Én pårørende og salmesang på tv. Hospitaler og plejehjem ruster sig til en anderledes jul

Det bliver en anderledes jul end normalt på landets plejehjem og hospitaler, hvor besøgsrestriktioner og smittefare forhindrer, at julebordene bliver dækket stort op. Men det skal nok blive jul her også, lyder det

Selvom julen alle vegne bliver anderledes, bliver den ingen steder aflyst, men tænkt i nye former.
Selvom julen alle vegne bliver anderledes, bliver den ingen steder aflyst, men tænkt i nye former. Foto: Johanne Teglgård Olsen.

Julen i pleje- og sundhedssektoren bliver ikke, som den plejer. Som følge af coronapandemien vil beboere og indlagte opleve større isolation, færre besøg fra familien og nye traditioner og måder at holde jul på.

Sådan lyder det samlede budskab fra de 10 plejehjem, hospitaler og hospicer, som Kristeligt Dagblad har talt med om en jul i skyggen af corona.

På landets plejehjem betyder coronarestriktionerne, at der er loft for, hvor mange familiemedlemmer, beboerne må få besøg af. Det kommer også til at gå ud over de traditionelle julemiddage, fortæller Claus Mester, som er centerleder på Plejecenteret Solbakken i Randers. Her samles beboere og pårørende normalt op mod 30 mennesker til julemiddag, sange og oplæsning af juleevangeliet.

”Det tyder det ikke på, at vi kan i år. Vi forventer dels, at flere beboere vil blive hentet og skal fejre jul med deres familier. Dels vil julefejringerne på centeret, som det ser ud lige nu, foregå i beboernes boliger, hvor de hver må have én pårørende med,” siger Claus Mester.

På plejecenteret Sønderhaven i Måløv ved Ballerup er det også især fællesspisningen juleaften, der bliver anderledes i år. Her skal julefejringer med højst én pårørende ligeledes foregå i beboernes egne boliger.

”Vi holder dog en julemiddag med flæskesteg, and, juletræ og julegaver for de beboere, der ikke har pårørende,” siger centerets leder, Annie Andersen.

På Rigshospitalet er antallet af besøgende også begrænset til én per voksen patient. Selve juleaften er det mest kritisk syge patienter, som er indlagt, for alle dem, som kan, tilbringer juledagene hjemme.

”For de patienter, der er kritisk syge eller døende, er det klart, at man kan lave aftaler med personalet, så man tilgodeser patientens behov for at have de nærmeste omkring sig,” siger Helen Bernt Andersen, sundhedsfaglig direktionskonsulent på Rigshospitalet.

Der er fundet andre løsninger, hvad angår de adspredelser, der traditionelt hører jul på Rigshospitalet til. For eksempel har husorkestret MusikBeriget skabt en julekalender, hvor der hver dag bliver sendt en julesang eller salme ud på stuerne via det interne tv-system. I forhallen spiller organisten ved flyglet for de forbipassende – omend julekoncerterne med mange publikummer er aflyst.

”Det er vigtigt, at patienterne oplever et menneskeligt sundhedsvæsen og hospital, hvor det ikke kun er dét at være syg, der er i fokus. Hospitaler er ikke alene rene behandlingssteder, vi er også steder, hvor man kerer sig om, hvad der betyder noget for patienterne udover deres sygdom,” siger Helen Bernt Andersen om betydningen af decembers arrangementer.

Også på H.C. Andersens Børne- og Ungehospital i Odense er fælles arrangementer som luciaoptog, julebanko og koncerter aflyst – men afløst af aktiviteter, hvoraf mange finder sted i coronasikker afsondrethed på sengestuerne, for eksempel en krea-kasse med en aktivitet til hver dag i december og flere andre julehjælpepakker med leg og bevægelse.

For de børn og familier, der er nødt til at være indlagt i juledagene, prøver man at skabe et miljø, der er så tæt på hjemme som muligt. Hvordan det præcist bliver, afhænger dog af, hvilke restriktioner, som er gældende på det tidspunkt.

”Corona betyder isolation. Fravær af nære. Ændring af traditioner. Og nytænkning, som gør, at corona ikke er et problem for os. Vi finder løsninger i den her transformerbare tid,” siger Mette Sorang Kjær, koordinator for børne- og ungevelfærd på hospitalet.

På Diakonissestiftelsens hospice på Frederiksberg i København gør man også alt, hvad man kan for at skabe en hyggelig jul trods corona, siger souschef Hanne Monberg.

Her må hver indlagt have tre pårørende, som kommer på besøg.

”Vi har blandt andet musikere, som kommer og spiller, og vi serverer gløgg og æbleskiver, men overholder afstandskravene. Alle ansatte arbejder på at finde den særlige stemning frem, der betyder meget for den enkelte patient,” siger hun.

Selvom julen alle vegne bliver anderledes, bliver den ingen steder aflyst, men tænkt i nye former.

På plejecenteret Sønderhaven i Måløv har de normalt skolebørn til at gå luciaoptog i december.

”Det har vores medarbejdere i stedet gjort i år,” afslutter Annie Andersen.