Enhedslisten: Vi har ladet højrefløjen overtage islamisme-kritik

Venstrefløjen må ikke afstå fra at kritisere radikal politisk islam i bestræbelserne på at distancere sig fra højrefløjens generaliserende islamkritik, siger Enhedslistens fremtrædende politiske rådgiver Pelle Dragsted

"Fordi islamdebatten i Danmark er så hysterisk, kan det godt være, at venstrefløjen fejlagtigt fokuserer ensidigt på, at der er brug for en modvægt til højrefløjen," siger Pelle Dragsted, Enhedslistens politiske rådgiver (Arkivfoto).
"Fordi islamdebatten i Danmark er så hysterisk, kan det godt være, at venstrefløjen fejlagtigt fokuserer ensidigt på, at der er brug for en modvægt til højrefløjen," siger Pelle Dragsted, Enhedslistens politiske rådgiver (Arkivfoto). Foto: Erik Refner Denmark.

Pelle Dragsted, politisk rådgiver og folketingskandidat for Enhedslisten, du mener, at den største politiske massebevægelse lige nu, som har fascistiske træk, er radikal islam, og at også venstrefløjen skal være opmærksom på det. Hvorfor er det vigtigt at sætte fokus på radikal politisk islam netop nu?

Det er vigtigt at fokusere på alle bevægelser, som har en totalitær politisk orientering, og som bekæmper demokratiet, personlig frihed, religiøse og seksuelle mindretal. Uanset om de har deres baggrund i politiske strømninger som højreradikalismen eller i religion.

LÆS OGSÅ: Islamdebat dæmoniserer. Hvor bliver nuancerne af?

Man må skelne mellem den globale situation og situationen i vores del af verden. For i Mellemøsten, Nordafrika og dele af Asien har nogle af de stærkeste folkelige bevægelser netop nu desværre rod i radikal politisk islam. I Norden er problemet anderledes. Vi har ikke stærke islamistiske kræfter, men vi skal da være opmærksomme, når Hizb ut-Tahrir kan samle 1.000 mennesker og gå ned ad Nørrebrogade. For det er en antidemokratisk og totalitær bevægelse, og det skal venstrefløjen vise klar modstand over for.

Har venstrefløjen haft en berøringsangst over for politisk islam?

Jeg tror, at fordi islamdebatten i Danmark er så hysterisk, kan det godt være, at venstrefløjen fejlagtigt fokuserer ensidigt på, at der er brug for en modvægt til højrefløjen, og dermed ikke går ud og markerer sig på den måde, man burde. Og det skal vi selvfølgelig passe på med. At der er nogle paphoveder på højrefløjen, som bruger de politiske islamistiske bevægelser til at grave grøfter mellem herboende muslimer og andre danskere, skal jo ikke afholde os fra at slå ned på de samme radikale bevægelser.

Hvad skal venstrefløjen gøre fremover for at sætte fokus på radikal politisk islam?

Vi skal skabe et alternativ til højrefløjens generaliserende udtryk, hvor de blander islam sammen med politisk islamisme og siger, at muslimer generelt ikke er demokrater. Men det store flertal af herboende muslimer er uenige i, at islam ikke kan forenes med demokrati. Derfor skal venstrefløjen bliver mere tydelige i debatten.Men den vigtigste opgave er, at vi skal være bedre til at tilbyde et alternativ for de unge, som føler sig ekskluderet fra det danske samfund og derfor søger mod totalitære kræfter.Det burde jo være Enhedslisten, der kunne samle de mange mennesker med anden etnisk baggrund bag vores krav om social retfærdighed. Og det kan du godt kalde et svigt; at vi ikke i tilstrækkelig høj grad har været i stand til at udgøre et politisk alternativ til de islamistiske kræfter.

Hvad kan vi konkret forvente at se fra Enhedslisten fremover?

Vi skal blive ved med at være klokkeklare i vores kritik. Hvis der igen bliver inviteret prædikanter til Danmark, som står for reaktionære holdninger, så skal vi demonstrere og skrive læserbreve . Vi skal bruge enhver lejlighed til meget klart at sige fra over for radikal islam. Bare fordi, der er nogle højreorienterede, der råber op og generaliserer, skal vi ikke trække os og lade være med at kritisere totalitære kræfter.