En hyldest til livet og lyset

Hans Lynge var en af Grønlands største personligheder inden for politik, kunst og kultur. I denne tid kan man se flere af hans værker på en udstilling i København

Her i "Sidste trommedans" ser man tydeligt Hans Lynges begejstring for naturen, lyset og den gamle, grønlandske tradition med trommedans. --
Her i "Sidste trommedans" ser man tydeligt Hans Lynges begejstring for naturen, lyset og den gamle, grønlandske tradition med trommedans. -- Foto: Leif Tuxen.

Farverne. Lyset. Glæden.

Man skal anstrenge sig for ikke at komme i lyst humør her midt i den mørke vinter, når man besøger Nordatlantens Brygge på Christianshavn i København og ser på malerier af en af Grønlands største kulturpersonligheder, Hans Lynge (1906-1988).

På lærred efter lærred stråler kærligheden til livet og forelskelsen i den grønlandske natur tilskueren i møde. Og for Hans Lynge hænger natur og kultur sammen på den måde, at de gamle, grønlandske sagn og myter nærmest er vævet ind i landskabet og i de mennesker, han fortæller om på forskellige måder.

– Hans Lynge blev den første kunstner i nyere tid, som tog hul på sagnverdenen. Han trak ofte på de fortællinger, han havde hørt som barn gennem sine gamle barnepiger, og på den måde havde han fra barnsben en direkte forbindelse tilbage til de oprindelige, grønlandske traditioner, fortæller den danske kunstner Bodil Kaalund.

Artiklen fortsætter under annoncen

Hun kendte Hans Lynge i hans sidste 20 leveår.

De to mødtes, da Bodil Kaalund i 1968 arrangerede den første udstilling af dansk kunst i Grønland, og det blev til et tæt venskab mellem de to kunstnere.

Sammen stiftede de to i 1972 et grafisk værksted i Grønland og to år senere Grønlands Kunstskole.

– Hans Lynge var en kulturpioner og en banebryder. Han rummede en nysgerrighed og en uforfærdethed over for alt det nye i den verden, han levede i. Han holdt meget af at være den første, som forsøgte sig med noget nyt inden for kunsten, og han elskede at være den, som brød vedtagne regler. Han åbnede dørene til det gamle Grønland, på samme tid som han åbnede døren til den moderne kunst. Han rummede en blanding af boplads og moderne Vesteuropa, siger Bodil Kaalund.

På trods af svagelighed efter en alvorlig tuberkulose og døvhed efter en livstruende ulykke, bevarede Hans Lynge et let sind og en livsglæde gennem hele livet.

Han var søn af en kateket og var selv kateket, indtil sygdom tvang ham til at stoppe allerede som 25-årig.

Med sin forankring i kristendommen i bagagen gik han skarpt i rette med snæversynet og den for-dømmelse af gammel grønlandsk tradition, som dele af missionen stod for. Flere malerier skildrer da også med sympati blandt andet de muntre seksuelle aktiviteter, som fandt sted i de mørke, arktiske nætter.

– Hans Lynge var begejstret for det grønlandske landskab, og den kærlighed kan ses i hans billeder. Selvom han kender til naturens voldsomme kræfter i Grønland, er det næsten altid et venligt landskab, som kommer én i møde fra hans billeder. Jeg gik da også meget opløftet hjem, da jeg havde set udstillingen, fortæller Bodil Kaalund.

Grønlands store kunstpioner var også en personlighed inden for det politiske, hvor han kæmpede imod, at Grønland skulle isolere sig fra omverdenen.

Grønlands nuværende landstingsformand, Josef Motzfeldt, fortæller i et katalog fra udstillingen om Lynge:

"Han var den mest markante fakkelbærer for, at det grønlandske folk skal udvikle sig til nationale kosmopolitter, der kender verden og er bevidste om, at inuitbefolkningernes rolle kan være til inspiration for andre folkeslag."

Og videre skriver den grønlandske parlamentsformand:

"Hans Lynge var aldrig i tvivl om, at et lands fremtid afhænger af, at man skal kunne lægge fortiden bag sig uden at glemme – og se fremad uden at være naiv."

Udstillingen i Nordatlantens Brygge viser først og fremmest Hans Lynge som maler, og derudover vises også et par af hans skulpturer. Hans vidtspændende kunstneriske talent rakte også til romaner og skuespil, ligesom han også boltrede sig med akvareller og tegninger og lavede skulpturer i blandt andet ler, gips, bronze, træ og sten.

kiil@kristeligt-dagblad.dk

Udstillingen "Hans Lynge – mennesket og myten" kan opleves i Nordatlantens Brygge på Christianshavn i København frem til den 25. april.