlsport, kano og kajak. Og så går det for tiden heller ikke vanvittigt godt i svømning og badminton, der ellers er discipliner, som vi også tidligere har vundet mange medaljer i.

”I badminton er der lige nu kun herresinglerne, Viktor Axelsen og Anders Antonsen, i verdenstoppen og Pernille Blume hos svømmerne. Så det nuancerer billedet af en guldalder lidt. Tidligere har vi i badminton også haft doublehold i toppen og flere svømmere ad gangen,” siger Klaus Nielsen.

Rasmus K. Storm, som er ansvarlig for analyser og forskning på Idrættens Analyseinstitut, mener, at man ”delvist” kan tale om en guldalderperiode for dansk elitesport.

”Danmark har ligget på et fornuftigt højt niveau i en del år. Og vi kan til OL forvente os meget af cykelrytterne, både på bane og landevej. Dem bør man holde øje med. Det samme med kajak, håndboldherrerne, og så er der muligheder i roning og sejlsport også,” siger han.

Når et lille land som Danmark overhovedet kan gøre sig gældende i international elitesport, er det ifølge Rasmus K. Storm udtryk for, at Danmark er et velstillet og velorganiseret land med infrastruktur og gode faciliteter.

”Der er håndboldhaller og svømmehaller i hver en flække af landet. Idrætten er organiseret i foreninger og temmelig professionelle specialforbund. Og hvis man fokuserer og putter ressourcer i de talenter, man har, får man resultater. Danmarks succes er resultatet af en årelang talentudvikling,” siger han.

Hos Danmarks Idrætsforbund vurderer formand Hans Natorp, at dansk elitesport lige nu høster frugterne af en årelang satsning på kvalitet ude i idrætsforbundene.

”Vi har en god helstøbt model i Danmark, hvor vores specialforbund sammen med Team Danmark arbejder med aldersrelateret træning fra barnsben og konstant fokus på kvalitet hele vejen. At udvikle sig til verdensklasse er en lang proces og investering for atleten. Det er vigtigt at have blik for det hele menneske, så vores atleter ikke brænder ud og ender med et uforløst potentiale,” siger Hans Natorp.

Danmarks Idrætsforbund og Team Danmark har en officiel målsætning om, at de 111 danske OL-deltagere kommer hjem fra Tokyo med 8-10 medaljer.