Tre danskere om konservativ stjernepsykolog: Derfor er han værd at lytte til

Den canadiske professor og kulturkritiker Jordan Peterson, der er blevet berømt på at tale tidens politiske korrekthed imod, gæstede forleden et udsolgt Bremen Teater i København. Kristeligt Dagblad har spurgt tre blandt publikum, hvorfor han er værd at lytte til

Når hans fanskare primært udgøres af unge mænd, er det nok, fordi der har manglet nogle maskuline forbilleder, der sætter ord på manderollen af i dag, mener filosof og debattør Eva Agnete Selsing.
Når hans fanskare primært udgøres af unge mænd, er det nok, fordi der har manglet nogle maskuline forbilleder, der sætter ord på manderollen af i dag, mener filosof og debattør Eva Agnete Selsing. Foto: Evander Pedersen, Rasmus Fahrendorff og Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix .

Eva Agnete Selsing, filosof og debattør

Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Hvorfor er du mødt op i dag?

Fordi jeg synes, at Jordan Peterson er en spændende karakter og noget så forfriskende som en ikke-venstreorienteret akademiker. Han har fat i nogle segmenter, som der ellers ikke bliver talt til fra den front – udover at blive talt ned til. Og så er han en voldsomt belæst og intelligent forsker, som giver et realistisk og velovervejet bud på, hvorfor tomheden, meningsløsheden og håbløsheden rammer så mange.

Hvad er det særligt, der tiltrækker dig ved ham?

Det er hans analyse af patriarkatet, som ifølge ham blot er en feministisk etiket for den vestlige civilisation, som man – særligt på universiteterne – forsøger at nedbryde. Jeg har selv oplevet den ideologiske ensretning, så hans kritik af postmodernismen og den anti-vestlige tradition, som har overtaget universiteterne og gjort det til et sted, hvor sindet er lukket, og hvor man forfølger et ideologisk projekt, har i høj grad tiltalt mig.

Du er en af de relativt få kvinder, der er mødt op. Hvordan kan det være, tror du?

Det undrer mig også lidt, må jeg være ærlig at tilstå. Men grundlæggende er det vel, fordi han taler ind i en opfattelse af verden, der peger en lille smule tilbage, hvor mange kvinder identificerer sig med noget lidt mere progressivt. Når hans fanskare primært udgøres af unge mænd, er det nok, fordi der har manglet nogle maskuline forbilleder, der sætter ord på manderollen af i dag. Det, man sædvanligvis får fra akademia, er som regel noget feminisme, der forsøger at marginalisere det maskuline og virile.

Stefan Skærsholm, studerer statskundskab på Aarhus Universitet

Foto: Evander Pedersen

Hvorfor er du mødt op i dag?

Jeg synes bare, at han er for vild. Han snakker om nogle ting, som ingen andre tør snakke om, fordi der hersker en konsensus om, at det gør man bare ikke. Og så er jeg også blevet fanget af hans foredrag om Bibelen og andre gamle fortællinger. Det er vildt fascinerende, at han har brugt 25-30 år på at sidde at tænke over de her ting.

Hvad er det for nogle ting, som Jordan Peterson – i modsætning til andre – tør diskutere?

Det er nok de mest to brugte ord i hans vokabular: postmodernisme og marxisme. Jeg stiftede bekendtskab med postmodernismen i gymnasiet, men ingen kunne rigtigt svare på, hvad det er, for det er både mange ting og ingenting. Han sætter ord på, hvad det er, og gør det klart, at alt ikke er relativt. At der er ting, som er bedre end andre. Det har jeg tit selv tænkt over, men han har formået at sætte ord på det. Han fortæller også, at mange er kommet hen til ham og har sagt, at de altid har vidst de her ting, men bare ikke haft ordforrådet til at forklare det eller argumentere for det.

Synes du, at vi som samfund kan lære noget af Jordan Peterson?

Ja, det synes jeg bestemt, selvom han selv er lidt forsigtig med at sige, hvad samfundet bør gøre, fordi han helst ikke vil tages til indtægt for en bestemt ideologi. Men en af de ting, vi kan lære, er, at det er okay at sige, at vestlig kultur bare er bedre end andre. Hvis et samfund ikke skal måles på sine værdier, som for eksempel frihed, hvad skal det så måles på?

Gudmundur Oskar Adalsteinsson, byggeleder

Foto: Rasmus Fahrendorff

Hvorfor er du her i dag?

Jeg synes, Jordan B. Peterson er et interessant menneske med et klart syn på nogle forhold i samfundet, eksempelvis feminismen, som han er kritisk over for dele af. Desuden har han nogle intelligente bud på, hvilke værdier man bør bygge sit liv på. Jeg har selv sønner og vil gerne give nogle af de idéer og værdier videre til dem.

Hvilke forhold i samfundet mener du, han er god til at italesætte?

Han taler til voksne mænd med ansvar, der ønsker at gøre positive ting for både sig selv og dem omkring sig. Og så skærer han igennem en masse af de forstyrrelser, vi har i vores dagligdagssamtaler, specielt mellem mænd og kvinder. Desuden er han god til at beskrive de hierarkier, der er mellem mennesker, og som er en del af alle kulturer og samfund.

Han er af kritikere blevet kaldt kvindefjendsk. Hvad tænker du om den kritik?

Det mener jeg ikke har noget på sig. Han siger ikke, mænd er bedre end kvinder, men han beskriver blandt andet, hvordan mænd gennem tiden har støttet kvinder og beskyttet kvinder og børn. Den pointe giver i høj grad mening for mig.