Enhedslisten beskyldes for at have tråde til militant venstrefløj

Efter kritik bebuder partiet, der fik tredoblet sit mandattal i torsdags, at det vil ekskludere medlemmer, der samarbejder med volds­parate venstreradikale

Johanne Schmidt-Nielsen blev valgets helt store stemmesluger med 47.000 personlige stemmer. Hun blev kun overgået af statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), der fik 56.000 personlige stemmer. Men partiet bag Johanne Schmidt-Nielsen er kommet i skudlinjen og beskyldes for forbindelser til det venstreekstreme miljø. – Foto. Malte Kristiansen/Scanix.
Johanne Schmidt-Nielsen blev valgets helt store stemmesluger med 47.000 personlige stemmer. Hun blev kun overgået af statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), der fik 56.000 personlige stemmer. Men partiet bag Johanne Schmidt-Nielsen er kommet i skudlinjen og beskyldes for forbindelser til det venstreekstreme miljø. – Foto. Malte Kristiansen/Scanix.

Mens Enhedslistens frontfigur Johanne Schmidt-Nielsen er strøget ind i Folketinget med 47.000 personlige stemmer, har flere medier beskrevet eksempler på, at partiet bag den folkekære politiker har tråde til den ekstreme venstrefløj, der anerkender vold som politisk kampmiddel.

Ifølge Morgenavisen Jyllands-Posten har flere af partiets nyvalgte folketingsmedlemmer støttet den palæstinensiske gruppe PFLP og den colombianske oprørsgruppe FARC organisationer, der begge står på EUs terrorliste i forbindelse med sagen om foreningen Oprør, der sendte 50.000 kroner til hver af bevægelserne.

LÆS OGSÅ:  Enhedslisten er stadig et revolutionært parti

Politiken har bragt historien om, at Enhedslisten i Aarhus har lånt lokaler ud til den venstreradikale gruppe Jyske Antifascister, der arbejder tæt sammen med den københavnske Antifascistisk Aktion (AFA), som har mindst to medlemmer, der er sigtet for terror og vold. Ligeledes har dagbladet B.T. fortalt, hvordan en af fem unge, der sidder fængslet sigtet efter terrorloven i forbindelse med planer om omfattende brandattentater mod blandt andet politiet, har været medlem af Enhedslistens ungdomsorganisation, Socialistisk Ungdomsfront, frem til 2009.

Så hvor demokratisk funderet er Enhedslisten egentlig?

Historikeren Kim Møller, der som redaktør for den nationalkonservative blog Uriasposten følger venstrefløjen tæt, peger på, at der er stor forskel på folketingspolitikerne på Christiansborg og partiets menige medlemmer og aktivister. Sidstnævnte grupper er ifølge Kim Møller i flere tilfælde vævet sammen med radikale venstreorienterede, der for eksempel har været involveret i de seneste års voldsepisoder mellem højre- og venstreorienterede særligt i København.

Der er ingen tvivl om, at der findes en glidende overgang mellem nogle af de militante yderligtgående grupper og Enhedslisten. Partiet samarbejder med aktivistmiljøet i både København og Aarhus. Det kan godt være, at Enhedslistens folketingsmedlemmer tager afstand fra vold og den militante venstrefløj. Men flere af de ansatte har en fortid i yderligtgående bevægelser som for eksempel Antifascistisk Aktion, så reelt er der tale om dobbelt bogholderi. Afstand udadtil, men accept indadtil, mener Kim Møller.

Sociolog René Karpantschof, der forsker i højre- og venstreekstremisme, medgiver, at der kan være et samarbejde mellem Enhedslisten og forskellige mere radikale grupperinger i forbindelse med kampagner og demonstrationer. Men han understreger samtidig, at partiet traditionelt har været ugleset af de militante, som finder deres fredelige demonstrationer alt for systembevarende.

Hvis man leder rigtig længe, så skal man nok kunne finde en person eller to, der er med i Enhedslisten og samtidig støtter grupper på den militante venstrefløj. Men til dato har der ikke rigtig været nogen sager af den art, siger René Karpantschof.

Han henviser til, at meget af arbejdet på venstrefløjen foregår som kampagner, hvor grupper går sammen om en sag. Her har Enhedslisten især markeret sig i store demonstrationer mod nedskæringer og græsrodskampagner til fordel for en større klimaindsats.

Det nyvalgte Enhedslisten-folketingsmedlem Rosa Lund, som har støttet foreningen Oprørs indsamling til FARC og PFLP, afviser, at hun støtter terror.

Jeg købte i sin tid en T-shirt for at støtte Fighters and Lovers indsamling. Jeg støtter ikke terror. I mine øjne har PFLP en legitim ret til at gøre modstand mod besættelsesmagten Israel, men jeg tager skarp afstand fra deres metoder. Vi tager afstand fra terror. Men vi finder det også problematisk, at de internationale terrorlister er lavet meget vilkårligt af politi-embedsværk uden demokratisk kontrol, siger Rosa Lund.

Folketingsmedlem Frank Aaen fra Enhedslisten mener heller ikke, der er hold i beskyldningerne om, at partiet har tråde til mere militante grupper.

Alle vores folketingskandidater er imod terror og vold. Hvis vi har medlemmer, der går ind for vold eller kommer med udtalelser om, at de går ind for vold, så vil de blive ekskluderet. Der har været en enkelt sag, hvor partiet blev opmærksom på, at et medlem var kommet med udtalelser på nettet, som kunne opfattes som trusler. Vedkommende blev ringet op og fik besked på, at det var uforeneligt med Enhedslistens synspunkter, og han meldte sig ud. Vi har også skrevet ud til vores afdelinger og præciseret, at de ikke skal låne lokaler ud til organisationer, der bruger vold, siger Frank Aaen.

soendergaard@k.dk