Ensomhed er den største hæmsko for ældres trivsel

Ny analyse fra Ældre Sagen viser, at ensomhed og depression medfører det største tab af livskvalitet og fører til flere hospitalsindlæggelser og behov for offentlig hjælp

En analyse fra Ældre Sagen viser, at ensomhed og depression har større negative konsekvenser for den enkeltes trivsel og for samfundet som helhed end sygdomme som cancer, demens og diabetes. – Arkivfoto: Mads Jensen/Ritzau Scanpix.
En analyse fra Ældre Sagen viser, at ensomhed og depression har større negative konsekvenser for den enkeltes trivsel og for samfundet som helhed end sygdomme som cancer, demens og diabetes. – Arkivfoto: Mads Jensen/Ritzau Scanpix.

Ensomhed og depression er de to største forhindringer for at få et godt liv som midaldrende og ældre. Sådan lyder budskabet fra Ældre Sagen på baggrund af en ny analyse ”Lange og lykkelige liv”, der bygger på 5700 plus-50-åriges oplevelse af, hvordan 26 sygdomme og livsomstændigheder som skilsmisse og arbejdsløshed påvirker deres tilfredshed med livet og tab af gode leveår.

Undersøgelsen har på baggrund af eksisterende data om danskernes sundhed målt, hvor meget livskvalitet den enkelte, der rammes af sygdom eller andre livsomvæltninger, mister i forhold til andre, der ikke er berørt af samme lidelse.

Analysen viser, at ensomhed og depression har større negative konsekvenser for den enkeltes trivsel og for samfundet som helhed end sygdomme som for eksempel cancer, demens, diabetes og kronisk lungesygdom. Samtidig øger dårlig trivsel sandsynligheden for at få behov for offentlig hjælp eller blive indlagt på hospital.

”Det er velkendt fra for eksempel et amerikansk forløbsstudie, som har fulgt mennesker i årtier, at kvaliteten af menneskers nære relationer er den afgørende faktor, når det gælder om at skabe lykkelige liv. Med rapporten kan vi nu sætte tal på det trivselstab, man oplever, når man mangler relationer og føler sig ensom. En del livsomvæltninger kan man lære at leve med, men vedvarende ensomhed og depression vænner man sig aldrig til,” siger ensomhedskonsulent David Vincent Nielsen fra Ældre Sagen. Analysen er udført for Ældre Sagen af det private Institut for Lykkeforskning.

Ældre Sagens direktør, Bjarne Hastrup, peger på, at den samfundsmæssige byrde ved lavere trivsel vil stige frem mod 2050, fordi vi lever længere, og andelen af ældre vokser.

”Vi ved, at der er en nøje sammenhæng mellem trivsel og vores behov for sundhedsydelser. Derfor er der alt at vinde ved at styrke indsatsen mod ensomhed og depression. En nyfødt i dag kan forvente en gennemsnitlig levealder på 94 år. Men spørgsmålet er, om de ekstra leveår bliver til lykkelige år,” siger Bjarne Hastrup.

Analysen bygger på tal fra før corona. Bjarne Hastrup peger på, at Ældre Sagen under pandemien har fået mange henvendelser fra ældre, der savner sociale aktiviteter.

”Bekæmpelse af ensomhed bliver en af de største opgaver for både myndigheder og frivillige, når Danmark lukker op,” lyder det fra Ældre Sagens direktør, der sammen med Røde Kors har foreslået indførelse af en national strategi mod ensomhed.

Rikke Lund, der er professor og afdelingsleder ved afdeling for social medicin på Københavns Universitet og forsker i ensomhed, er enig i, at social isolation og ensomhed er alvorlige risikofaktorer for både dårligt fysisk og mentalt helbred, men at sammenhængen også går den anden vej.

”Ensomhed er et komplekst problem med mange årsager, herunder kronisk sygdom, og ensomhed forekommer langt hyppigere blandt udsatte borgere. De fleste undersøgelser viser, at følelsen af ensomhed og social isolation er steget under corona. Min forventning er, at ensomheden vil falde igen, når vi vender tilbage til et mere normalt liv. Samtidig har corona gjort det mindre tabubelagt at tale om ensomhed, og det bør vi drage fordel af i fremtidige indsatser,” siger Rikke Lund.

Ifølge Rikke Lund er en af udfordringerne, at der mangler forskningsbaseret viden om, hvordan ensomhed kan afhjælpes.

”Alt tyder på, at indsatserne skal tilpasses den enkelte eller grupper med fælles træk. Der foregår en fantastisk masse gode frivillige initiativer for at afhjælpe ensomhed. Men videnskabeligt ved vi for lidt om, hvad der skal til for at løse problemet. Fra det største videnskabelige finske studie ved vi, at nøje planlagte interessefællesskaber omkring for eksempel kultur og fysisk aktivitet er vigtige,” siger Rikke Lund.

Social- og ældreminister Astrid Krag (S) skriver i en mail, at der i forbindelse med genåbningsaftalen vil blive forhandlet om en række initiativer, der skal hjælpe de mange, som er blevet ramt af ensomhed under corona.

”Jeg er helt enig i, at vi skal arbejde mere langsigtet og strategisk med ensomhed. Vi har allerede sat gang i udarbejdelsen af en civilsamfundsstrategi, hvor et af sporene handler om ensomhed. Jeg er også i dialog med Ældre Sagen og Røde Kors og andre aktører om, hvad vi yderligere kan gøre for at hjælpe flere mennesker ud af ensomhed,” skriver Astrid Krag.