Prøv avisen

Endeligt punktum i terrorsag fra Glasvej

ARKIVFOTO Terrorsagen begyndte, da Hammad Khürshid vendte hjem fra et ophold i Pakistan den 30. maj 2007. Efter i en periode at have overvåget ham, slog politiet til mod lejligheden på Glasvej 8A på Nørrebro (billedet). - Foto: Linda Henriksen

Østre Landsret skærpede dommen overfor den ene af de to terrorister. Straffene blev fængsel i 12 og 8 år

Drengestreger var det i hvert fald ikke, da to unge mænd fremstillede sprængstoffet TATP i en lejlighed på Glasvej i Københavns nordvestkvarter. De to terrorister planlagde et angreb et ukendt sted, har Østre Landsret nu endeligt slået fast.

Hammad Khürshid på 23 år fik stadfæstet sin dom fra Retten på Frederiksberg på 12 års fængsel, mens Abdoulghani Tohki fik et år ekstra af landsretten. Han skal i fængsel i 8 år og skal bagefter udvises af Danmark.

Anklager Anders Riisager er hverken glad for eller ked af afgørelsen.

- Det er ikke et spørgsmål, om jeg er tilfreds. Retten har fastslået, at de er terrorister, og jeg tager dommen til efterretning, siger han.

De to foregående terrorsager, henholdsvis Glostrup- og Vollsmose-sagen, har begge været for Højesteret. Men Anders Risager vurderer, at Glasvej-sagen ikke vil få lov af Procesbevillingsnævnet til at køre sagen for landets højeste retsinstans.

En sag skal være principiel for at køre i Højesteret, men det mener anklageren altså ikke, at terrorsagen fra Glasvej er.

Landsretten lagde i sin afgørelse af udvisningsspørgsmålet vægt på "karakteren af den begåede kriminalitet" og valgte at udvise den 23-årige afghanske statsborger på trods af, at han har meget ringe tilknytning til sit hjemland.

Abdoulghani Tohki forlod Afghanistan som etårig og kom til Danmark, da han var syv. Den del af hans familie, som bor i Afghanistan, tæller en bedstemor på 103 år og nogle onkler og tanter, som han ikke kender.

I byretten i efteråret tog Tohki beskeden om udvisning hårdt, og familien var rystet. Men den terrordømte virkede uberørt, da han fik landsrettens dom i går.

Om han faktisk bliver smidt ud, afgøres først senere. Retsformanden sagde til Abdoulghani Tohki, at de asylretslige forhold skal vurderes, når afsoningen er slut.

Sagen begyndte, da Hammad Khürshid vendte hjem fra et ophold i Pakistan den 30. maj 2007. Politiets Efterretningstjeneste mødte efter tip fra amerikanske efterretningsfolk op i Københavns Lufthavn og skyggede ham. Der blev også sat overvågning op i Khürshids lejlighed på Glasvej.

Efter et halvt års tid med overvågning af Khürshid og hans omgangskreds, turde PET ikke vente længere, og den 4. september blev otte personer anholdt i sagen. Det var dog kun Khürshid og Tohki, som blev tiltalt, og som nu er dømt.

De to dømte påstod oprindeligt, at det bare var pral og drengestreger, når de har talt om kontakter til terrornetværket al-Qaeda, og når de har prøvesprængt en lille mængde hjemmelavet TATP i en trappeopgang.

Khürshid og Tohki er dømt for at planlægge terrorvirksomhed og ikke for udførelse af en terrorhandling. Det blev aldrig kendt, hvad der var de dømtes planlagte mål.

/ritzau/