Prøv avisen

En rund og jordnær tale fra statsministeren

Statsminister Helle Thorning Schmidt (S) leverede efter kommentatorernes mening ikke nogen skarp nytårstale. – Foto: Keld Navntoft.

Som ventet kom statsminister Helle Thorning Schmidt (S) i sin nytårstale ind på den økonomiske krise, men hun forklarede ikke, hvordan vi kommer ud af den, mener lektor i stats-kundskab Johannes Andersen

Hvis vi løfter i flok og værner om fælleskabet, skal det nok gå alt sammen. Men det bliver hårdt, og der er ingen nemme løsninger.

Sådan lød budskabet fra statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), da hun i aftes holdt sin nytårstale til det danske folk fra Statsministeriet. En tale, der fra begyndelsen drejede ind på det, alle sikkert sad og ventede på, nemlig den økonomiske krise. Statsministeren kom også med et bud på, hvordan krisen skal løses. En løsning, der ifølge Helle Thorning-Schmidt hedder fællesskab og solidaritet.

LÆS OGSÅ: Engell: Thorning skuffer de faglige ledere

Netop når tiderne er utrygge, skal vi holde fast i det Danmark, vi holder af. Et trygt land, hvor vi tager os af hinanden, sagde statsministeren, der lovede at bringe Danmark sikkert gennem krisen.

Mit budskab i aften er, at det kan lade sig gøre. Men kun hvis vi for alvor forstår, at vi er i en ny virkelighed. Nullernes overflod kommer ikke igen. Vi skal være klar til en ny tid med krav om forandring. Hvor vi skal finde nye løsninger i den offentlige sektor. Og hvor vores virksomheder skal klare sig i en hård konkurrence, sagde Helle Thorning-Schmidt.

Ifølge lektor i statskundskab ved Aalborg Universitet, Johannes Andersen, var det rigtigt af statsministeren at tage udgangspunkt i krisen, men hun formåede ikke at forklare, hvordan vi skal komme ud af den.

Alle er nødt til at tro på, at det kan lade sig gøre at komme gennem krisen, og det plejer vi jo også, uanset hvor lang krisen er. På den måde er der noget alment menneskeligt i hendes besværgelse, men som politiker med et projekt, der hedder krisen, tror jeg mange vælgere bliver usikre på, hvilket greb det er, hun egentlig har tænkt sig at bruge. Er det uddannelse, er det folkeskolen eller konkurrenceevnen? Og hvis det er vejen ud af krisen, hvad er det så egentlig for en krise, vi befinder os i? siger Johannes Andersen.

I sin tale fortalte Helle Thorning-Schmidt, hvordan oliekrisen i 1970erne fik danskerne til at stå sammen og opfinde nye løsninger. Et eksempel på at danskerne kan vende forandringer til muligheder. Det er hyggelige historiske eksempler, men det er ikke at tage krisen alvorligt nok, mener Johannes Andersen:

Hun er for lidt konkret og definerer et forsigtigt, matadorhyggeligt fælleskab, som er svært at greje. Hun er også for lidt fræk og forsøger ikke selv at sætte en ny værdidagsorden efter den tidligere regering.

Politisk kommentator Helle Ib definerer statsministerens tale dette år som en rund og jordnær en af slagsen med mange genkendelige hverdagsbilleder.

I forhold til tidligere hvor hun har talt oppe på den store historiske politiske klinge i en svulstig retorik, så klæder det hende, at hun er kommet ned på jorden. Det er en meget lidt abstrakt tale med mange fine konkrete eksempler. Med hele beskrivelsen af, hvor meget der er sket på ganske få år, forsøger hun at give indholdet et personligt præg. Det er helt tydeligt, at hun er optaget af, at det er en tale, der skal henvende sig til hele befolkningen og ikke til Christiansborg. Fraværet af nye skarpe politiske initiativer er dog meget påfaldende. Der kunne godt have været et meget skarpt politisk budskab, som vi alle gik og talte om efterfølgende. Og det synes jeg ikke, der var.

Netop derfor vil Helle Thorning-Schmidts nytårstale i år heller ikke forandre noget for alvor, påpeger Helle Ib.

I talen understregede hun, at der i krisetider ikke er nogen snuptagsløsninger. Men de vælgere, der forventede, at hun ville bruge nytårstalen til på endnu mere overbevisende måde at sikre flere jobs, og at regeringen ikke vil lade nogen i stikken, de har rejst sig skuffet fra tv-skærmene, for der har statsministeren ikke noget nyt at byde på. Og det er der ikke noget at sige til. Regeringen har gennemført en række reformer, men endnu er der ingen, der ved, om de kommer til at virke, siger hun.

Også politisk kommentator Niels Krause-Kjær mener, at Helle Thorning-Schmidts tale i år ligger i den bedre ende. Men han tror samtidig ikke, det er en tale, vi vil huske om en uge.

Den sætter ikke en ny dagsorden og forsøger heller ikke at gøre det. Det er i det hele taget kun meget få nytårstaler, der gør det. Den fungerer som en god og sikker del af en større politisk fortælling. Hun siger, at krisen fortsætter i 2013, og at der ikke er de store politiske ændringer. Alt efter hvem man er, kan det både tolkes som en forsikring og en trussel. Danskerne forventede, at hun ville tale om økonomien, og det gjorde hun. Men havde Helle Thorning-Schmidt problemer i går, har hun det også i dag. Der bliver ingen new normal med den her tale, men det kan man heller forvente af en nytårstale, mener Niels Krause-Kjær.