Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Enhedslisten: Regeringspartier er dobbeltmoralske

Johanne Schmidt Nielsen, Enhedslisten taler under behandlingen af Offentlighedsloven tirsdag d. 4 juni 2013 i Folketinget på Christiansborg. (Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix 2013) Foto: Jens nøRgaard Larsen

S, SF og R var imod offentlighedsloven i opposition, men skifter nu, siger EL's retsordfører Pernille Skipper

Det er dobbeltmoralsk, at Socialdemokraterne, SF og De Radikale kraftigt kritiserede offentlighedsloven i 2010 fra De Konservatives daværende justitsminister Lars Barfoed, når de nu øger lukketheden med vedtagelsen af deres egen offentlighedslov.

Det siger Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper, efter vedtagelsen af justitsminister Morten Bødskovs (S) offentlighedslov med støtte fra Venstre og De Konservative.

- Det er helt sikkert dobbeltmoral. Det er der ingen tvivl om. Det er sigende, at de kan se, at der er behov for at lukke ned, så snart de sætter sig på ministerposterne. Mon ikke, at nogen gerne vil åbne, når de kommer i opposition, spørger Pernille Skipper.

Morten Bødskov har ifølge hende fremlagt et "utroligt ringe" lovforslag. Det er under al kritik, at han ikke kan forklare, hvorfor det er nødvendigt at lukke adgangen til aktindsigt, mener hun.

Pernille Skipper påpeger, at Enhedslisten fik åbnet oplysningerne om forsvaret i aftalen med forsvarsminister Nick Hækkerup (S) om at lægge Forsvarskommandoen under Forsvarsministeriet .

- Aftalen sørger for, at der kommer en ekstra adgang til indsigt. Vi har vist, at vi kan godt øge åbenheden, når der er politisk vilje til det, siger Pernille Skipper.

Liberal Alliances retsordfører, Simon Emil Ammitzbøll, påpeger, at regeringen åbner for aktindsigt hos Kommunernes Landsforening og Danske Regioner, men lukker adgangen til regeringens maskinrum.

- Det er ærgerligt, at man lukker ned dér, hvor det betyder mest, mens folk godt kan få lov at kigge lidt med, hvor det ikke betyder så meget, siger Simon Emil Ammitzbøll.