Prøv avisen

En risikabel plan skal sikre Rubjerg Knude Fyrs overlevelse

Hvis Rubjerg Knude Fyr skal reddes, skal det flyttes. Ellers styrter det sammen som følge af kysterosion. – Foto: Patrick Pleul/Ritzau Scanpix

Hvis Rubjerg Knude Fyr bliver stående på sin klint, vil fyret styrte sammen. Nu er en endelig aftale om at flytte ”Nordjyllands svar på Den Lille Havfrue” faldet på plads, men projektet indeholder store ricisi

På toppen af Lønstrup Klint i Vendsyssel vil der til efteråret udspille sig et nordjysk lokaldrama, som får både politikere og befolkning i Hjørring Kommune til at holde vejret.

Kysterosionen ud for en af områdets største turistattraktioner, det 23 meter høje Rubjerg Knude Fyr, er så voldsom, at fyret vil styrte sammen, såfremt det ikke flyttes. Nu har kommunen endelig fået en aftale på plads med et lokalt firma, Lønstrup Murerforretning, om at redde fyret ved at flytte det 60-80 meter længere ind i landet.

Også Naturstyrelsen, der ejer Rubjerg Knude Fyr, er inde over projektet, og sammen har parterne i bedste Olsen Banden-stil udformet en kreativ plan for redningsaktionen. Der skal bruges kran og bjælker til at løfte fyret et par centimeter op over jorden, graveudstyr samt et par skinner, fyret kan rulle på. Som Søren Smalbro (V), kommunalbestyrelsesmedlem og formand for teknik- og miljøudvalget i Hjørring Kommune, forklarer, skal Rubjerg Knude Fyr populært sagt ”køre på rulleskøjter”.

”Fyret står på kanten af klinten og er nedstyrtningstruet. Og fordi det er kommet for tæt på kanten, er der udstedt påbud om at nedtage fyret. Vi kan ikke vælge, at vi vil beholde vores fyr, som det står nu. Enten skal fyret tages ned, eller også skal vi gøre noget andet. Og det har vi så arbejdet lidt med,” siger Søren Smalbro, der ikke lægger skjul på Rubjerg Knude Fyrs betydning for området:

”Jeg har tidligere kaldt Rubjerg Knude Fyr for vores landsdels svar på Den Lille Havfrue. Enhver turistbrochure her har fyret på forsiden eller bagsiden. Hvert år valfarter 200.000-300.000 mennesker til. For hele landsdelen er det et vartegn. Et tegn på kystevolutionen, på barskheden omkring Vesterhavet og på historikken omkring fiskeri,” siger han.

Rubjerg Knude Fyr blev bygget i 1899, og dengang lå det længere end 200 meter inde på land.

Men Vesterhavet har med årene sneget sig helt ind på fyret, der nu står helt ude på kanten af klinten, kun få meter fra det åbne hav.

Midlerne er enkle, men arbejdet besværligt og risikabelt: På grund af den korte tidsfrist og de kun knap fem millioner kroner, som kommunen har fået afsat på finansloven til flytningen, er det ikke muligt at lave nøjagtige geologiske undersøgelser af den jord, Rubjerg Knude Fyr skal ”rulle” på. Derfor er der ingen garanti for, at det lykkes. Måske får man kun rykket fyret 30, 40 eller 50 meter. I værste fald styrter fyret sammen.

Det er ikke en hverdagsopgave at flytte sådan et fyr, siger Jesper Blom-Hansen, skovrider hos Naturstyrelsen.

”Det står på en vandreklit, og vi skal ned og have fat i undergrunden og se, hvor langt der egentlig skal graves for at få stabilt terræn. Man kan ikke umiddelbart se den egentlige bæreflade, fordi det er dækket af fygesand lige nu. Der skal graves en del, før vi er på sikker grund,” siger Jesper Blom-Hansen, der håber på, at det viser sig realistisk at flytte fyret mellem 60 og 80 meter.

Det er alt eller intet, og mange ting kan gå galt, understreger Søren Smalbro, som erklærer sig en smule nervøs. Han er dog tryg ved, at projektet er i de bedste hænder.

Det anslås, at flytningen vil sikre Rubjerg Knude Fyr de næste 20-40 år. Derefter må kommunen komme op med en ny plan. Men lige nu handler det om at få sikret fyret på den korte bane.

”Vi håber og regner med, det lykkes. Men det er ikke uden risiko. Det er den slags ikke og specielt ikke her.”

Den 14. august afspærres området omkring Rubjerg Knude Fyr, og det ventes, at flytningen finder sted i uge 43.