Emma Holten: Vold mod kvinder er en menneskesag

Årets julegave er et sølvarmbånd til støtte for voldsramte kvinder, mener debattøren Emma Holten. For netop i julen giver det mening at huske på, at Danmark er et samfund, hvor udsatte mennesker får stadig mindre hjælp

”Jeg tror, at en god måde at være taknemmelig og næstekærlig på i julen er ved at tænke på dem, der ikke har det så godt som dig selv, ” siger Emma Holten. –
”Jeg tror, at en god måde at være taknemmelig og næstekærlig på i julen er ved at tænke på dem, der ikke har det så godt som dig selv, ” siger Emma Holten. – Foto: Polfoto

Sidste år gav debattør og feminist Emma Holten sin far en klassisk velgørenhedsgave til jul. Hun købte en ged, der blev givet til et menneske et sted i Afrika. For Emma Holtens far er også en klassiker: Han er et typisk eksempel på manden, der intet mangler - og derfor ikke partout skal have opfyldt en masse ønsker, han ikke engang kender selv, mener datteren.

”Han blev faktisk vildt glad og syntes, det var sjovt. Lad os være ærlige: de fleste i Danmark har alt. De fleste af os bruger aktiv tankevirksomhed på at finde ud af, hvad andre mangler og opfinder absurde behov, der vidner om utrolige privilegier. Og hvis du står og er ved at købe for eksempel en børste til at feje krummer af bordet med, så mener jeg, du skal overveje, om du ikke skal give en velgørenhedsgave i stedet,” siger hun.

I år er Emma Holten ambassadør for et sølvarmbånd designet for Dansk Kvindesamfund, hvor overskuddet går til at stoppe vold mod kvinder. Hun planlægger selv at skifte gederne ud med armbåndsgaver, og hun er ikke bekymret for, at hun på den måde risikerer at politisere juleaften med en gave med holdning.

”Julen er ikke en politisk tid for alle os, som har en familie, hvor man passer på hinanden, og som har råd til den. Men for alle andre, der ikke er så heldige, er alle dage en politisk tid og julen måske allermest. Så jeg synes, der er grund til at være taknemmelig, hvis julen ikke er en politisk tid for netop dig.”

”Det er vigtigt med velgørenhedsgaver, fordi vi i Danmark desværre får svagere og svagere systemer til at tage sig af de udsatte. Der er indført et kontanthjælpsloft, og der er skåret ned på bidrag til udsatte for eksempel på kvindekrisecentrene. Derfor er vi som almindelige borgere nødt til at tage mere ansvar selv.”

”Danmark har ikke mindst et kæmpe problem med vold mod kvinder. En stor rapport fra EU’s agentur for fundamentale rettigheder har udnævnt os til det land i Europa, hvor flest kvinder har været udsat for overgreb. Estimatet fra Landsorganisation af Kvindekrisecentre er, at 33.000 kvinder årligt bliver udsat for vold i hjemmet. Kvindekrisecentrene er de eneste steder, hvor man kan tage hen og være sikker, men de er fuldstændig proppede. De fleste steder er der simpelthen ingen pladser.”

”Jeg er ikke særlig religiøs. Men mange religioner har fat i noget, når de taler om næstekærligheden. Vold mod kvinder er en menneskesag. Jeg tror, at en god måde at være taknemmelig og næstekærlig på i julen er ved at tænke på dem, der ikke har det så godt som dig selv.”