En ny epoke for selvmord

Selvmord efter manualer på internettet vinder frem i Danmark. Efter flere årtier med ineffektive metoder frygter eksperter, at vejledningerne vil drive flere i døden

Modelbillede af selvmord.
Modelbillede af selvmord. Foto: Annett Bruhn/til web.

Et par klik på musen, og så viser skærmen et væld af muligheder for at tage livet af sig selv. Medicintyper, doseringer, steder og mest sikre metoder er anført. Hos Landsforeningen for Efterladte efter Selvmord kender man allerede 10 tilfælde af selvmord, der er direkte forbundet med opskrifter på internettet.

Selvmordsforsker og overlæge på Bispebjerg Hospitals psykiatriske afdeling, Merete Nordentoft, frygter, at det er slut med faldet i antal selvmord, der ellers er halveret siden 1980. Selvmord via internettet kan indvarsle en helt ny epoke for selvmord i Danmark, mener hun.

– I 1950'erne var det husholdningsgas og sovepiller, man brugte. I 1980'erne var det nervemedicin, og i 1990'erne smertestillende medicin. Det meste var ret ineffektivt. Men manualerne på internettet er meget præcise, og potentialet for at nå ud til de unge er enormt. Man kan frygte, at resultatet bliver flere selvmord, siger Merete Nordentoft.

Hver dag forsøger cirka 20 danskere at begå selvmord. Det lykkes i gennemsnit for to-tre af dem. Særligt blandt de 15-19-årige har antallet af selvmordsforsøg været stigende siden 2000. I Børns Vilkår har man observeret, at unge i netop den aldersgruppe er begyndt at tage nye metoder i brug.

– I vores chatrum (debatforum på internettet, red.) fortæller mange unge piger, at de skærer og brænder sig selv, og det er ret nyt. De finder selv brugsanvisningerne på internettet. I sidste ende kan det resultere i selvmord, siger souschef og bestyrer af foreningens telefonrådgivning og chatrum, Bente Boserup.

I Landsforeningen for Efterladte efter Selvmord kæmper man blandt andet for at få forbudt hjemmesider, der opfordrer til selvmord. Et lovforslag om et forbud bliver i øjeblikket behandlet i Folketingets Retsudvalg. Men forbud er en dårlig idé, mener souschef Michael Esmann fra organisationen Livslinien, der gennem samtale prøver at forebygge selvmord og selvmordsforsøg i Danmark.

- Et forbud vil bare gøre internetsiderne endnu mere interessante. Vi må tage fat i det egentlige problem, nemlig at forældre ofte ikke lærer deres børn at løse konflikter. De unge sidder isolerede foran computeren og reagerer ofte voldsomt, når de møder problemer. Fortroligheden til forældrene mangler, siger Michael Esmann.

På torsdag arrangerer Folketingets socialudvalg en høring om forebyggelse af selvmord og selvmordsforsøg. Den finder sted i Landstingets sal på Christiansborg.

henriksen@kristeligt-dagblad.dk