Prøv avisen

Ensomheden er eksploderet under corona

I ny måling angiver hele 19,9 procent af de adspurgte at være svært ensomme mod 8 procent i 2017. Samtidig er hver tiende bekymret for at miste sociale relationer eller dele af deres netværk som følge af corona. Genrebillede. Foto: Erik Refner/Ritzau Scanpix

Ny måling fra Røde Kors viser, at antallet af danskere, der betegner sig selv som svært ensomme, er fordoblet under coronakrisen. Vi må ikke tro, at de sociale konsekvenser forsvinder med genåbningen, siger generalsekretær i Røde Kors, som efterlyser en national indsats mod ensomhed

Tilføjelse den 7. juli 2020 kl. 08.46: Nedlukningen under coronakrisen har betydet, at antallet af svært ensomme danskere er mere end fordoblet og nu udgør en femtedel af befolkningen. Sådan lød hovedkonklusionen i en undersøgelse fra Røde Kors, som Kristeligt Dagblad omtaler herunder. Men undersøgelsen har ifølge Ekstra Bladet en alvorlig metodefejl. Det betyder, at Røde Kors’ konklusion, at en femtedel af befolkningen er blevet svært ensom under coronakrisen, ikke holder. Læs mere her.

Nedlukningen under coronakrisen har betydet, at antallet af svært ensomme danskere er blevet mere end fordoblet og nu udgør en femtedel af befolkningen. Samtidig svarer 7 ud af 10 ensomme danskere, at coronakrisen har fået dem til at føle sig endnu mere alene.

Det fremgår af en måling fra Voxmeter udført for Røde Kors. Målingen har undersøgt graden af ensomhed blandt 1003 repræsentativt udvalgte danskere efter samme metode, som blev anvendt, da Sundhedsstyrelsen undersøgte ensomhed i Den Nationale Sundhedsprofil fra 2017.

19,9 procent af de adspurgte angiver at være svært ensomme mod 8 procent i 2017. Samtidig er hver tiende bekymret for at miste sociale relationer eller dele af deres netværk som følge af corona.

”Det kommer ikke bag på os, at ensomheden vokser under corona, men det er chokerende, at der er kommet flere end dobbelt så mange svært ensomme. Tallene viser, at de danskere, der var ensomme i forvejen, føler sig endnu mere isolerede. Problemet rammer hårdest blandt de unge mellem 18 og 29 år. Coronakrisen virker som fremkaldervæske, hvor problemer forstærkes blandt dem, som i forvejen har det svært,” siger generalsekretær i Røde Kors Anders Ladekarl.

Han advarer mod at tro, at de sociale konsekvenser af corona forsvinder og efterlyser en national handlingsplan mod ensomhed.

”Ensomheden går ikke væk, fordi samfundet lukker mere op. Der er stadig mange, som ikke går ud på grund af smitterisikoen. De her tal skriger på, at vi står sammen som samfund og finder løsninger for alle dem, som lider under følgevirkningerne af krisen,” siger Anders Ladekarl.

Han henviser til , at Røde Kors frem til den 2. juli holder 15 folkemøder i 12 danske byer, hvor civilsamfund, kommuner og virksomheder skal drøfte, hvordan samfundet bedst kan hjælpe de danskere, der har det sværest.

Professor Michael Bang Petersen fra institut for statskundskab ved Aarhus Universitet leder Hope-projektet, der løbende måler danskernes reaktioner på coronakrisen. Ifølge Michael Bang Petersen tyder foreløbige resultater ikke på, at der er sket en eksplosion af ensomhed generelt.

”Vi ser særligt oplevelser af ensomhed og stress hos grupper, der også har det svært uden for corona-tiden. Det er især de yngre, der føler sig stressede og alene,” siger Michael Bang Petersen.

Hope-projektets måling af ensomhed, offentliggjort den 22. april, viste, at 29 procent af de 18-34-årige følte sig ensomme, mens det gjaldt 19 procent af de personer, der var over 56 år.

Unges liv er ofte præget af stor omskiftelighed sammenlignet med midaldrende og ældre og derfor også stor usikkerhed, når det kommer til sociale relationer. Det forklarer Rillo Snerup Rud, der er sekretariatsleder i Ventilen, en paraplyorganisation med tilbud til ensomme unge:

”Ungdomslivet kan byde på ny bopæl, ny uddannelse, nyt arbejde og dermed også helt nye relationer. Man har måske talt med forskellige personer på skolen, men de små dagligdagskontakter har været helt væk under coronakrisen på grund af nedlukningen. Det kan være yderst grænseoverskridende at tage direkte kontakt til nogle, man kun har talt med, når man mødtes på uddannelsen,” forklarer Rillo Snerup Rud.

Kristian Würtz (S), 1. viceborgmester i Aarhus Kommune, deltog på Røde Kors’ folkemøde i mandags. Meldinger fra blandt andet kommunens åbne rådgivningstilbud viser, at der har været travlt med telefonrådgivning under coronakrisen.

”Telefonisk kontakt kan ikke erstatte menneskelig kontakt, og jeg er bekymret for, at vi oven på coronakrisen, ud over større ledighed, kommer til at stå med borgere, der har fået ar på sjælen. Den gruppe skal vi være ekstra opmærksomme på at hjælpe ind i stærke fællesskaber på en nem og ubureaukratisk måde,” siger viceborgmesteren.

Morten Aagaard, der er præst i Kirkens Korshær i Aarhus, siger, at coronatiden især har været hård for de af organisationens brugere, som bor i eget hjem.

”De har ikke kunnet bruge vores tilbud, og det har forstærket ensomheden. Nu går vi forhåbentligt mod mere normale tider. Socialt udsatte har en meget lille bekendtskabskreds, og det er også derfor, at der er så få coronasmittede i den gruppe, men samtidig en stor ensomhed. Derfor er det vigtigt, at Røde Kors sætter fokus på den problematik,” siger Morten Aagaard.

Underdirektør Lars Linderholm fra Ældre Sagen, der er en af de 80 organisationer i Folkebevægelsen mod Ensomhed, fremhæver også, at coronakrisen har ramt de grupper, der i forvejen var ensomme.

”Det er især de unge og de ældre. Vi frygter, at der er en gruppe ældre og helbredsmæssigt sårbare, som fortsat vil isolere sig. Løsningen er ikke blot besøgsvenner. Der skal en bred social indsats til,” siger Lars Linderholm og henviser til, at Ældre Sagen samarbejder med Silkeborg Kommune om et forskningsprojekt, der skal undersøge, hvordan lokalsamfund kan bekæmpe ensomhed.

Tilføjelse den 7. juli 2020 kl. 08.46: Nedlukningen under coronakrisen har betydet, at antallet af svært ensomme danskere er mere end fordoblet og nu udgør en femtedel af befolkningen. Sådan lød hovedkonklusionen i en undersøgelse fra Røde Kors, som Kristeligt Dagblad omtaler i denne artikel. Men undersøgelsen har ifølge Ekstra Bladet en alvorlig metodefejl. Det betyder, at Røde Kors’ konklusion, at en femtedel af befolkningen er blevet svært ensom under coronakrisen, ikke holder. Læs mere her.