Prøv avisen

En vægtig teolog med dristig formuleringsevne blev hyldet

Holger Lissner, salmedigter og komponist, modtager Kristeligt Dagblads Pris 2019.

Holger Lissner modtog mandag aften Kristeligt Dagblads Pris 2019 for sit arbejde med at forny salmer, bønner og gudstjenester

”I kender den nok ikke. Karin, vil du prøve at spille den for dem?”

Ordene er salmedigteren Holger Lissners. De faldt, da han i går modtog Kristeligt Dagblads Pris 2019 for sit store og livslange arbejde med at skabe og forny salmer, bønner og liturgi til folkekirkens gudstjenester. Det skete ved en festlighed på Dansk Arkitektur Center i København, og der blev selvfølgelig sunget et par af hans egne salmer i den anledning.

Så er det godt, at man ikke er bange for at dirigere et kor bestående af repræsentantskabsmedlemmer og ansatte ved Kristeligt Dagblad. Det er også godt, at man har en hustru, der er en dygtig pianist, og som kan akkompagnere.

Prisen blev overrakt af Kristeligt Dagblads bestyrelsesformand, Ivar Brændgaard, der kaldte Holger Lissner et ”fyrtårn” og en ”inspirator”, hvis flittige og omfattende livsværk har sat sig blivende og forfriskende spor i folkekirken.

”Af dine mange salmer vil der være nogle, som har slidstyrken til at blive vores generations salmeudtryk og nok også vore børns og børnebørns. Nogle af dem har allerede slidt sig på plads i vores salmetradition, flere vil komme til,” sagde han også.

Og det er ikke kun et overvældende antal salmer, som Holger Lissner hyldes for. Det er også hans mange bønner og kollekter samt fornyelse af folkekirkens liturgi gennem gudstjeneste- og prædikenforslag til blandt andet særgudstjenester. Det særlige ved Holger Lissner er, fremhævede Ivar Brændgaard, at hans vægtige teologiske indsigt har ligget til grund for alt, hvad han har skrevet.

Selv sagde Holger Lissner, at han modtog prisen ikke kun på egne vegne, men som repræsentant for ”alle os, der prøver os frem i forsøget på at skabe et nutidigt og levende gudstjenestesprog”.

Kristeligt Dagblads Pris uddeles hvert år til institutioner eller enkeltpersoner, der har gjort en særlig indsats inden for det samfundsmæssige, kulturelle eller kirkelige og religiøse område.