En barsk politiker med en barsk opvækst

Henrik Sass Larsen er kendt som Socialdemokratiets stærke mand. Også nu, hvor den 52-årige gruppeformand taler åbent om sin depression

Henrik Sass Larsen er kendt som Socialdemokratiets hårde hund – en, som hellere går ind i øretæver end udenom.
Henrik Sass Larsen er kendt som Socialdemokratiets hårde hund – en, som hellere går ind i øretæver end udenom. Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix.

Det var ikke det, Socialdemokratiets gruppeformand Henrik Sass Larsen sagde i interviewet til ”Presselogen” på TV 2 News, det var måden, han sagde det på, der gjorde det tydeligt for enhver, at her var en mand, som slet ikke havde det godt.

Bleg, tynd og med en ustabil mimik svarede Socialdemokratiets gruppeformand, at ”det har sine gode grunde”, at han udeblev fra en række møder hos statsrevisorerne, skønt han er lønnet som statsrevisor. En kritik, som er rejst af Ekstra Bladet i en række artikler.

Grundene ville Henrik Sass Larsen ikke ind på, men et par dage senere, i den forgange weekend, fortalte han så i et stort interview i dagbladet Politiken, at han havde haft en alvorlig depression og i to måneder været ude af stand til at passe sit arbejde. Og at han, da han blev interviewet, var stresset over, at Ekstra Bladet blev ved at presse på.

Henrik Sass Larsen har haft flere op og nedture i sin karriere, blandt andet endte et bekendtskab med en rocker med at koste ham en ministerpost i regeringen Thorning tilbage i 2011. Siden viste det sig, at der ikke var meget kød på den sag.

Henrik Sass Larsen er kendt som Socialdemokratiets hårde hund – en, som hellere går ind i øretæver end uden om.

Måske fordi han er vokset op på den københavnske vestegn i Taastrupgaard, der godt kan betegnes som et udsat boligområde. Som en siger, så har en barsk opvækst skabt en barsk politisk fløj-spiller. Men det er ikke ofte, Henrik Sass Larsen, som med egne ord ”hader at dele følelser i offentligheden”, taler om sin baggrund, der omfatter en voldelig stedfar og en biologisk far, der begik selvmord, da sønnen var 17 år. Om at blive fjernet af de sociale myndigheder og anbragt på børnehjem som 12-årig. Og om endelig at komme i pleje hos en ordentlig familie, da han var 15 år.

Henrik Sass Larsens politiske karriere begyndte, da han som 16-årig meldte sig ind i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom – mest i protest mod nogle klassekammerater, der meldte sig ind i Konservativ Ungdom.

Og Socialdemokratiet blev om noget hans parti – også helt bogstaveligt.

For af mange vurderes det, at han er den enkeltperson, som har haft størst indflydelse på Socialdemokratiet de seneste 10-12 år. Både som kongemager og politisk strateg.

I sin form er han direkte, og en nær ven siger om Henrik Sass Larsen, at what you see, is what you get.

”Og det er måske ikke altid en fordel i dansk politik ikke at have en facade af den ene eller anden art.”

For nogen tid siden lagde Henrik Sass Larsen pressen, som han har et anstrengt forhold til, på is, og udtalte, at han ville nøjes med at sige noget en gang i kvartalet. Og det kan blive et problem, mener chefredaktør for Mandag Morgen Lisbeth Knudsen, som har været i mediebranchen i 40 år.

”Jeg tror ikke, han kan klare sig politisk, hvis han ikke får et andet og mindre anstrengt forhold til medierne,” siger hun.

Til gengæld mener hun, at pressen skal passe på med at ”være læger” og spekulere i, hvorvidt Henrik Sass Larsen er egnet til at blive minister, måtte Mette Frederiksen og vælgerne ville det efter det kommende folketingsvalg.

”Man skal ikke dømme Henrik Sass Larsen ude, fordi han har haft en depression. Sådan en er der mange mennesker i det danske samfund, der render ind i på et tidspunkt i deres liv, og han skal bestemt ikke stigmatiseres af den grund.”8

Privat er Henrik Sass Larsen fraskilt. Han bor i Køge og har en voksen datter.