Energiforbrug er blevet en ny kilde til udskamning

Hvis energikrisen bliver værre, kan vi forvente at se en voksende fordømmelse af personer, som i nogles optik ikke udviser tilstrækkeligt samfundssind, vurderer professor. Vi lever i et samfund, som fordrer udskamning, siger sognepræst

Selvom energikrisen har "udskamningspotentiale", er det ikke på niveau med coronakrisen. Forskellen er, at adfærden i dette tilfælde er mere privat: Man kan måske se, om folk har lyset tændt, men man kan ikke se, hvor varmt der er i stuen.
Selvom energikrisen har "udskamningspotentiale", er det ikke på niveau med coronakrisen. Forskellen er, at adfærden i dette tilfælde er mere privat: Man kan måske se, om folk har lyset tændt, men man kan ikke se, hvor varmt der er i stuen. Foto: Mads Jensen/Ritzau Scanpix.

Det hører til sjældenhederne, at julebelysning trækker overskrifter i pressen og skaber debat på sociale medier. Og så ovenikøbet i september. Det er ikke desto mindre tilfældet, efter at blandt andre Hotel d'Angleterre i København og stormagasinet Salling i Aarhus meddelte, at man som en konsekvens af energikrisen har valgt at droppe en årelang tradition med julelys på facaden.

Mens det af nogle blev hyldet som et tiltrængt energibesparende tiltag, fik det andre til at løfte øjenbrynene.