Ensomme ældre har skjulte ressourcer

De kan med stor fordel blive hinandens besøgsvenner, viser et eksperiment, som Dansk Folkehjælp har gennemført med stor succes

Ensomme ældre kan med fordel være hinandens besøgsvenner. Den mulighed har vi ikke været gode nok til at udnytte herhjemme, lyder det fra flere ældreorganisationer (Modelfoto)
Ensomme ældre kan med fordel være hinandens besøgsvenner. Den mulighed har vi ikke været gode nok til at udnytte herhjemme, lyder det fra flere ældreorganisationer (Modelfoto).

Landet over venter ensomme ældre hjemme i stuerne på at få en besøgsven, som kan overdøve Bornholmerurets tikken og skabe liv og mening i tilværelsen.

Men i virkeligheden kunne de ældre med fordel hjælpe hinanden og blive en slags indbyrdes besøgsvenner. En oplagt mulighed, som stort set har været overset hidtil, lyder det fra både Ensomme Gamles Værn og Ældre Sagen.

Reaktionen kommer efter, at organisationen Dansk Folkehjælp med stor succes netop har afsluttet et pilotprojekt ved navn Seniornet, som bygger på tankegangen om, at ensomme ældre kan være noget for hinanden.

I projektet har hjemmehjælpere fra fire kommuner udvalgt 100 ensomme ældre, som i mindre grupper først er blevet sendt på sommerhustur sammen og siden i biografen, på madkurser og meget andet. Tanken er, at de på den måde kan knytte nye venskaber, som de efterfølgende kan trække på.

LÆS OGSÅ: Flere ældre lever i ensomhed

Initiativet har været så stor en succes, at Dansk Folkehjælp nu har valgt at udvide det til 50 lokalafdelinger i hele landet, fortæller generalsekretær Klaus Nørlem.

Vi ved, at antallet af ensomme ældre stiger, og vores projekt er et forsøg på at møde det akutte behov på en anderledes facon. Vi forsøger at løse problemet ved at trække på de ressourcer, som de ældre selv har, så det hele ikke skal afhænge af de frivillige, siger han.

Hos Ensomme Gamles Værn kalder direktør Christine E. Swane projektet for en helt ny måde at anskue problemet med ensomhed blandt ældre på.

Det er godt spottet, at de ældre kan få brudt deres ensomhed ved at være noget for andre, så de ikke bare bliver kategoriseret som nogle stakler, der skal have hjælp. Det er ærgerligt med alle de mennesker, der står på venteliste for at få en besøgsven, når man i virkeligheden kan skabe relationer på tværs af den gruppe, siger hun.

LÆS OGSÅ: "Det dur ikke at være alene"

Cirka 65.000 danskere over 65 år lever i et liv i ensomhed ifølge tal fra Ensomme Gamles Værn. Og beregninger viser, at hver fjerde hjemmehjælpsmodtager samt 40 procent af de ældre i plejeboliger føler sig ensomme.

Ensomme Gamles Værn støtter flere projekter, hvor ældre bliver ført sammen gennem ferier og ture, hvor de kan lære nye ansigter at kende. Men når man ikke i langt højere grad har kombineret de ensomme på kryds over tværs, skyldes det en fastgroet tankegang om, at et menneske ikke på én gang kan have et udækket behov og samtidig have noget at byde på, vurderer Christine E. Swane.

Jeg tror, at det tankemønster har gjort, at vi ikke har fået udnyttet godt nok, at de ældre også selv kan give noget. Når man er ensom, har man nogle følelsesmæssige mangler, men derfor kan man stadig godt være noget for andre. Vi må i højere grad begynde at se de ensomme ældre som mennesker, der både har skrøbeligheder og ressourcer, siger hun og understreger, at Ensomme Gamles Værn vil arbejde på at fremme det syn.

Ældre Sagens seniorkonsulent Margrethe Kähler kalder det genialt at lade ensomme ældre være besøgsvenner for hinanden.

På den måde udviskes det hierarki, hvor den ene er stærk, og den anden er svag. Og det kan være nemmere at åbne sit hjerte for andre, der har samme problemer som en selv, siger hun.

LÆS OGSÅ: Nyt projekt skal hjælpe ensomme ældre ud af busken

Margrethe Kähler mener, at ældresektoren generelt ikke har været tilstrækkeligt opmærksom på de styrker, som de ensomme ældre besidder.

Man har den traditionelle idé om, at når nogen har det skidt, skal der komme nogle mennesker med overskud og hjælpe. Man tænker, at ensomme er svage på hele linjen, men det er de jo ikke, siger hun.Ældre Sagen kører for tiden et projekt ved navn Ud af busken, som handler om at opsøge og hjælpe ensomme danskere.

Margrethe Kähler vil nu kontakte lokalafdelingernes projektledere og gøre dem opmærksom på i højere grad at parre de ensomme ældre på kryds og tværs, så de kan hjælpe hinanden.

Jeg vil gå videre med det, for jeg synes simpelthen, det er så godt tænkt, siger hun og opfordrer alle i ældresektoren til at skabe arrangementer, hvor de ensomme kan møde hinanden.

Besøgsvenner og andre aktiviteter er også gode tiltag. Men hvis man vil ensomheden blandt ældre til livs mere permanent, vil det for mange kræve, at de kan opbygge dybe venskaber med andre i samme båd, siger hun.