Endnu et dødsfald blandt nyvaccinerede

En person er død inden for 14 dage efter vaccinestik fra AstraZeneca, og en 30-årig kvinde er alvorligt syg med blodpropper. Styrelse undersøger sagerne.

Vaccinen fra AstraZeneca mistænkes for at kunne forårsage blandt andet blodpropper. Derfor har de danske sundhedsmyndigheder sat udrulningen på pause. (Arkivfoto)
Vaccinen fra AstraZeneca mistænkes for at kunne forårsage blandt andet blodpropper. Derfor har de danske sundhedsmyndigheder sat udrulningen på pause. (Arkivfoto). Foto: Robert Michael/Ritzau Scanpix.

To ansatte i Region Hovedstaden er blevet indlagt med alvorlige symptomer inden for 14 dage efter AstraZeneca-vaccination.

Den ene er afgået ved døden. Det oplyser regionen i en mail til Ritzau.

- Region Hovedstaden kan bekræfte, at to af vores medarbejdere er blevet indlagt med henholdsvis symptomer på blodprop i hjernen og hjerneblødning. Den ene er ulykkeligvis afgået ved døden.

Regionen mener, at symptomerne giver mistanke om mulige bivirkninger fra vaccinationen.

Det er en 30-årig kvinde, der er blevet indlagt med symptomer på blodprop i hjernen.

Og foreløbig tyder det ifølge Lægemiddelstyrelsen på, at kvinden har haft samme sygdomsbillede som en 60-årig kvinde i Danmark, der er død tidligere efter vaccination med AstraZenecas vaccine.

- Hun viser alle tre symptomer med blødning, blodpropper og lavt antal blodplader, siger Tanja Erichsen, der er enhedschef i Lægemiddelstyrelsens enhed for lægemiddelovervågning.

Den 30-åriges livstruende forløb er ikke færdigundersøgt. Det samme gælder den anden sag, hvor en person afgik ved døden efter en hjerneblødning.

AstraZeneca er en af tre vacciner, der er taget i brug i Danmark.

I øjeblikket er brugen af vaccinen dog på pause, efter at der i en række lande har været tilfælde af blodpropper blandt vaccinerede.

Det vides endnu ikke, om der er en sammenhæng mellem vaccinen og alvorlig sygdom, men lægemiddelagenturer i flere lande er ved at undersøge det.

Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) gentog torsdag, at vaccinen er sikker og effektiv, og at fordelene ved den opvejer ulemperne.

Danmark indstillede 11. marts midlertidigt brugen, efter at den 60-årige kvinde afgik ved døden. Hun havde haft "usædvanlige symptomer" med netop blodpropper, blødning og et lavt antal blodplader.

Lægemiddelstyrelsen advarer mod at konkludere noget, inden sagerne er undersøgt.

- Folk kan jo også dø af andre blodpropper, som måtte opstå af andre grunde, siger Tanja Erichsen.

Der er ifølge hende ikke grund til at være urolig, hvis man har fået vaccinen.

- Men man skal være særligt opmærksom. Opstår der en situation med ekstrem hovedpine, mavesmerter eller tegn på blodpropper, skal man tage fat i lægen med det samme, siger enhedschefen.

Det har ikke været muligt for Ritzau at få oplysninger om tidspunkter for vaccination og indlæggelse eller dato for det seneste dødsfald.

Sundhedsministeriet ønsker ikke at kommentere oplysningen om de alvorlige sygdomsforløb, eller hvilken betydning det kan få. Ministeriet henviser i stedet til Lægemiddelstyrelsen.

/ritzau/