Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Enhedslistens bagland: Der skal være plads til at tale om revolution

Enhedslistens frontfigur Johanne Schmidt Nielsen tronede over forsamlingen på Enhedslistens landsmøde. Men baglandet afviser nu at stoppe snakken om revolution, trods partiledelsens formaninger. Foto: Camilla Rønde Denmark

Flere medlemmer af Enhedslistens hovedbestyrelse nægter at tie og ønsker fortsat at tale om revolution

Selv om Enhedslistens politiske ordfører Johanne Schmidt-Nielsen for to uger siden opfordrede baglandet til at afstå fra at "lave færdige, detaljerede planer for, hvordan det perfekte samfund ser ud" efter en revolution, så tier baglandet ikke.

LÆS OGSÅ:Enhedslisten blæser frem trods indre uvejr

Flere medlemmer af Enhedslistens magtfulde hovedbestyrelse mener nemlig, at partiledelsen har fejlhåndteret debatten om en revolution af samfundet, skriver Berlingske.

- Det nytter ikke at gå på hælene og sige, at så bevarer vi militæret og vil helst ikke tale om en revolution, siger hovedbestyrelsesmedlem Jakob Lindblom til Berlingske.

Han bakkes op af hovedbestyrelsesmedlem Lasse Puertas Navarro Olsen, der er klar til en offentlig debat:

- Det er vigtigt at få afklaret indadtil og udadtil, hvad vi mener, siger han til avisen.

Johanne Schmidt-Nielsen måtte sætte sit bagland på plads, da medlemmer af hovedbestyrelsen havde skitseret deres socialistiske drømmesamfund efter en revolutionen, som burde være fredelig, men som ifølge flere medlemmer kunne risikere at blive voldelig.

- Når der i medierne har været udtalelser om at lukke medier, om voldelig revolution og om, at man allernådigst kan få lov til at beholde sin tandbørste, så må jeg melde fuldstændig klart fra, sagde hun til Jyllands-Posten.

Det har dog ikke fået alle medlemmer til at tie. Hovedbestyrelsesmedlem Mikael Hertoft siger til Berlingske, at han håber på en fredelig samfundsforandring, men:

- Revolutioner og samfundsforandringer er ofte blevet mødt med vold.

Snakken om en forestående - og om nødvendigt voldelig - revolution har dog ikke skræmt Enhedslistens medlemmer, der stadig bliver flere og flere.

Siden årsskiftet er medlemstallet i partiet på venstre fløj i Folketinget steget med 17 procent, og alene i juli har lidt flere end 250 meldt sig ind.

Partiets fungerende politiske ordfører, Pernille Skipper, siger til Berlingske, at partifællerne har ret til at fortsætte revolutionsdebatten, men at "de ikke er forpligtede" til at gøre det.