Prøv avisen

En hær af arkæologer graver sig ned i det gamle København

Udgravningsprojektet i København bliver kaldt "Nordens største urbane arkæologiprojekt". Foto: Jens Nørgaard Larsen.

Danmarkshistoriens største arkæologiske udgravningsprojekt er i fuld gang - midt i København. Metrobyggeri har tidoblet antallet af arkæologer, der graver fortiden frem under asfalt og brosten

Siden udgravningen til 18 nye metrostationer i det centrale København gik i gang sidste år, har Københavns Museum tidoblet staben fra 5 til knap 50 arkæologer, der med graveske og river arbejder på højtryk for at finde hemmelighederne i hovedstadens undergrund – blandt andet ved Rådhuspladsen og Kongens Nytorv. Projektet bliver kaldt "Nordens største urbane arkæologiprojekt".

"Det er klart vores største udgravningsprojekt nogensinde. Og et meget stort projekt for et meget lille museum. Men vi får masser af ny viden og nye ting at spekulere over de kommende år," siger Jette Sandahl, museumsdirektør på Københavns Museum.

I forbindelse med udgravningerne har Københavns Museum haft jobopslag ude i hele Europa, og staben tæller ansatte fra både Norge, Sverige, England og Irland.

LÆS OGSÅ: De graver sig baglæns i tiden

Og det er ikke bare københavnerhistorie, men danmarkshistorie, der bliver skrevet i disse år, siger museumsinspektør på Nationalmuseet Nils Engberg, der har speciale i Danmarks middelalder og renæssance.

"Der har aldrig været undersøgt så mange kubikmeter af Københavns undergrund som i disse år, og det er jo et kolossalt budget for arkæologi," siger han med henvisning til de 180 millioner kroner, som Metroselskabet som bygherre betaler til udgravningerne.

Og de kommende fund vil have nationalhistorisk betydning, vurderer Nils Engberg:

"Vi vil uden tvivl få svar på spændende spørgmål. I og med at vi tilbage fra Københavns begyndelse har været en nation, har det, der skete i hovedstaden, haft stor betydning også ude i landet."

Og trods den store regning siger Metroselskabets teknisk direktør Erik Skotting:

"Det er fantastisk spændende, at vi blive klogere på Københavns historie, samtidig med at vi bygger en metro, der kommer til at forandre fremtidens København."

vaaben@k.dk

Danmark side 2