Enhedslisten skærper kravene til regeringen

Johanne Schmidt-Nielsen møder sin største politiske udfordring, når Enhedslisten til efteråret skal godkende en finanslovaftale

Johanne Schmidt-Nielsen møder sin største politiske udfordring, når Enhedslisten til efteråret skal godkende en finanslovaftale.
Johanne Schmidt-Nielsen møder sin største politiske udfordring, når Enhedslisten til efteråret skal godkende en finanslovaftale. Foto: Torkil Adsersen Denmark.

Enhedslisten stemmer ikke for en finanslov, som blot bygger på reformer med de borgerlige.

Så klart lød signalet fra Enhedslistens årsmøde i bededagsferien i Korsgadehallen på Nørrebro i København.

Det er klart, at vi ikke stemmer for hvad som helst. Dét signal har vi fået sendt klart og tydeligt fra dette årsmøde. Vi har gjort det klart for Helle Thorning, at hun er nødt til at forhandle med os, siger partiets politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen.

LÆS OGSÅ: Forskellen på Pia og Johanne

På årsmødet krævede mange et rødt nej til finansloven, hvis regeringen først forringer førtidspension og fleks-job med de borgerlige og derefter laver en skattereform. Årsmødet afviste dog at lade partimedlemmerne stemme om finanslovaftalen.

På samme årsmøde fik hovedbestyrelsen et hak i tuden. For de 424 delegerede satte en stopper for partiledelsens plan om at blive et parti for masserne.

Væk er således målet om at nå 10.000 medlemmer, 10 procent af stemmerne ved næste valg samt plads i alle fem regioner og mindst 50 kommuner.

Årsmødet gik også i rette med hovedbestyrelsen i forbindelse med en plan om at få fornyet partiprogrammet, som i ledelsens øjne trænger til en gennemskrivning.

Alligevel afviser Johanne Schmidt-Nielsen, at græsrødderne gav hende en begmand.

Jeg har i lang tid sagt, at vort principprogram trænger til en opdatering. Det har årsmødet vedtaget. De delegerede valgte en anden procedure end hovedbestyrelsen for, hvordan programmet opdateres. Det afgørende er, at vi får moderniseret det, siger hun.

Til efteråret må partiets politiske stjerne bakse med den mere venstreorienterede hovedbestyrelse, som blev valgt ved årsmødet. Det vurderer det genvalgte hovedbestyrelsesmedlem Jens Otto Madsen fra Enhedslistens venstrefløj.

Så vidt jeg kan bedømme, er det sket et ryk til venstre. Det er en lidt mere kritisk hovedbestyrelse, som i hvert fald vil skabe diskussioner om, hvad vi gør, når vi er tungen på vægtskålen om for eksempel finansloven, siger Jens Otto Madsen.

I hovedbestyrelsen møder han nyvalgte Jakob Lindblom, som kræver flere indrømmelser til Enhedslisten for at støtte finanslovaftalen.

Gruppeformand Per Clausen kan dog ikke få øje på en ny højrød kulør i hovedbestyrelsen.

Der er forskellige grader af velvilje over for vores regering, men grundlæggende er det en hovedbestyrelse, som både kan lave aftaler og sige nej til aftaler. Det er politisk som inden årsmødet, siger gruppeformanden.

leder side 8