Ensomheds-konsulent fra Ældre Sagen: Det er afgørende, at ældre kan have et socialt liv trods omikron

I kampen mod corona skal der også tages hensyn til ældres generelle trivsel, lyder det fra Ældre Sagen

Ældre Sagen, som tæller 900.000 medlemmer og 20.000 frivillige, håber, at smitten ikke fører til nedlukninger og restriktioner som sidste vinter.
Ældre Sagen, som tæller 900.000 medlemmer og 20.000 frivillige, håber, at smitten ikke fører til nedlukninger og restriktioner som sidste vinter. . Foto: Sophia Juliane Lydolph/Ritzau Scanpix.

Den nye coronavariant, omikron, spreder sig med stor hast, og Statens Serum Institut vurderer, at vi hurtigt når op på flere end 10.000 daglige omikron-tilfælde. Mange ældre og sårbare er bekymrede for smitten. Ældre Sagen, som tæller 900.000 medlemmer og 20.000 frivillige, håber, at smitten ikke fører til nedlukninger og restriktioner som sidste vinter. Det siger ensomhedskonsulent i Ældre Sagen, David Vincent Nielsen.

Får I mange henvendelser fra ældre, der er bekymrede over situationen?

Vi får mange typer henvendelser. Nogle går på selve det, at smitten er stigende, men de fleste drejer sig om afledte ting af corona. Nogle ringer, fordi nødberedskab i deres kommuner betyder, at hjemmehjælp må aflyses. Vi hører også fra ældre, der ikke har fået tredje stik. Vores vurdering er, at omkring 70.000 til 80.000 ældre ikke har fået tredje stik. Nogle har problemer med at få bestilt tid. Andre har vanskeligt ved at komme hen til vaccinationsstedet. Vi taler også med ældre, der ikke kan blive testet, fordi de er for svækkede til at stå i en testkø under åben himmel i lang tid.

Ældre Sagen har 20.000 frivillige. Hvad betyder den stigende smitte for de lokale aktiviteter?

Det er den lokale bestyrelse, der beslutter, om aktiviteter kan opretholdes. Nogle steder aflyses for eksempel julearrangementer med mange deltagere, mens besøgstjenester og motionsaktiviteter med færre deltagere opretholdes. Vores indstilling er, at så længe myndighedernes råd og anbefalinger følges, så er det op til de lokale afdelinger at vurdere situationen fra aktivitet til aktivitet. Selvom vi alle skal passe på, så må vi også tage beslutninger ud fra en helhedsbetragtning. Det har også omkostninger, hvis ældre ikke deltager i sociale aktiviteter eller ikke får bevæget sig. Vi lægger stor vægt på, at den enkelte tager bestik af det samlede liv og ikke kun tænker på smitten. Hvis vi alle sammen levede bag låste døre og vinduer, ville vi mindske smitten, men det ville have store omkostninger for sundhed og trivsel.

Hvordan vurderer I situationen på landets plejehjem?

Antallet af coronatilfælde er stigende, men samtidig tyder meget på, at plejehjem er gode til at begrænse smitten. Sidste uge var der 87 bekræftede coronatilfælde på plejehjem mod 54 ugen før. Vi skal for alt i verden undgå situationen fra sidste år, hvor ældre på plejehjem ikke kunne få besøg i deres eget hjem, og stærkt svækkede ældre mennesker skulle møde deres pårørende i telte.

Flere eksperter ønsker en grænse for, hvor mange mennesker der kan forsamles. Hvad siger Ældre Sagen til ønsket om, at de nuværende restriktioner skærpes?

Det er op til myndighederne at træffe de overordnede beslutninger om restriktioner. Vi anbefaler, at man ikke udelukkende ser på smittekurver og sundhedsvæsenets belastningsgrad, men at der tages en vurdering af de samlede konsekvenser for menneskers liv. Der er ingen smittekurve, der kan retfærdiggøre, at de mest svækkede ældre på plejehjem isoleres fra deres nærmeste.

Er det ikke et dilemma, at de restriktioner, som kan begrænse de mest sårbares liv, også kan beskytte den gruppe mod smitte og måske alvorlig sygdom?

Jo, situationen er fuld af dilemmaer. Hvis vi igen indfører selvisolation for personer, der er nær kontakt, som det foreslås, så vil det begrænse smitten. Men det kan også betyde, at mange ældre ikke længere kan få hjælp, fordi tusindvis af medarbejdere i ældreplejen så må sendes hjem. Vi appellerer til, at man hele tiden overvejer proportionaliteten mellem hensynet til smitten og det hele liv.

Har du selv ældre og sårbare i familien?

Ja, min svigermor, som snart fylder 86 år. Hun bor sammen med min hustru, vores to yngste børn og undertegnede. Vi overholder anbefalinger, så vi minimerer smitterisikoen. Vi kan se, hvor godt hun trives ved at bo i en familie i stedet for alene i en lejlighed. Det er et mikrostudie i, hvad relationer betyder for trivsel og velbefindende. Og jeg gætter på, at hun ikke ville flytte tilbage til sin lejlighed, selvom det ville mindske hendes risiko for smitte.