Kiropraktor: Danskerne kan få et bedre helbred, hvis de rejser sig op

Kiropraktor og entreprenør Ole Wessung vil skabe en national bevægelse, som skal få os til at stå mere op. Det vil nemlig forebygge tidens mest udbredte livsstilssygdomme mere effektivt end nogen behandling eller kur. Men han har en syg sundhedskultur imod sig

Det mest effektive, du kan gøre for din egen sundhed, er at stå mere op og sidde mindre ned, siger kiropraktor Ole Wessung. Men som med alt andet skal man gøre det rigtige rigtigt. Man skal ikke stå og hænge på det ene ben. Og når man ikke lige skal bruge hænderne, skal de ikke sættes i siden og slet ikke for bukseforlommen, men i baglommen, så man retter ryggen mest muligt. Spreder man samtidig benene lidt, så man er solidt plantet, står man perfekt. -
Det mest effektive, du kan gøre for din egen sundhed, er at stå mere op og sidde mindre ned, siger kiropraktor Ole Wessung. Men som med alt andet skal man gøre det rigtige rigtigt. Man skal ikke stå og hænge på det ene ben. Og når man ikke lige skal bruge hænderne, skal de ikke sættes i siden og slet ikke for bukseforlommen, men i baglommen, så man retter ryggen mest muligt. Spreder man samtidig benene lidt, så man er solidt plantet, står man perfekt. - . Foto: Scanpix.

Tænk, hvis nogen fortalte dig: Du kan tabe dig, du kan føle dig mere lykkelig, du kan få din hjerne til at arbejde hurtigere, og du kommer mere frisk hjem fra arbejde. Det eneste, du skal gøre, er at stå op fem timer mere hver dag, end du plejer. Bare fem dage om ugen.

Ville du så gøre det?

Måske ville du først tænke: Fem timer - det er godt nok længe. Men så ville du få at vide, at vi i gennemsnit sidder ned 14 timer om dagen, så der er nok af timer at tage af. Du kan jo begynde med at hæve det hæve-sænke bord, du formentlig har, men aldrig bruger.

Måske ville du også tænke: Hvordan kan det lade sig gøre - det med kiloene og lykken? Og hvordan kan man vide, at det passer? Det er nemt at tjekke fakta på nettet. Der er efterhånden skrevet en del videnskabelige artikler om skaderne ved at sidde for meget ned. Det giver også intuitivt god mening, for kroppen består dybest set af rør og organer.

Når man sidder ned, bøjer man rørene og presser på organerne, så livet løber mindre frit. Det kan skabe forhøjet blodtryk, diabetes, overvægt, tarmkræft og en lang række andre meget udbredte sygdomme, som vi normalt forbinder med usund livsstil eller sort uheld - men som vi meget effektivt kan forebygge simpelthen ved at rejse os mere op.

Det er alle disse ting, der gør, at Ole Wessung virkelig tror på den sundhedsrevolution, han er i færd med at sætte i gang. Den 55-årige kiropraktor og entreprenør står ved sit højbord ved siden af kiropraktorbriksen og tegner en graf på et stykke papir.


Op ad Y-aksen er antallet af timer, vi i gennemsnit sidder ned hver dag. Ud af X-aksen skriver han en række årstal. Midten imellem dem tegner han en hastigt opadgående kurve og fortsætter entusiastisk på det lille foredrag, han holder for alle dem, der kommer til ham med ondt i ryggen, ondt i nakken, ondt alle mulige steder.

”I 1960 sad vi i gennemsnit ned 2 timer i døgnet. I dag er det 14 timer. I samme periode er stort set alle de mest udbredte sygdomme i dag opstået, og det hænger direkte sammen. Vi har desværre indrettet vores kultur på en måde, så vi behøver at rejse os mindst muligt, og det er slet ikke gået op for folk, hvor farligt det er. Det gode er, at det er nemt at rette op på,” siger han.

Ole Wessung slipper kuglepennen og viser sin revolution i praksis. Den er lige så stilfærdig, som den er effektiv: Han står bare op. Og smiler. Mere skal der ikke til for at minimere risikoen for vores livsstilssygdomme, inklusiv ondt i ryggen.

Det fortæller han ikke bare til sine klienter, men til alle dem, der hører hans foredrag. Det er blot begyndelsen på det paradigmeskifte, han har ambitioner om at skabe - på linje med cykelhjelmen, skihjelmen og rygestoppet, som alle har ændret helt grundlæggende på vores sundhed og sikkerhed. Og som blev en naturlig del af vores virkelighed på meget kort tid, fordi det var indlysende rigtigt at gøre.

At stå mere op er lige så indlysende rigtigt og vil få lige så stor effekt på vores helbred, spår han, og så kræver det endda meget mindre. For vi er i forvejen det land i verden med flest hæve-sænke borde, men desværre også dem, der bruger dem mindst.

”Overalt, hvor jeg kommer, bliver folk overraskede over, hvor stor den fysiske og psykiske effekt af at stå mere op faktisk er. Men vores vaner er stærke og mageligheden stor. Derfor består den egentlige revolution ikke i at få flere til at rejse sig mere op, men i mere grundlæggende at ændre danskernes syn på, hvor meget vi selv er herre over, hvor godt vi har det,” siger Ole Wessung.

Det er en stor udfordring, for en betragtelig del af grunden til, at vi ikke bare rejser os, selvom det er indlysende godt for os, er, at vi i så høj grad har overladt ansvaret for vores velbefindende til andre. Rigtig mange kommer til ham, peger et sted på kroppen og siger: 'Det er der, jeg har ondt. Hjælp mig.'

Men en kiropraktor kan pr. definition kun symptombehandle. Årsagen til problemet ligger i adfærden hos den, der har ondt, og derfor spørger han altid ind til, hvad der er gået forud for smerterne. Mange ved det ikke, og endnu flere virker heller ikke synderligt interesserede. De går ikke til kiropraktor - eller læge for den sags skyld - for at få en adfærdsændrende samtale, de kommer for at få blåstemplet det, de tror, de fejler. Og få en kur i form af et knæk eller en recept.

”Da jeg arbejdede i USA, var mentaliteten helt anderledes. Her går folk til kiropraktor for at forebygge skader. I Danmark kommer vi først, når den er sket, og det er den tilgang til vores egen sundhed, jeg gerne vil ændre på,” siger han.

Ole Wessung er klar over, at det er tungt at ændre en hel sundhedskultur, og derfor er hans første mål at få hele hjemkommunen Hørsholm til at stå op. For at nå dertil har han foræret 40 op-at-stå foredrag kvit og frit til skolelærere, skolebørn, forældre og rådhusets ansatte. Næste skridt er en national ”Danmark Står Op”-dag. Og det skal nok lykkes.

Det gjorde det, da han i 1980'erne skabte fænomenet bycykler i København, og da han senere stod bag sundhedsforsikringen Falck Health Care. Alle hans projekter er lykkedes, men at få Danmark til at stå op bliver hans svendestykke. For potentialet er at blive ham, der fik danskerne til selv at påvirke deres sundhed på en helt enkel måde.

“Vi er nødt til at ændre kurs. Hvis vi ikke rejser os, er konsekvenserne uoverskuelige. Vi er jo bygget til at stå op og bevæge os hele dagen, og det er på tide, at vi kommer tilbage på det spor,” siger han.