Én minister har valgt sin post med hjertet, mens en anden sammenligner sin med fiktion

Her samler Kristeligt Dagblad nogle af dagens vigtigste historier om tro, etik, eksistens og de værdikampe, der foregår i ind- og udland

Statsminister Mette Frederiksen (S) præsenterer den nye regering. 
Statsminister Mette Frederiksen (S) præsenterer den nye regering. . Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Godmorgen. 

Så kom dagen. I går præsenterede Mette Frederiksen (S) Danmarks nye SVM-regering med sig selv i spidsen som statsminister. Og netop det kommer stort set hele Morgensamlingen til at handle om. 

Regeringen består af 23 ministre, hvoraf 11 af dem er fra Socialdemokratiet, 7 af dem er fra Venstre og 5 af dem er fra Moderaterne. 8 er kvinder, mens 15 er mænd, og 11 af dem er de samme ministre, som vi havde før valget.

Men det, de fleste ventede på at få afsløret, var, hvilke poster partiformændene for regeringspartierne ville få. Venstres formand og den tidligere militærmand, Jakob Ellemann-Jensen, er blevet forsvarsminister og vicestatsminister.

"Jeg kan bare sige, at det blev et valg med hjertet. Det her ministerium er afgørende vigtigt. Ikke bare for regeringen, det er det for Danmark," sagde han i sin tale, da han overtog ministeriet. 

Moderaternes formand og tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen er blevet udenrigsminister, og han lagde i sin tale også vægt på, at det er en drøm, der er gået i opfyldelse. 

"Jeg står her i dag med en følelse af, at fantasien bliver til virkelighed. Jeg har været statsminister, og nu er jeg udenrigsminister. Og så ophører enhver fysisk lighed med Birgitte Nyborg vist også," sagde Lars Løkke Ramussen med en hentydning til DR-serien "Borgen."

Nogle må give, og andre kan tage

Det er første gang siden 1978, at Danmark har fået en såkaldt bred regering, der strækker sig hen over midten af de politiske blokke. Et sådant samarbejder kalder på, at regeringspartierne alle er villige til at gå på kompromis. Nogle mere end andre. 

Statsminister Mette Frederiksen (S) præsenterer den nye regering. 
Statsminister Mette Frederiksen (S) præsenterer den nye regering.  Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Ifølge Kristeligt Dagblads politiske redaktør Henrik Hoffmann-Hansen er Venstre det parti i regeringen, der kommer til at ofre mest for at være en del af regeringen. Det bunder blandt andet i de ministerier, Venstre har fået.

Med posten som udenrigsminister risikerer Moderaternes formand, Lars Løkke Rasmussen, ikke at være meget hjemme, når der er brug for det. I et parti, hvor mange af de folkevalgte er relativt uerfarne som politikere, vurderer Hoffmann-Hansen, at det ville være godt at have formanden hjemme. 

Med 11 ministerier, der er relativt tunge, er Socialdemokratiet det parti, der ofrer mindst for regeringssamarbejdet, lyder det.

En erfaren regering

Men hvordan ser regeringen ud som helhed? 

Professor i statskundskab ved Københavns Universitet Peter Kurrild-Klitgaard kalder den en "videreførelse af den forrige Mette Frederiksen-regering, men med et par støtteben."

Hans Engell, som er tidligere minister (K) og nuværende politisk kommentator på TV 2 News, fremhæver, at regeringen er en folk erfarne mennesker

"Det er fagfolk, erfarne ministre og driftssikre og teknokratiske Djøf-typer."

Også Politikens politiske analytiker bemærker, at regeringen af præget af nogle gamle kendinger, der har sat sig på de tunge poster i den nye regering.

Den nye kirkeminister er en "fisk i vandet"

Også den nye kirkeminister er en erfaren politiker, selvom det er første gang, hun er minister. Titlen er gået til Louise Schack Elholm (V), der samtidig er blevet minister for landdistrikter og minister for nordisk samarbejde. Kirkeministeriet er nemlig blevet slået sammen med to andre ministerier, da den tidligere regering erfarede, at der ikke var nok stof på kirkeområdet til at udfylde et helt ministerium.

Louise Schack Elholm ny kirkeminister afløser Ane Halsboe-Jørgensen ved reception i Kirkeministeriet, hvor der også blev givet gaver.
Louise Schack Elholm ny kirkeminister afløser Ane Halsboe-Jørgensen ved reception i Kirkeministeriet, hvor der også blev givet gaver. Foto: Leif Tuxen

Louise Schack Elholm har tidligere i sit virke som politiker markeret sig i flere kirkelige sammenhænge. Hun har blandt andet været med til at genindføre morgenandagten på Christiansborg. 

Da Louise Schack Elholm overtog ministerposten, fik hun af den tidligere kirkeminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) en samtalebog om, "hvad det at tro kan på det mere eksistentielle plan i et moderne samfund, hvor vi snubler i livet og famler efter mening". Gaven faldt sammen med en bemærkning om, at hun kommer til at få det som en "fisk i vandet" som kirkeminister

En kulturminister med magt

Modsat kirkeministeren har den nye kulturminister ikke den store erfaring med sit stofområde.

Kulturministeriet er gået til Jakob Engel-Schmidt fra Moderaterne, der ifølge Information går op i fodbold og har en far, der er pottemager, men ellers ikke har haft så meget med kultur at gøre. 

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt har ikke den store erfaring med kultur, men det behøver ikke at være en ulempe
Kulturminister Jakob Engel-Schmidt har ikke den store erfaring med kultur, men det behøver ikke at være en ulempe Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Til gengæld kommer den nye kulturminister til at få mere magt end den tidligere kulturminister. Modsat kirkeministeriet er kulturministeriet nemlig blevet et ministerium for sig selv. Og det er ikke nødvendigvis en ulempe ikke at være ekspert på sit ministerområde, mener journalist og forlægger Jakob Kvist

"Kultur er et meget højlydt område med mange udgifter, og det kan sagtens være en fordel at møde frem uden bindinger og med et clean sheet. Politik er et håndværk og handler i høj grad om ledelse," siger han.

Strejke fortsætter i Storbritannien

Morgensamling bevæger sig væk fra den nye regering og vender blikket mod Storbritannien. For mens regeringsforhandlingerne har været i gang i Danmark, har store strejker bredt sig på flere områder i Storbritannien.

100.000 sygeplejersker har netop indledt en strejke, hvilket betyder tusindvis af aflyste operationer og behandlinger. Strejken omfatter 76 britiske sygehuse, skriver DR

Strejken begyndte, efter at sygeplejerskernes krav om en lønforhøjelsen på 19 procent blev afvist. De er derimod blevet tilbudt en lønforhøjelse på fire-fem procent, skriver CNN

Men sygeplejerskerne er ikke de eneste, der strejker i forbindelse med lønforhandlinger. Lige nu kører der stort set ingen tog i Storbritannien, fordi personalet strejker. Det skaber allerede kaos, og det forventes at eskalere hen over julen

Tog i Storbritannien er ramt af massive strejker. Strejkerne har nu bredt sig til landets sygeplejersker. 
Tog i Storbritannien er ramt af massive strejker. Strejkerne har nu bredt sig til landets sygeplejersker.  Foto: Henry Nicholls/Reuters/Ritzau Scanpix

Iskolde decemberdage

Tog og busser kører dog i Danmark, og det er særligt heldigt lige i de her dage, da en tur på cyklen eller i bilen, der ikke har fået vinterdæk på, kan være en halvfarlig oplevelse. 

I går, i dag og de kommende dage er nemlig de hidtil allerkoldeste dage i år. I går blev der målt 16,1 minusgrader i Års i Nordjylland. Og det er usædvanligt koldt på det her tidspunkt af året. 

Meteorolog ved DR Vejret Thomas Mørk fortæller, at temperaturen kan komme helt ned på minus 20 grader i nattetimerne de kommende dage. 

Det er hermed en påmindelse om at huske vanter og tykke sokker, hvis du bevæger dig udenfor. Og husk, at det kan være vældig glat. 

Morgensamling er Kristeligt Dagblads nyhedsoverblik om tro, etik og eksistens. Morgensamling skrives på skift af den digitale redaktions journalister og udsendes som nyhedsbrev alle hverdage. Skriv dig op her.