Prøv avisen

Enhedslisten kræver afklaring af tørklæderegler

Asmaa Abdol-Hamid (EL) splitter Folketingets Præsidium. Nu kræver Enhedslisten svar på, om hun kan gå på tingets talerstol iført sit muslimske tørklæde. - Foto: Lars Helsinghof

Asmaa Abdol-Hamid (EL) splitter Folketingets Præsidium. Nu kræver Enhedslisten svar på, om hun kan gå på tingets talerstol iført sit muslimske tørklæde

Enhedslisten kræver en afklaring af Folketingets regler om hovedbeklædning. Kravet kommer, fordi Dansk Folkepartis medlem af Folketingets Præsidium, Søren Espersen, truer med at stoppe Enhedslistens folketingssuppleant Asmaa Abdol-Hamid, hvis han sidder i formandsstolen den dag, hun måtte træde op på tingets talerstol iført sit muslimske tørklæde.

Vi mener, det er i lodret modstrid med de regler, der gælder, og forventer, at Folketingets formænd retter sig efter disse regler og ikke begår selvtægt eller opfinder deres egne regler. Det er vor klare opfattelse, at de nuværende regler ikke giver mulighed for at udelukke folketingsmedlemmer fra at bære tørklæde, siger næstformanden i Enhedslistens folketingsgruppe, Per Clausen.

Enhedslisten vil derfor i dag skrive et brev til Folketingets formand, Thor Pedersen (V), og bede ham bekræfte, at det forholder sig på den måde.

Asmaa Abdol-Hamid er førstesuppleant for Johanne Schmidt-Nielsen hos Enhedslisten, som normalt gør flittigt brug af vikarer. Så det er ikke usandsynligt, at Asmaa Abdol-Hamid kommer til at optræde i folketingssalen.

Allerede nu har Folketingets Præsidium planlagt et seminar i april, hvor spørgsmålet skal drøftes, og der skal udstikkes nye retningslinjer. Selv er Søren Espersen imidlertid ikke i tvivl. Præsidiemedlemmet vil gøre alt, hvad han kan for at få forbudt enhver form for hovedbeklædning i folketingssalen, hvad enten det drejer sig om klaphatte, nissehuer, tørklæder eller burkaer.

Debatten om tørklæder i Folketinget blussede op sidste forår, da Asmaa Abdol-Hamid blev opstillet for Enhedslisten. Folketingets daværende formand, Christian Mejdahl (V), ville dengang ikke på forhånd godkende, at et folketingsmedlem kunne bære tørklæde på Folketingets talerstol. Men han understregede også, at der hidtil ikke har været nogen regler for påklædning.

Mens Thor Pedersen ikke ønsker at kommentere spørgsmålet, før han har set Enhedslistens brev, så lover det konservative medlem af præsidiet, Helge Adam Møller, at der kommer en afklaring.

Det drøfter vi i præsidiet, inden det bliver aktuelt. Og hvis hun skulle blive indkaldt inden seminaret, så har vi aftalt at drøfte det i præsidiet forinden, så jeg har ingen holdning forinden, siger Helge Adam Møller.

Både SFs og Socialdemokraternes medlemmer af det fem mand store præsidium afviser at indføre et tørklædeforbud. SFs Holger K. Nielsen siger, at det er så indlysende, at det er helt hul i hovedet at lave regler om det, og Socialdemokraternes Svend Auken mener heller ikke, at der er noget at diskutere.

/ritzau/