Enestående at skole sløjfer blå mandag for konfirmander

Det er et unikt tilfælde, at en skole afskaffer blå mandag ifølge Danske Skoleelever og Skolelederforeningen.

Det er helt unikt, at skoleledelsen i Espergærde Skoledistrikt har valgt at afskaffe skoleelevernes Blå Mandag.

Sådan lyder udmeldingen fra både Skolelederforeningen og Danske Skoleelever.

- Vi har ikke set sådan nogle tilfælde før, og det har aldrig været et problem, siger Jacob Bonde Nielsen, der er formand for Danske Skoleelever.

Claus Hjortdal, der er formand hos Skolelederforeningen, har heller ikke oplevet, at en skole har afskaffet blå mandag.

- Der kan dog være skoler, der gør det på en anden måde, hvis kun ti procent i klassen er blevet konfirmeret, siger han.

I Espergærde har skoleledelsen ifølge Helsingør Dagblad meldt ud, at man ikke anser det som skolens opgave, at give eleverne fri i forbindelse med de kommende konfirmationer, hvor konfirmander har tradition for at tage på Bakken og fejre blå mandag.

Derfor er det blevet foreslået, at man kan afholde dagen på en allerede fastlagt fridag.

Og den idé er Claus Hjortdal modtagelig over for.

- Det er der ikke noget til hinder for, og det kan man gøre, hvis man vil, siger han.

Men ifølge Jacob Bonde Nielsen er det tæt på umuligt.

- Jeg går selv i niende klasse, og at vi alle skal finde en dag på en af vores fridage eller vores feriedage, hvor vi alle sammen kan samtidig. Det er meget tæt på være umuligt for en klasse, siger han.

Skoleledelsen i Espergærde Skoledistrikt argumenterer også for, at konfirmationen er en privat sag, hvorfor det hører til i privatlivet.

Jacob Bonde Nielsen mener dog, at blå mandag handler om at være sammen med sin klasse og ikke længere har noget med selve konfirmationen at gøre.

- Religionsudøvelse og uddannelse hænger ikke sammen, og det bør det heller ikke. Men blå mandag er meget mere end konfirmation.

- Det stammer fra konfirmationstraditionen, men nu er det sådan, at hele klassen tager til blå mandag. Også dem, der ikke er blevet konfirmeret, og dem, der er jøder eller muslimer, og dem, der slet ikke tror på noget, siger han.