Engell efterlyser politiske varer på Veganerpartiets hylder


Veganerpartiet laver happening og klæder Den Lille Havfrue ud som en gris, på Langelinie i København onsdag den 29. januar 2020. Happeningen er en protest imod pladsforholdene i den danske svineproduktion. (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix)
Veganerpartiet laver happening og klæder Den Lille Havfrue ud som en gris, på Langelinie i København onsdag den 29. januar 2020. Happeningen er en protest imod pladsforholdene i den danske svineproduktion. (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix) Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Der ligger en stor opgave foran Veganerpartiets nye politiske ordfører, Michael Monberg.

Han skal evne at balancere mellem politik og aktivisme, og så skal han have flere varer på sine politiske hylder.

Det vurderer politisk kommentator Hans Engell, efter at Veganerpartiet på et landsmøde søndag har valgt Monberg som ny politisk frontfigur.

- Han har den fordel, at der i øjeblikket er stor opbakning og sympati for en meget yderliggående miljø- og fødevarepolitik.

- Men det nytter ikke, at de kun henvender sig til den fundamentalistiske del. Der skal også være plads til det bredere, hvis de vil i Folketinget, lyder det.

Partiet må tage stilling til andre politiske spørgsmål end dyrevelfærd og miljøpolitik, siger Hans Engell.

- De skal også forholde sig til EU-medlemskab, behovet for en skattereform, nye ejendomsvurderinger og missilforsvar i Nato.

- Han (Monberg, red.) kan ikke køre en hel valgkamp igennem, som handler om, at vi alle skal være veganere. Indtil videre har de meget få varer på hylderne, men inden vi når et valg, må de fylde hylderne op, lyder det.

43-årige Michael Monberg var i 2018 med til at stifte partiet.

Det blev opstillingsberettiget i september sidste år. På samme tidspunkt trak han sig som forperson, men har altså valgt at søge tilbage til partiets top.

Hans Engell kalder det fornuftigt at vælge en politisk ordfører, som kender partiet godt.

Men Monberg skal markere sig frem mod et nyt folketingsvalg, for han har været ude af den politiske butik i en længere periode, forklarer Engell.

- Hele partiets mulighed for at komme i Folketinget vil hænge på den nye politiske ordfører. Han vil afgøre, om de slår igennem. Få kender ham, og han har været meget lidt i tv.

- Desuden henvender de sig til et relativt snævert segment. De skal være meget ihærdige og overbevisende for at trække vælgere ind, vurderer Hans Engell.

Veganerpartiet stiller op til efterårets kommunalvalg.

Det bliver partiets første valgkamp.

/ritzau/